NOVÉL NALA KARYA DARPAN PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA NOVÉL DI SMP : Ulikan Struktural jeung Ajén Moral: - Widiastrini Permana, - (2018)
Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku krisis moral anu keur disanghareupan ku masarakat. Salasahiji solusi pikeun ngungkulan éta pasualan téh ku cara ngalarapkeun bacaan-bacaan sastra ka barudak. Tujuan tina ieu panalungtikan nya éta pikeun maluruh ngeunaan (1) struktur carita novél Nala karya Darpan, (2) aspék ajén moral, (3) larapna hasil panalungtikan pikeun alternatif bahan pangajaran maca novél di kelas IX SMP. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta ngagunakeun métode déskriptif. Dumasar hasil panalungtikan, struktur téma ieu novél nya éta hiji budak nu hirup ukur jeung indungna tapi ngahasilkeun kabagjaan nu sampurna, ngaliwatan sababaraha pangalaman pait peuheurna hirup nu disanghareupan ku duaan. Galur nu digunakeun ku pangarang nya éta galur mérélé. Tokoh nu ngalalakon dina novél Nala aya 24 urang palaku, kalawan tokoh utamana nya éta tokoh Nala. Latar nu kapaluruh dina novél Nala ngawengku 33 latar tempat, 42 latar waktu, sarta hiji latar sosial handap. Judul nu digunakeun ku pangarang ngagambarkeun eusi caritana, nya éta nyaritakeun hiji budak nu nyanghareupan hirupna duaan jeung indungna. Puseur implengan nu digunakeun ku pangarang nya éta jalma katilu teu kawatesanan. Pangarang ngagunakeun basa nu basajan bari diseselan ku hiji gaya basa. Sedengkeun tokoh nu diulik ngagunakeun ulikan ajén moral nu disawang tina kamekaran moral budak. Hasil tina ieu panalungtikan bisa dijadikeun alternatif bahan pangajaran maca novél di kelas IX SMP lantaran nyumponan kritéria milih jeung nyusun bahan ajar.;---This research is motivated by the moral crisis that is being faced by the community. One solution to overcome the problem of this case by introducing literary readings for children. The purpose of this study was to find out about (1) the structure of the novel Nala by Darpan, (2) the value of moral aspects (3) research for alternative materials for reading novels in class IX in junior high school. The method used in this study is to use analytical methods. In this study, the theme of this novel is the life of children and mothers who face life alone. The flow used by writers who are progressing with techniques from the initial, middle, and final stages. The characters in Nala's novel are 24 actors, with the main characters being the characters of Nala. In Nala's novel there are 33 places, 42 time settings and a low social background. The title used by the author describes the contents of the story, which tells about a child who faces life together with his mother. The point of view used by the author is an unlimited third person. The author uses simple language. The characters learned were Nala figures that can be seen from the growth of children's moral character. The results of this study can be a novel alternative reading material in the classroom because it meets the criteria for selecting and compiling material.