POLAH UCAP HUMORIS DINA DRAMA JURAGAN HAJAT KARYA KANG IBING PIKEUN BAHAN PANGAJARAN APRÉSIASI DRAMA KELAS XI (ULIKAN PRAGMATIK) - Sri Veni Oktaviani, - (2018)
Ieu panalungtikan téh boga tujuan pikeun ngulik jeung medar ngeunaan wanda, prinsip, jeung fungsi polah ucap humoris anu kapanggih dina drama Juragan Hajat karya Kang Ibing pikeun bahan pangajaran aprésiasi drama kelas XI. Métodeu anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métodeu deskriptif kalawan téhnik talaah pustaka, ngaliwatan analisis langsung. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta drama Juragan Hajat karya Kang Ibing. Dumasar kana hasil panalungtikan kapanggih aya 157 polah ucap humoris. Dumasar kana wandana kapanggih aya 15 polah ilokusi, 11 polah ilokusi, jeung 13 polah perlokusi. Dumasar prinsipna anu kaasup kana prinsip rempug jukung kapanggih 11 maksim kuantitas, 3 maksim kualitas, 4 maksim relevansi, jeung 8 maksim cara. Dumasar prinsip kasopanan, 1 maksim handap asor, 5 maksim pangcocog, 4 maksim katumarima, 4 maksim kasimpati, 2 maksim balabah, jeung 2 maksim kawijaksanaan. Dumasar kana fungsina kapanggih aya 11 fungsi impositif, 18 fungsi ékprésif, 19 fungsi asértif, jeung 26 fungsi komisif. Dumasar kana kritéria bahan ajar jeung kurikulum 2013 révisi, naskah drama Juragan Hajat karya Kang Ibing bisa dijadikeun bahan ajar pikeun nepikeun matéri kabasaan.;---Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis dan mendeskripsikan bentuk, prinsip, dan fungsi tindak tutur humor dalam bahasa Sunda yang terdapat dalam drama Juragan Hajat karangan Kang Ibing sebagai bahan ajar apresiasi drama kelas XI. Metode yang digunakan pada penelitian ini adalah metode deskriptif dengan menggunakan tehnik kajian pustaka, dan melalui tehnik analisis langsung. Sumber data yang digunakan dalam penelitian ini adalah drama Juragan Hajat karangan Kang Ibing. Berdasarkan hasil penelitian ditemukan 157 tindak tutur humoris yaitu, (1) bentuk tindak tutur humori, 15 tindak lokusi, 11 tindak ilokusi, dan 13 tindak perlokusi, (2) prinsip tindak tutur humoris mencakup prinsip kerjasama terdapat 11 maksim kuantitas, 3 maksim kualitas, 4 maksim relevansi,8 maksim cara. Prinsip kesopanan terdapat 1 maksim kemurahan hati, 5 maksim kecocokan, 4 maksim penerimaan, 4 maksim simpati, 2 maksim kerendahan hati, dan 2 maksim kebijaksanaan. (3) fungsi tindak tutur humoris terdapat 11 fungsi impositif, 18 fungsi ekspresif, 19 fungsi asertif, dan 26 fungsi komisif. Berdasarkan kriteria bahan ajar dan kurikulum 2013 revisi, naskah drama Juragan Hajat dapat dijadikan bahan ajar untuk materi kebahasaan.