Ajen Etika dina Novel Abu Nawas Saembara Karya Rachmat M Sas Karana (Ulikan Objektif jeung Mimetik) - Riska Ikrimah, - (2020)
Tujuan tina ieu panalungtikan pikeun ngulik jeung ngadéskripsikeun struktur carita ngagunakeun ulikan objéktif, mimétik, jeung ajén étika. Métodeu anu dipaké dina ieu panalungtikan nya éta métodeu déskriptif analitik kalawan téhnik studi pustaka jeung analisis data. Sumber data dina ieu panalungtikan nya éta novel Abu Nawas Saémbara karya Rachmat. M. Sas Karana. Dumasar hasil panalungtikan, struktur carita ngagunakeun ulikan objéktif kawangun ku téma, galur, latar, tokoh jeung watekna, sarta jihad sawangan. Téma anu nyampak dina ieu novel nya éta kacerdasan jeung kawijaksaan Abu Nawas. Ieu novel ngagunakeun galur mérélé. Anapon palaku dina ieu novel aya 11 tokoh, tilu tokoh utama jeung dalapan tokoh tambahan. Latar dina ieu novel aya tilu nya éta latar waktu, tempat, jeung sosial. Latar waktu ngawengku 19 waktu, latar tempat ngawengku 15 tempat, jeung latar sosial ngawengku latar sosial handap, sedeng, jeung luhur. Jihad sawangan anu dipaké dina ieu novel nya éta jalma katilu kawatesanan. Hasil ulikan mimétik dina ieu novel nya éta sakabéhna miboga unsur carita nu sarua dina kahirupan nyata, anu ngagambarkeun kahirupan manusa sapopoé. Sedengkeun ajén étika anu nyampak dina ieu novel aya tilu ajén étika, nya éta étika téologis, étika filosofis, jeung étika sosial. Penelitian ini bertujuan untuk meneliti dan mendeskripsikan struktur cerita menggunakan pendekatan objektif, pendekatan mimetik, dan nilai etika. Adapun metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif analitik dengan tehnik studi pustaka dan analisis data. Sumber data dalam penelitian ini yaitu novel Abu Nawas Saémbara karya Rachmat. M. Sas Karana. Hasil penelitian ini menyatakan struktur cerita yang menggunakan pendekatan objektif meliputi tema, alur, latar, tokoh dan penokohan, serta sudut pandang. Tema dalam novel ini yaitu kecerdasan dan kebijaksanaan Abu Nawas. Alur yang digunakan adalah alur maju. Adapun pelaku dalam novel ini ada 11 tokoh, terdiri dari tiga tokoh utama dan delapan tokoh tambahan. Latar yang digunakan dalam novel ini meliputi latar waktu, tempat, dan latar sosial. Latar waktu terdiri dari 19 waktu, latar tempat terdiri dari 15 tempat, dan latar sosial terdiri dari latar sosial rendah, sedang, dan tinggi. Sudut pandang yang digunakan dalam novel ini adalah sudut pandang orang ketiga serba tahu. Hasil analisis pendekatan mimetik dalam novel ini adalah semua bagian cerita mempunyai unsur yang sama dalam kehidupan nyata, yang menggambarkan kehidupan sehari-hari. Sedangkan nilai etika yang terdapat dalam novel ini meliputi nilai etika religi, filosofis, dan sosial. This study aims to examine and describe the structure of the story using an objective approach, mimetic approach, and ethical values. The method used in this research were descriptive analytic method with literature study techniques and data analysis. The data source in this research was from the novel Abu Nawas Saémbara by Rachmat. M. Sas. Karana. The results of this study stated that structure of the story using an objective approach includes themes, plot, setting, characters and characterizations, and point of view. The theme in this novel were the intelligence and wisdom of Abu Nawas. The flow used was forward groove. The actors in this novel were 11 characters, cosnsisting of three main characters and eight additional characters. The setting used in this novel includes the setting of time, places, and social setting. Time setting consist of 19 times, place setting consist of 15 places, and social setting consist of low, medium, and high social setting. The point of view used in this novel was the view point of an all-knowing third person. The result of the analysis of the mimetic approach in this novel was that all parts of the story have the same elements in real life, which describe everyday life. Where as the ethical values contained in this novel include religious, philosophical, and sosial ethical values.