CARITA PANTUN MUNDING KAWATI PIKEUN BAHAN PANGAJARAN BASA SUNDA DI SMA (Ulikan Struktural jeung Étnopédagogik) - Akhmad Musodiq, - (2019)
Ieu panalungtikan miboga udagan pikeun ngébréhkeun unsur-unsur struktur carita pantun Munding Kawati, ajén étnopédagogik nu aya dina carita pantun Munding Kawati, jeung larapna carita pantun Munding Kawati pikeun bahan ajar basa Sunda di SMA. Ieu panalungtikan ngagunakeun métode deskriptif analisis, kalayan ngagunakeun téhnik telaah dokuméntasi. Hasil panalungtikanna nyaéta; 1) struktur carita nu aya dina carita pantun Munding Kawati ngawengku téma, galur, tokoh & panokohan, jeung latar. Téma utamana nyaéta ngeunaan kahirupan di sabudeureun karajaan. Aya 3 unsur galur nyaéta, aya bubuka atawa awal carita, tengah carita atawa klimaks, jeung pamungkas atawa ahir carita. Aya 9 tokoh utama jeung 10 tokoh tambahan. Aya 17 latar tempat, 9 latar waktu, jeung 7 latar sosial; 2) ajén étnopédagogik nu aya dina carita pantun Munding Kawati ngawengku, ubar, seni béla diri, lingkungan hirup, kagiatan tatanén, sistem pamaréntahan, ékonomi, jeung palintangan; 3) Larapna carita pantun Munding Kawati pikeun bahan ajar dumasar kana sumber bahan ajar, materi bahan ajar, jeung kagiatan diajar. Dumasar hasil panaluntikan, carita pantun Munding Kawati bisa dilarapkeun kana bahan ajar carita pantun dina pangajaran basa Sunda di SMA.;---Penelitian ini memiliki tujuan untuk menjelaskan unsur-unsur cerita pantun Munding Kawati, nilai etnopedagogik yang ada pada cerita pantun Munding Kawati, dan penerapan cerita pantun Munding Kawati untuk bahan pembelajaran bahasa Sunda di SMA. Penelitian ini menggunakan metode deskriptif analisis teknik yang digunakan yaitu telaah dokumentasi. Hasil penelitiannya yaitu; 1) struktur cerita yang ada pada cerita pantun Munding Kawati termasuk tema, alur, tokoh & penokohan, dan latar. Tema utamanya yaitu tentang kehidupan disekitar kerajaan. Ada 3 unsur galur yaitu, pembukaan atau awal cerita, tengah cerita atau klimaks, dan terakhir atau akhir cerita. Ada 9 tokoh utama dan 10 tokoh tambahan. Ada 17 latar tempat, 9 latar waktu, dan 7 latar sosial; 2) nilai etnopedagogik yang ada pada cerita pantun Munding Kawati termasuk pengobatan, seni bela diri, lingkungan hidup, kegiatan bertani, sistem pemerintahan, ekonomi, dan penanggalan; 3) penerapannya cerita pantun Munding Kawati untuk bahan ajar sesuai dengan sumber bahan ajar, materi bahan ajar, dan kegiatan pembelajaran. Berdasarkan hasil penelitian, cerita pantun Munding Kawati bisa diterapkan pada bahan ajar cerita pantun dalam pembelajaran bahasa Sunda di SMA