MODÉL GROUP INVESTIGATION DINA PANGAJARAN NULIS SISINDIRAN : Studi Kuasi Ékspérimén ka Siswa Kelas XI MIPA 7 SMA Negeri 3 Cimahi Taun Ajar 2017/2018 - Indah Oktavia Lestari, - (2018)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta kurangna kamampuh siswa dina nulis sisindiran. Pangaweruh siswa dina pangajaran nulis sisindiran téh masih kénéh kurang, boh dina aspék organisasi eusi, diksi, purwakanti, guru wilangan, éjahan jeung karapihan dina tulisanna. Tujuan ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngadéskripsikeun kamampuh saméméh, kamampuh sabada, jeung béda signifikan kamampuh nulis sisindiran siswa kelas XI MIPA 7 SMA Negeri 3 Cimahi dina ngagunakeun modél Group Investigation. Métode anu digunakeun nyaéta studi kuasi ékspérimén kalawan desain pre-test and post-test grup. Sumber datana nyaéta siswa kelas XI MIPA 7 SMA Negeri 3 Cimahi anu jumlahna 38 siswa. Téhnikna nyaéta téhnik tés. Instrumén anu digunakeun dina ngumpulkeun data nyaéta lembar tés. Data anu kapaluruh dianalisis ku cara analisis statistik, nyaéta uji normalitas data ngagunakeun uji Shapiro Wilk, jeung uji hipotésis ngagunakeun uji parametris (t-test). Hasil panalungtikan kamampuh nulis sisindiran saméméh ngagunakeun modél Group Investigation kagolong can mampuh, rata-ratana nyaéta 61,93. Hasil panalungtikan nulis sisindiran sabada ngagunakeun modél Group Investigation kagolong mampuh, rata-ratana nyaéta 83,29. Anapon béda signifikan saméméh jeung sabada ngagunakeun modél Group Investigation dumasar hasil uji parametris (t-test), yén nilai signifikansi (Sig. 2-tailed) nyaéta 0,000 < 0,05, ku kituna ditarima atawa ditolak. Hartina hipotésis ditarima. Ieu hal ngabuktikeun yén aya béda anu signifikan antara kamampuh nulis sisindiran siswa kelas XI MIPA 7 SMA Negeri 3 Cimahi taun ajar 2017/2018 saméméh jeung sabada ngagunakeun modél Group Investigation.;---Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya kemampuan siswa dalam menulis sisindiran. Pengetahuan siswa dalam pelajaran menulis sisindiran masih kurang dalam aspek organisasi isi, diksi, purwakanti, guru wilangan, ejahan dan kerapihan tulisan. Adapun tujuan dalam penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan kemampuan menulis sisindiran sebelum dan sesudah menggunakan model Group Investigation, serta perbedaan signifikan antara kemapuan menulis sisindiran sebelum dan sesudah menggunakan model Group Investigation. Metode yang digunakan yaitu studi kuasi eksperimen, dengan desai pre-test dan post-test group. Sumber data dalam penelitian ini ialah siswa kelas XI MIPA 7 SMA Negeri 3 Cimahi yang berjumlah 38 siswa. Teknik yang digunakan yaitu tes. Dan instrumen yang digunakan dalam pengumpulan data yaitu lembar tes. Data yang sudah diperoleh kemudian dianalisis dengan cara analisis statistic yaitu uji normalitas data menggunakan uji Shapiro Wilk serta uji hipotesus menggunakan uji parametris (t-test). Hasil penelitian ini menyatakan bahwa kemampuan menulis sisindiran siswa sebelum menggunakan model Group Investigation tergolong belum mampu, dengan rata-rata nilai 61,93. Sedangkan, hasil kemampuan menulisis sisindiran siswa sesudah menggunakan model Group Investigation tergolong mampuh, dengan rata-rata nilai 83,29. Adapun perbedaan signifikan kemampuan menulis sisindiran sebelum dan sesudah menggunakan model Group Investigation berdasarkan uji parametris (t-test), bahwa nilai signifikansi (Sig. 2 tailed) adalah 0,000 < 0,05, maka diterima atawa ditolak. Hal ini membuktikan bahwa ada perbedaan yang signifikan antara kemampuan menulis sisindiran siswa kelas XI MIPA 7 SMA Negeri 3 Cimahi taun ajar 2017/2018 sebelum dan sesudah menggunakan model Group Investigation.