BABANDINGAN STRUKTUR CARITA NOVÉL KEMBANG-KEMBANG PETINGAN KARYA HOLISOH M.E JEUNG NOVÉL MEMOIRS OF A GEISHA KARYA ARTHUR GOLDEN (ULIKAN SASTRA BANDINGAN) - Lisna Anggraeni, - (2018)
Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngabandingkeun struktur carita dina novél Kembang-kembang Petingan karya Holisoh M.E jeung novél Memoirs of a Geisha karya Arthur Golden. Dua novél éta miboga sasaruaan konflik ngeunaan kahirupan wanoja dumasar kana pakasabanana. Tiori anu dipaké pikeun maluruh babandingan struktur carita nyaéta tiori Robert Stanton. Ieu panalungtikan ngagunakeun pamarekan kualitatif, kalawan métode déskriptif. Pikeun ngumpulkeun data ngagungakeun téhnik studi pustaka, sedengkeun pikeun ngolah data ngagunakeun téhnik analisis. Analisis babandingan struktur carita ngawengku babandingan téma, alur, latar, jeung palaku. Hasilna, téma dina novél Kembang-kembang Petingan miboga sasaruaan ngeunaan kahirupan wanoja. Latar jeung alur, dina dua novél éta béda. Palaku utama dina dua novél éta téh sarua, nyaéta wanoja. Palaku utama dina novél Kembang-kembang Petingan ngaranna Enok Rumasih, pakasabanana jadi "ungkluk". Palaku utama dina novél Memoirs of a Geisha ngaranna Sakamoto Chiyo, pakasabanana jadi geisha. ;---Penelitian ini mempunyai tujuan untuk membandingkan struktur cerita dalam novel "Kembang-kembang Petingan" karya Holisoh M.E dan novel "Memoirs of a Geisha" karya Arthur Golden. Kedua novel tersebut mempunyai persamaan konflik tentang perempuan dan pekerjaan. Dalam menganalisis perbandingan struktur cerita, peneliti menggunakan teori Robert Stanton. Penelitian ini menggunakan pendekatan kualitatif, dengan metode deskriptif. Teknik pengumpulan data menggunakan teknik studi pustaka, sedangkan untuk mengolah data menggunakan teknik analisis. Analisis perbandingan struktur cerita mencakup perbandingan tema, alur, latar, dan tokoh. Hasilnya, tema dalam novel Kembang-kembang Petingan dan novel Memoirs of a Geisha memiliki persamaan, yaitu tentang realita hidup tokoh perempuan. Latar dan alur dari kedua novel berbeda, sedangkan tokoh utama dalam kedua novel sama, yaitu perempuan. Tokoh utama dalam novel "Kembang-kembang Petingan" bernama Enok Rumasih, mata pencahariannya sebagai pelacur. Tokoh utama dalam novel "Memoirs of a Geisha" bernama Sakamoto Chiyo, mata pencahariannya sebagai geisha.