AJEN ATIKAN KARAKTER DINA NOVEL PUTRI SUBANGLARANG KARYA YOSEPH ISKANDAR PIKEUN PANGAJARAN MACA NOVEL DI SMA - Citra Sela, - (2019)
nepikeun ajen atikan karakter anu dijujut dina kahirupan sapopoe, salah sahijina ajén atikan karakter dina novél. Ku jalan éta, hususna dina widang atikan, bisa dijadikeun bahan pangajaran aprésiasi. Tujuan ayana ieu panalungtikan téh pikeun ngadéskripsikeun (1) struktur carita dina novél Putri Subanglarang karya Yoséph Iskandar, (2) ajén atikan karakter nu nyampak dina novél Putri Subanglarang karya Yoséph Iskandar jeung (3)larapna hasil panalungtikan pikeun dijadikeun alternatif bahan pangajaran aprésiasi sastra di SMA. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta déskriptif analitik kalayan ngagunakeun pamarekan struktural. Téknik anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta téknik studi pustaka. Hasilna: (1) téma dina novél Putri Subanglarang nyaéta pasualan-pasualana ngeunaan Pamanahrasa mikawanoh agama Islam ku jalan tepung jeung Nyai Subanglarang. Galur dina ieu novél nyaeta merele. Palaku: dina ieu novél aya 37 palaku, 2 palaku salaku palaku utama jeung 35 palaku salaku palaku tambahan boh nu ngalakonan boh nu kacaritakeun boh nu kacaritakeun ku palakuna atawa kacaritakeun saliwat. Watek palaku nu kagambar dina unggal novél kapanggih ku cara niténan paripolah jeung karakterna dina unggal carita. Latar: latar nu kapanggih dina unggal Novél nu geus dianalisis boh latar tempat, latar waktu jeung latar sosial tangtuna disaluyukeun jeung téma tur galur dina unggal caritana. Latarna ogé tangtuna béda-béda ngan sakabéh latarna teu leupas ayana di Tatar Sunda, saperti di Pura Dalem, Nagri Sindangkasih, Nagri Singapura, jeung tempat-tempat pilemburan saperti di imah, di Warung, di Pamondokan jeung di Masjid. Latar waktu nu aya dina unggal Novél ogé aya nu nuduhkeun latar waktu nu puguh (absolut), aya ogé nu nuduhkeun latar waktu nu teu puguh (farsial). Latar sosial unggal novél nuduhkeun kalangan luhur (karajaan). Ajén Atikan Karakter nu nyangkaruk dina novél Putri Subanglarang karya Yoséph Iskandar aya 14 ajén atikan karakter anu kapanggih kayaning, religius, jujur, toleransi, disiplin, kerja keras, demokratis, rasa ingin tahu, bersahabat/komunikatif, cinta damai, semangat kebangsaan, cinta tanah air, gemar membaca, peduli sosial, jeung tanggung jawab. Dumasar kana kabutuh psikologis jeung budaya, ieu novél bisa jadi bahan pangajaran maca novél pikeun budak SMA kelas XI. Ku sabab geus saluyu kana kritéria milih bahan ajar di sakola, nya éta: 1)tujuan nu hayang dihontal, 2)dianggap mibanda ajén pikeun kahirupan manusa, 3)dianggap mibanda ajén minangka warisan entragan saméméhna, 4)miboga mangpaat pikeun ngawasa hiji paélmuan, 5)luyu kana kabutuhan jeung minat siswa. Penelitian ini dilatarbelakangi perlunya usaha mengenalkan dan menyampaikan nilai-nilai yang terkandung dalam pendidikan karakter yang diambil dalam kehidupan sehari-hari, salah satunya diambil dari novel. Dengan adanya penelitian dibidang pendidikan, bisa dijadikan sebagai bahan pembelajaran di sekolah utamanya pembelajaran apresiasi sastra. Tujuan adanya penelitian untuk mendeskripsikan (1) struktur cerita dalam novel Putri Subanglarang karya Yoseph Iskandar, (2) nilai pendidikan karakter yang terdapat dalam novel Putri Subanglarang karya Yoseph Iskandar dan, (3) menerapkan hasil penelitian untuk dijadikan alternatif bahan pembelajaran membaca novel di SMA. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskripsi analitik dengan menggunakan pendekatan struktural. Teknik yang digunakan dalam penelitian ini yaitu teknik studi pustaka. Hasilna: (1) tema dalam novel Putri Subanglarang yaitu masalah-masalah mengenai Pamanahrasa mengetahui agama Islam sebagai jalan bertemunya dengan Nyai Subanglarang. Plot dalam novel ini yaitu maju. Pelaku: dalam novel ini ada 37 pelaku, 2 pelaku sebagai pelaku utama dan 35 pelaku seabgai pelaku tambahan baik yang melakukan dan atau yang diceritakan atau hanya sepintas. Watek pelaku yang tergambar dalam novel dengan mengidentifikasi prilaku dan karakter dari setiap cerita. Latar: latar yang diketahui dalam novel tersebut baik latar waktu, latar tempat dan latar sosial tentunya disesuaikan dengan tema dan plot dari setiap cerita. Latarnya juga tentu beda-beda tapi secara umum latarnya terjadi di Tatar Sunda seperti di Pura Dalem, Nagri Sindangkasih, Nagri Singapura, dantempat-tempat perkampungan seperti di rumah, di warung, di Pamondokan dan di Masjid. Latar waktu yang ada disetiap cerita ada yang menunjukan latar waktu ayng jelas (absolut), ada juga yang menunjukan latar waktu yang tidak jelas (farsial). latar sosial setiap novel menunjukan kalangan atas (kerajaan). nilai pendidikan karakter yang terdapat dalam novel Putri Subanglarang karya Yoseph Iskandar ada 14 nilai pendidikan karakter seperti religius, jujur, toleransi, disiplin, kerja keras, demokratis, rasa ingin tahu, bersahabat/komunikatif, cinta damai, semangat kebangsaan, cinta tanah air, gemar membaca, peduli sosial, jeung tanggung jawab. Berdasarkan kebutuhan psikologis dan budaya, novel ini bisa dijadikan media pembelajaran membaca novel untuk siswa SMA kelas XI. Karena telah memenuhi kriteria memilih bahan ajar di sekolah, yaitu: 1)Tujuan yang ingin di capai, 2) dianggap memiliki nilai bagi kehidupan manusia, 3) dianggap memiliki nilai warisan nenek moyang sebelumnya, 4) memiliki manfaat untuk menguasai salah satu bilang keilmuan, 5) sesuai dengan minat siswa.