ADEGAN PRAGMATIS KALIMAH ÉKSPRÉSIF DINA TÉKS PAGUNEMAN SISWA KELAS VII SMPN 12 BANDUNG TAUN AJARAN 2017/2018 - Febria Pra Fitriyanti, - (2018)
Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun mikanyaho jeung ngébréhkeun wangun kalimah ékspésif, adegan jeung ma'na pragmatis anu aya dina téks paguneman siswa kelas VII di SMPM 12 Bandung taun ajaran 2017/2018. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif kualitatif, kalayan ngagunakeun téknik tés jeung ténik dokuméntasi. Anu jadi sumber datana nyaéta téks paguneman siswa kelas VII-C. Dumasar kana hasil panalungtikan bisa dicindekkeun yén struktur kalimah éksprésif nu aya dina téks paguneman siswa kelas VII-C miboga pola jeung harti nu tangtu. Aya dua pola struktur kalimah éksprésif, nyaéta (1) kalimah éksprésif sampurna kapaluruh 24 kalimah, jeung (2) kalimah éksprésif teu sampurna kapaluruh 56 kalimah. Sedengkeun ma'na atawa harti ngawengku éksprési: (1) karumasaan kapaluruh 9 kalimah, (2) keuheul kapaluruh 4 kalimah, (3) ngucapkeun salam kapaluruh 7 kalimah, (4) pangajak kapaluruh 19 kalimah , (5) kagét kapaluruh 4 kalimah, (6) ngawilujengkeun kapaluruh 7 kalimah, (7) tumamprak kapaluruh 17 kalimah, (8) cumeluk kapaluruh 8 kalimah, (9) cumeluk dibarung keuheul kapaluruh 3 kalimah, jeung (10) bungah kapaluruh 2 kalimah. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui dan menjelaskan struktur dan makna pragmatis yang ada di dalam teks percakapan siswa kelas VII di SMPN 12 Bandung tahun ajaran 2017/2018. Metode yang digunakan pada penelitian ini yaitu metode deskriptif kualitatif, dengan menggunakan teknik tes dan teknik dokumentasi. Yang menjadi sumber datanya adalah teks percakapan siswa kelas VII-C. Berdasarkan hasil penelitian dapat disimpulkan struktur kalimat ekspresif yang terdapat dalam teks percakapan siswa memiliki pola dan makna tertentu. Ada dua pola struktur kalimah ekspresif, yaitu: (1) kalimat ekspresif sempurna terdapat 24 kalimat, dan (2)kalimah ekspresif tidak sempurna terdapat 56 kalimat. Sementara maknanya mencakup10 ekspresi: (1) tahu diri terdapat 9 kalimat , (2) kesal terdapat 4 kalimat, (3) mengucapkan salam terdapat 7 kalimat, (4) ajakan terdapat 19 kalimat, (5) kaget terdapat 4 kalimat, (6) mempersilahkan terdapat 7 kalimat, (7) pasrah terdapat 17 kalimat, (8) seruan terdapat 8 kalimat, (9) seruan dan kesal terdapat 3 kalimat, jeung (10) bahagia terdapat 2 kalimat.