NOVEL RUMAJA "JAMPARING" KARYA CHYE RETTY ISNENDES PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA NOVEL DI SMP (ULIKAN STRUKTURAL JEUNG ETNOPEDAGOGIK) - Cucu Siti Fatimah, - (2018)
Novel nyaéta karangan fiksi nu némbongkeun kahirupan sapopoé, jalan caritana miboga bagian-bagianna tapi angger gumulung dina hiji leunjeuran, dina eusi carita digambarkeun watek palaku, suasana, waktu, jeung tempat lumangsungna kajadian. Tapi dumasar pangalaman empiris, maca pikeun barudak lain hal nu ngirut, nepi ka teu bisa nyangkem eusi carita. Ku kituna, tujuan tina ieu panalungtikan nyaéta ngadeskripsikeun struktur carita dina novel rumaja Jamparing karya Chye Retty Isnendes. Sarta nataan ajén-ajén étnopédagogik nu nyangkaruk dina éta novél. Pikeun ngalaksanakeun panalungtikanna panalungtik ngagunakeun métode deskriptif analitik. Nyatana panaluntik ngadeskripsikeun naon-naon waé nu kapangih dina panalungtikanana. Kalayan tehnik nu dipaké pikeun ngumpulkeun data nyaéta teknik studi pustaka. Mangpaat tina ieu panalungtikan dipiharep bisa mantuan siswa dina nganalisis struktur carita, sangkan siswa bisa maham eusi carita. Sarta dipiharep bakal ngajembaran pangaweruh masarakat kana kasastraan hususna dina ulikan struktural jeung étnopédagogik. Tur bisa jadi pangdeudeul pikeun panalungtikan nu sawanda. Hasil tina ieu panalungtikan nyaéta analisis struktur nu ngawengku téma nyaéta sosobatan lima wanoja, dina fakta carita kapaluruh galurna maju, tokoh jumlahna aya 28, latar tempat aya 33, latar waktu 28, latar suasana 31. Sarta sarana carita aya judul nyaéta Jamparing, sudut pandang jalma katilu jeung gaya basa nu basajan. Dina étnopédagogik aya 12 Ajén nu kapaluruh. Panglobana kapaluruh ajén bener, nu jumlahna 13. Kadua ajén pinter jeung silih asih jumlahna sarua 11. Tuluy nu kapaluruh sakali, sineger tengah. Ajén séjénna: hurip, waras jeung cageur (2), bageur (2), ludeung (3), silih asah (4), silih asuh (3), singer (3). motékar (4), jeung rapékan (2). Novel merupakan karangan fiksi yang memperlihatkan kehidupan sehari-hari, jalan ceritanya mempunyai bagian-bagian tetapi dalam satu kesatuan, dalam isi cerita digambarkan karakter tokoh, suasana, waktu dan tempat kejadian. Tetapi berdasarkan pengalaman empiris, membaca bagi remaja bukan hal yang menarik, sehingga tidak memahami isi dari cerita. Oleh karena itu, tujuan dari penelitian ini adalah mendeskripsikan struktur cerita novel remaja "Jamparing" karya Chye Retty Isnendes. Dan menganalisis nilai-nilai etnopedagogik yang ada dalam novel. Untuk melaksanakan penelitian, peneliti menggunakan metode deskriptif analitik. Dimana peneliti akan mendeskripsikan apa saja yang ditemukannya dalam penelitian. Dengan teknik mengumpulkan data yaitu studi pustaka. Manfaat dari penelitian ini diharapkan dapat membantu siswa dalam menganalisis struktur cerita, agar siswa dapat memahami isi dari cerita. Serta diharapkan dapat memperluas pengetahuan masyarakat mengenai kesastraan, khususnya kajian struktural dan etnopedagogik. Dan bisa menjadi referesi untuk penelitian yang sama. Hasil dari penelitian ini adalah analisis struktural yang meliputi tema yaitu persahabatan, fakta cerita ditemukan alur maju, tokoh yang jumlahnya 28, latar tempat 33, latar waktu 28, dan latar suasana 31. Serta sarana cerita judul yaitu Jamparing, sudut pandangnya orang ketiga dan juga gaya bahasa yang sederhana. Ada 12 nilai etnopedagogik yang diteliti. Temuan terbanyak ialah nilai bener, jumlahnya 13. Kedua nilai pinter dan silih asih, jumlahnya sama 11. Dan sineger tengah, yang dicontohkan sekali. Nilai lainnya: hurip, waras jeung cageur (2), bageur (2), ludeung (3), silih asah (4), silih asuh (3), singer (3). motékar (4), jeung rapékan (2).