KUMPULAN CARPON DI ANTARA TILU JAMAN KARYA AAM AMILIA PIKEUN BAHAN PANGAJARAN APRÉSIASI SASTRA DI SMA (ULIKAN STRUKTURAL JEUNG AJÉN ÉTNOPÉDAGOGIK) - Lena Nilawati Adnan, - (2018)
Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun struktur carita jeung ajén étnopédagogik dina kumpulan carpon Di antara Tilu Jaman karya Aam Amilia, sarta kumaha larapna pikeun bahan pangajaran aprésiasi sastra di SMA. Pikeun ngahontal éta tujuan, ieu panalungtikan ngagunakeun pamarekan kualitatif. Métode nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif. Téhnik ngumpulkeun data ngagunakeun téhnik studi pustaka, sedengkeun téhnik ngolah datana ngagunakeun téhnik analisis. Hasil tina ieu panalungtikan nyaéta: (1) struktur carita, téma dina ieu kumpulan carpon umumna sosial ngeunaan kahirupan di masarakat; galurna diruntuykeun dumasar kana kajadian-kajadian dina carita; palaku dina carpon aya nu salaku palaku utama jeung tambahan; latar nu kapanggih aya latar waktu, latar tempat, jeung latar sosial; judul dina ieu kumpulan carpon miboga tingkatan ma'nana sorangan; puseur implengan nu digunakeun aya jalma kahiji-utama, jalma kahiji-sampingan, jalma katilu-teu kawatesanan, jeung jalma katilu-kawatesanan. (2) ajén étnopédagogik (moral kamanusaan) nu nyampak nyaéta ajén moral manusa ka pangéran dina dua carpon, ajén moral manusa ka dirina sorangan nyampak dina dua carpon, ajén moral manusa ka papada jalma nyampak dina lima carpon, ajén moral manusa ka alam teu nyampak dina ieu carpon, ajén moral manusa ka waktu nyampak dina hiji carpon, ajén moral manusa dina ngudag kasugeman lahiriah jeung batiniah nyampak dina hiji carpon. (3) bahan ajar, dina ieu carpon aya dua carpon anu luyu jeung kriteria bahan ajar tur bisa dijadikeun alternatif bahan pangajaran aprésiasi sastra di kelas XI SMA. Mangpaat tina ieu panalungtikan nyaéta pikeun nambahan élmu pangaweruh ngeunaan aprésiasi karya sastra hususna carpon. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan struktur cerita dan nilai etnopedagogi dalam kumpulan cerpen Di antara Tilu Jaman by Aam Amilia, serta penerapan bahan ajar apresiasi sastra di SMA. Untuk mencapai tujuan tersebut, penelitian ini menggunakan pendekatan kualitatif. Metode yang digunakan yaitu metode deskriptif. Teknik mengumpulkan data menggunakan teknik studi pustaka, sedangkan teknik mengolah data dengan teknik analisis. Hasil dari penelitian ini adalah: (1) struktur cerita, tema dalam cerita ini umumnya sosial tentang kehidupan di masyarakat; alurnya disusun berdasarkan kejadian-kejadian di dalam cerita; tokoh dalam cerita ini ada tokoh utama dan tambahan; latar yang ditemukan adalah latar waktu, latar tempat, dan latar sosial; judul dalam kumpulan cerpen mempunyai tingkatan makna tersendiri; sudut pandang dalam cerita ini terdiri dari orang pertama-utama, orang pertama-sampingan, orang ketiga-terbatas, dan orang ketiga-tak terbatas. (2) Nilai etnopedagogi (moral kemanusiaan) yang terlihat adalah nilai moral manusia kepada Tuhan-Nya dalam dua cerpen, nilai moral manusia pada diri sendiri terlihat dalam dua cerpen, nilai moral manusia kepada sesama terlihat dalam lima cerpen, nilai moral manusia kepada alam tidak terlihat dalam cerpen ini, nilai moral manusia terhadap waktu terdapat dalam satu cerpen, nilai moral manusia dalam mengejar kepuasan lahiriah dan batiniah terdapat dalam satu cerpen. (3) Bahan ajar, dalam cerita ini ada dua cerpen yang sesuai dengan kriteria bahan ajar dan bisa dijadikan alternatif bahan ajar apresiasi sastra di kelas XI SMA. Manfaat dari penelitian ini adalah untuk menambah ilmu pengetahuan tentang apresiasi karya sastra khususnya cerpen.