MODÉL PANGAJARAN EXPLICIT INSTRUCTION PIKEUN NGARONJATKEUN KAMAMPUH MACA WARTA : Penelitian Tindakan Kelas ka Siswa Kelas VIII C SMP Laboratorium Percontohan UPI Bandung Taun Ajar 2017/2018 - Siti Raidatul Mutaziyah, - (2018)
Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngaronjatkeun hasil diajar maca warta siswa kelas VIII C SMP Laboratorium Percontohan UPI Bandung dina pangajaran basa Sunda sangkan jadi leuwih hadé. Métodeu nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métodeu penelitian tindakan kelas nu ngawengku tahap tatahar, prak-prakan, obsérvasi jeung réfléksi. Sumber data data dina ieu panalungtikan nyaéta siswa kelas VIII C di SMP Laboratorium Percontohan UPI Bandung Taun Ajar 2017/2018. Jumlah siswana aya 23 urang, ngawengku 14 urang awéwé jeung 9 urang lalaki. Dumasar kana hasil panalungtikan, rarancang pangajaran nu disusun bisa dilarapkeun kalayan éféktif dina prosés pangajaran. Dina pangajaran maca warta nu ngagunakeun modél Explicit Instruction katitén peunteun hasil diajar siswa ngaronjat ti prasiklus ka siklus I, nepi ka siklus II. Dina kagiatan prasiklus, siswa ngahontal rata-rata peunteun 57,27 kalayan perséntase 22,7% siswa nu tuntas diajar maca warta. Dina siklus I, kamampuh siswa ngaronjat kalayan ngahontal rata-rata peunteun 74,55 nyaéta aya 72,7% siswa bisa ngahontal KKM. Satuluyna, rata-rata peunteun ngaronjat deui nepi ka 79,09 dimana sakabéh siswa ngahontal peunteun nu tuntas 100%. Dumasar kana ieu hal katitén yén larapna modél Explicit Instruction bisa ngaronjatkeun kamampuh siswa dina pangajaran maca warta. ;---Penelitian ini memiliki tujuan untuk meningkatkan hasil pembelajaran membaca berita siswa kelas VIII C SMP Laboratorium Percontohan UPI Bandung dalam pembelajaran bahasa Sunda agar menjadi lebih baik. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode penelitian tindakan kelas, yang mencakup tahap persiapan, pelaksanaan, observasi dan refleksi. Sumber data dalam penelitian ini adalah siswa kelas VIII C di SMP Laboratorium Percontohan UPI Bandung Tahun Ajaran 2017/2018. Jumlah siswanya ada 23 orang, diantaranya 14 orang perempuan dan 9 orang laki-laki. Berdasarkan hasil penelitian, rencana pembelajaran yang telah disusun dapat dilaksanakan dengan efektif dalam proses pembelajaran. Dalam pembelajaran membaca berita yang menggunakan model Explicit Instruction terlihat nilai hasil belajar siswa yang meningkat dari prasiklus ke siklus I hingga siklus II. Pada kegiatan prasiklus, siswa mencapai rata-rata nilai 57,27 dengan persentase 22,7% siswa yang tuntas dalam pembelajaran membaca berita. Pada siklus I, kemampuan siswa meningkat dengan mencapai rata-rata nilai 74,55, yaitu 72,7% siswa bisa mencapai KKM. Selanjutnya, rata-rata nilai meningkat lagi hingga mencapai 79,09, dimana seluruh siswa mencapai 100% nilai tuntas. Berdasarkan hal ini, terlihat bahwa penerapan model Explicit Instruction bisa meningkatkan kemampuan siswa dalam pembelajaran membaca berita.