KASENIAN PENCA SILAT SERA DI SANGGAR PUSAKA KARUHUN KAMPUNG PABUARAN DÉSA CIKOPOMAYAK KECAMATAN JASINGA KABUPATÉN BOGOR PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA ARTIKEL DI SMA KELAS XII : Ulikan Sémiotik - Siti Rohmah Hidayatul Munawaroh, - (2018)
Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku kurang pahamna masarakat kana kasenian penca silat Sera di Sanggar Pusaka Karuhun, Kampung Pabuaran, Désa Cikopomayak, Kecamatan Jasinga, Kabupatén Bogor, anu dianggap mibanda ajén-ajén budaya anu bisa dijadikeun tatapakan ku masarakat. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun kasenian penca silat Sera di Sanggar Pusaka Karuhun, unsur sémiotik dina kasenian penca silat Sera di Sanggar Pusaka Karuhun, sarta larapna hasil panalungtikan kasenian penca silat Sera dina pangajaran maca artikel di SMA kelas XII. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta déskriptif analitis kalawan pamarekan kualitatif étnografi. Téhnik anu dipaké dina ngumpulkeun data nya éta téhnik observasi partisipatif, wawancara, jeung dokuméntasi. Hasil tina ieu panalungtikan nya éta kahiji, ayana déskripsi atawa gambaran umum kasenian penca silat Sera di Sanggar Pusaka Karuhun. Kadua, kapaluruh 28 tanda anu ngawengku genep ikon, tilu indéks, jeung sembilan belas simbol. Katilu, hasil tina ieu panalungtikan bisa dijadikeun bahan pangajaran maca artikel di SMA kelas XII.;---Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurang pahamnya masyarakat terhadap kesenian pencak silat Sera di Sanggar Pusaka Karuhun, Kampung Pabuaran, Desa Cikopomayak, Kecamatan Jasinga, Kabupaten Bogor, yang dianggap mempunyai nilai-nilai budaya yang dapat dijadikan pedoman oleh masarakat. Penelitian ini mempunyai tujuan untuk mendeskripsikan kesenian pencak silat Sera di Sanggar Pusaka Karuhun, unsur semiotik dalam kesenian pencak silat Sera di Sanggar Pusaka Karuhun, serta penerapan hasil penelitian kesenian pencak silat Sera dalam pembelajran membaca artikel di SMA kelas XII. Metode yang digunakeun dalam penelitian ini yaitu deskriptif analitis dengan pendekatan kualitatif etnografi. Teknik yang digunakan dalam mengumpulkan data yaitu teknik observasi partisipatif, wawancara, dan dokumentasi. Hasil hasil dari penelitian ini yaitu yang pertama, adanya deskripsi atau gambaran umum kesenian pencak silat Sera di Sanggar Pusaka Karuhun. Kedua, terdapat 28 tanda mencakup enam ikon, tiga indeks, dan sembilan belas simbol. Ketiga, hasil dari penelitian ini dapat dijadikan bahan pembelajaran membaca artikel di SMA kelas XII.