MEDIA AUDIO VISUAL UNTUK MENINGKATKAN KEMAMPUAN MENYIMAK DONGENG : Studi Kuasi Eksperimen di Kelas X SMA Negeri 1 Manonjaya Tasikmalaya Tahun Pelajaran 2012/2013 - Lisyanti Gustiar, Mella (2013)
Tesis ini berjudul "Media Audio Visual untuk Meningkatkan Kemampuan Menyimak Dongeng (Studi Kuasi Eksperimen di Kelas X SMA Negeri 1 Manonjaya Tasikmalaya Tahun Pelajaran 2012/2013)". Permasalahan dalam penelitian ini adalah bagaimana keefektifan media audio visual dalam menyimak dongeng. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan (1) kemampuan awal (prates) dan kemampuan akhir (postes) siswa kelas eksperimen dalam menyimak dongeng; (2) kemampuan awal (prates) dan kemampuan akhir (postes) siswa kelas kontrol dalam menyimak dongeng; (3) perbedaan yang signifikan antara kemampuan siswa dalam menyimak dongeng di kelas kontrol yang tidak menggunakan media audio visual dengan siswa di kelas eksperimen yang menggunakan media audio visual; dan (4) efektivitas penggunaan media audio visual dalam pembelajaran menyimak dongeng. Metode penelitian yang digunakan adalah studi kuasi eksperimen dengan menggunakan desain Pretest-Posttest, Non Equivalent Control Group Design. Populasi dalam penelitian ini adalah seluruh siswa kelas X SMAN 1 Manonjaya Tasikmalaya tahun ajaran 2012/2013, sedangkan sampelnya adalah siswa kelas X-3 yang berjumlah 30 orang sebagai kelas kontrol dan kelas X-4 yang berjumlah 30 orang sebagai kelas eksperimen. Proses pengolahan data dalam penelitian ini dilakukan melalui uji sifat data, uji gain, dan hipotesis. Uji sifat data terdiri dari uji normalitas dan uji homogenitas. Melalui uji normalitas, menunjukkan bahwa distribusi datanya normal dengan nilai prates di kelas kontrol x² itung < x² tabél adalah -66,25 < 11,3 sedangkan di kelas eksperimen x² itung < x² tabél adalah -60,04 < 11,3, nilai normalitas postes di kelas kontrol x² itung < x² tabél adalah -81,47 < 11,3 sedangkan di kelas eksperimen x² itung < x² tabél adalah -59,86 < 11,3 . Uji homogenitas menunjukkan bahwa semua data bersifat homogen dengan nilai di kelas kontrol f itung < f tabél 1,16 < 2,38 sedangkan di kelas eksperimen f itung < f tabél 0,93 < 2,38. Uji gain menunjukkan bahwa ada perbedaan rata-rata hasil prates dan postes yang signifikan antara kelas kontrol yang nilainya 10,00 dengan kelas eksperimen yang nilainya 17,06. Uji hipotesis dilaksanakan untuk membuktikan efektif tidaknya media audio visual di kelas eksperimen dengan menggunakan kriteria t itung > t tabél dengan nilai 16,09 > 2,45. Dengan demikian pembelajaran menyimak dongéng dengan menggunakan media audio visual terbukti efektif. Tésis anu judulna "Média Audio Visual pikeun Ngaronjatkeun Kamampuh Ngaregepkeun Dongéng (Studi Kuasi Ékspérimén di Kelas X SMA Negeri 1 Manonjaya Tasikmalaya Taun Ajaran 2012/2013)". Masalah dina ieu panalungtikan nya éta kumaha éféktifna média audio visual dina pangajaran ngaregepkeun dongéng. Ieu panalungtikan mibanda tujuan pikeun ngadéskripsikeun (1) kamampuh awal (pratés) jeung kamampuh ahir (postés) siswa kelas ékspérimén dina ngaregepkeun dongéng; (2) kamampuh awal (pratés) jeung kamampuh ahir (postés) siswa kelas kontrol dina ngaregepkeun dongéng; (3) béda anu signifikan antara kamampuh siswa dina ngaregepkeun dongéng di kelas kontrol anu teu ngagunakeun média audio visual jeung siswa di kelas ékspérimén anu ngagunakeun média audio visual; jeung (4) éféktivitas média audio visual dina pangajaran ngaregepkeun dongéng. Métode panalungtikan anu digunakeun nya éta studi kuasi ékspérimén kalawan desain Pretest-Posttest, Non Equivalent Control Group Design. Populasi dina ieu panalungtikan nya éta sakabéh siswa kelas X SMAN 1 Manonjaya Tasikmalaya taun ajaran 2012/2013, sedengkeun sampelna nya éta siswa kelas X-3 anu jumlahna 30 urang salaku kelas kontrol jeung kelas X-4 anu jumlahna 30 urang salaku kelas ékspérimén. Proses ngolah data dina ieu panalungtikan dilakukeun ngaliwatan uji sifat data, uji gain, dan hipotésis. Uji sifat data ngawengku uji normalitas jeung uji homogénitas. Ngaliwatan uji normalitas, nétélakeun yén distribusi data normal kalawan niléy pratés di kelas kontrol x² itung < x² tabél nya éta -66,25 < 11,3 sedengkeun di kelas ékspérimén x² itung < x² tabél nya éta -60,04 < 11,3, niléy normalitas postés di kelas kontrol x² itung < x² tabél nya éta -81,47 < 11,3 sedengkeun di kelas ékspérimén x² itung < x² tabél nya éta -59,86 < 11,3 . Uji homogénitas ngébréhkeun yén sakabéh data sifatna homogén kalawan niléy di kelas kontrol f itung < f tabél 1,16 < 2,38 sedengkeun di kelas éksperimén f itung < f tabél 0,93 < 2,38. Uji gain nyebutkeun yén aya béda rata-rata hasil pratés jeung postés anu signifikan antara kelas kontrol anu niléyna 10,00 jeung kelas ékspérimén anu niléyna 17,06. Uji hipotésis dilaksanakeun pikeun ngabuktikeun éféktif henteuna média audio visual di kelas ékspérimén kalawan ngagunakeun kritéria t itung > t tabél niléyna 16,09 > 2,45. Ku lantaran kitu, média audio visual éféktif pikeun pangajaran ngaregepkeun dongéng. Abstract This thesis entitled "Audio-Visual Media to Increase Listening Skills in A Fairy Tale (Quasi-Experimental Studies in Class X SMA Negeri 1 Manonjaya Tasikmalaya Academic Year 2012/2013)". The problem in this study is how the effectiveness of audio-visual media in listening to fairy tales. This study aimed to describe: (1) the ability of early (pre-test) and the ability of the end (posttest) students in the experimental class listening to a fairy tale; (2) the ability of early (pre-test) and the ability of the end (posttest) of students in the control classroom listening to a fairy tale; (3) significant differences between students' skills in listening to fairy tale in which the control class is not using audio-visual media by students in the experimental class using audio-visual media; and (4) the effectiveness of the use of audio visual media in teaching listening a fairy tale. The research method used was a quasi-experimental study using a pretest-posttest design, Non-Equivalent Control Group Design. The population in this study were all students of class X SMAN 1 Manonjaya Tasikmalaya academic year 2012/2013, while the sample is X-3 grade students who were 30 as the control class and class X-4, amounting to 30 people as a class experiment. The processing of the data in this study is done through testing the nature of the data, the test gain, and hypotheses. Nature of the test data consists of tests of normality and homogeneity tests. Through the normality test, the data show that the normal distribution with a pre-test values in the control classes counted x² itung < x² tabél is -66.25 <11.3, while in the experimental class counted x² itung < x² tabél is -60.04 <11.3, the value of normality posttest in the control classes counted x² itung < x² tabél is -81.47 <11.3, while in the experimental class was counted x² itung < x² tabél is -59.86 <11.3. Homogeneity test showed that all the data is homogeneous with values in the control class counted f itung < f tabél 1.16 <2.38 whereas in the experimental class was counted f itung < f tabél 0.93 <2.38. Gain test showed that there were differences in the average pre-test and post-test results were significant between the control class whose value is 10.00 with experimental class whose value is 17.06. Hypothesis test conducted to prove the effectiveness of the audio-visual media in the classroom experiments using the criteria counted t itung > t tabél with a value of 16.09> 2.45. Thus, learning to listen to fairy tales by using audio-visual media proved effective.