STRUKTUR CARITA JEUNG AJEN KARAKTER TOKOH DINA BUKU-BUKU SASTRA ANU DILELER HADIAH SAMSUDI PIKEUN BAHAN ATIKAN KARAKTER DI SAKOLA JEUNG PROGRAM GERAKAN LITERASI SEKOLAH (GLS) - Wanty Apriliyanti, - (2019)
Atikan karakter mangrupa hiji hal anu ditandeskeun dina kurikulum pendidikan Nasional di Indonesia, dina kurikulum KTSP boh dina kurikulum 2013 anu miboga harepan sakabéh siswa lulusan sakola formal bakal miboga karakter anu sarua. ajén karakter perlu diajarkeun dina sakabéh program di sakola luyu jeung kondisi sakolana. Atikan karakter anu dipiharep leuwih nyoko kana ngundakeun kualitas siswa anu miboga ahlak mulia jeung budi pekerti. Karya sastra geus sakuduna miboga peran penting dina atikan karakter, sabab karya sastra téh pinuh ku carita atawa narasi ngeunaan katuladanan, amanat, ganjaran anu patali jeung atikan karakter. Hiji karya sastra miboga kamungkinan bisa ngarobah sikep jeung prilaku nu maca. Salah sahijina ngaliwatan gerakan literasi sekolah anu keur dihangkeutkeun di unggal sakola. Kalayan ngagunakeun metode deskriptif analisis jeung tehnik ngumpulkeun data ku cara studi dokuméntasi jeung tehnik hermenetik ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun unsur intrinsik jeung ajén-ajén karakter tokoh dina sumber data anu mangrupa buku sastra bacaan barudak anu dileler hadiah Samsudi nya éta buku Taréh Rasulullah, lobana 4 jilid kalayan judul: 1) muhammad Al-Amin, 2) cilaka Abu Lahab, 3) di mana Muhammad, 4) la ilaha Ilallah pikeun bahan atikan karakter jeung bahan referénsi Gerakan Literasi Sekolah. Dumasar kana hasil panalungtikan kapanggih sababaraha ajén-ajén karakter nya éta: 1) réligius, 2) jujur, 3) toléransi, 4) kerja keras, 5) rasa ingin tahu, 6) bersahabat/komunikatif, 7) cinta damai, 8) peduli sosial, 9) tanggung jawab. Sacara umum ieu buku cocok dipaké pikeun referénsi dina atikan karakter ogé gerakan literasi di sakola. Pendidikan karakter merupakan hal yang ditegaskan pada kurikulum nasional di Indonesia, baik kurukulum KTSP ataupun kurikulum 2013 dengan harapan seluruh siswa lulusan sekolah formal akan memiliki karakter yang sama. Nilai karakter perlu diajarkan di seluruh program di sekolah sesuai dengan kondisi sekolah. Pendidikan karakter yang diharapkan lebih bertumpu pada peningkatan kualitas siswa yang memiliki ahlak mulia dan berbudi pekerti. Karya sastra sudah seharusnya memiliki peran penting dalam pendidikan karakter, karena karya sastra penuh dengan cerita atau narasi tentang ketauladanan, amanat, ganjaran yang berkaitan dengan pendidikan karakter. Karya sastra memiliki kemungkinan dapat merubah sikap dan prilaku pembaca. Salah satunya melalui gerakan litersi sekolah yang sedang gencar di setiap sekolah. Penelitian ini memiliki tujuan untuk mendeskripsikan unsur intrinsik dan nilai-nilai karakter tokoh dalam buku bacaan anak yang dianugerahi hadiah Samsudi yaitu buku Tarekh Rasulullah sebanyak 4 jilid dengan judul : 1) muhammad Al-Amin, 2) cilaka Abu Lahab, 3) di mana Muhammad, 4) la ilaha Ilallah untuk referénsi Gerakan Literasi Sekolah. Penelitian ini menggunakan métode déskriptif dengan téknik pengumpulan data studi pustaka dan studi dokumentasi. Berdasarkan hasil penelitian, ditemukan beebrapa nilai-nilai karakter diantaranya : 1) réligius, 2) jujur, 3) toléransi, 4) kerja keras, 5) rasa ingin tahu, 6) bersahabat/komunikatif, 7) cdamai, 8) peduli sosial, 9) tanggung jawab. Secara garis besar buku ini pantas untuk dipakai referénsi dalam pendidikan karakter dan gerakan literasi sekolah.