KANDAGA KECAP BUSANA WANOJA DINA RUMPAKA KAWIH SARTA IMPLIKASINA PIKEUN MEDIA JEUNG BAHAN AJAR BASA SUNDA DI SMA (Ulikan Ajén Palsapah jeung Léksiko-Semantik) - Rostika Srihilmawati, - (2019)
Ieu tulisan miboga udagan pikeun (1) ngadéskripsikeun kandaga kecap busana kabaya nu kapanggih dina rumpaka kawih, (2) méré harti kandaga kecap nu kapanggih dina rumpaka kawih, (3) maluruh ajén palsapahna, sarta (4) hasilna bisa dijadikeun média jeung bahan ajar basa Sunda di SMA. Tiori nu digunakeun pikeun mesék ajén palsapah nyaéta tiori atikan Sunda. Dina ieu tulisan digunakeun pamarekan kualitatif kalayan métode déskriptip. Dina ngumpulkeun data digunakeun téhnik talaah pustaka, dokuméntasi, jeung wawancara. Instrumén nu digunakeun nyaéta kartu data jeung pedoman wawancara. Pikeun ngolah data digunakeun téhnik heurmeneutik jeung analisis unsur langsung. Objék kajian dina ieu tulisan nyaéta 29 rumpaka kawih nu dijerona ngandung kandaga kecap busana kabaya sarta kumaha hubungana jeung kontéks tur situasi waktu kabaya digunakeun ku wanoja. Hasil panalungtikan manggihan 50 kandaga kecap busana wanoja (kabaya), dipaluruh hartina, nétélakeun 10 ajén palsapah kayaning (1) ajén kasaluyuan, (2) ajén karapihan, (3) ajén kaéndahan, (4) ajén kasopanan, (5) ajén kaguyuban (solidaritas), (6) ajén kasayagaan (saringset), (7) ajén kawibawaan, (8) ajén kabinekasan, (9) ajén réligius, (10) ajén kabasajanan, média jeung bahan ajar ; Tulisan ini bertujuan untuk (1) mendeskripsikan istilah busana kebaya yang terdapat dalam rumpaka kawih, (2) memberikan arti pada istilah yang ditemukan pada rumpaka kawih, (3) menemukan nilai filosofisnya, serta (4) hasilnya bisa dijadikan média dan bahan ajar bahasa Sunda di SMA.. Teori yang digunakan untuk mengupas nilai filosofis adalah teori nilai filosofis pendidikan Sunda. Dalam tulisan ini digunakan pendekatan kualitatif dengan métode deskriptif. Untuk mengumpulkan data digunakan tehnik telaah pustaka, dokumentasi, dan wawancara. Instrumen yang digunakan adalah kartu data dan pedoman wawancara. Untuk mengolah data digunakan tehnik hermeneutik dan Analisis Unsur Langsung. Objek kajian dalam tulisan ini adalah 29 lirik yang mengandung istilah-istilah kebaya serta kaitannya dengan konteks dan situasi ketika kebaya digunakan oleh wanita. Hasil penelitian mengupas 50 istilah busana wanita (kebaya) beserta artinya, 10 nilai filosofis seperti (1) nilai keserasian, (1) nilai kerapihan, (3) nilai keindahan, (4) kesopanan, (5) nilai solidaritas, (6) nilai kasayagaan (saringset), (7) nilai kewibawaan, (8) nilai kabinekasan, (9) nilai religius, (10) nilai kesederhanaan. Hasil tulisan ini juga dapat dijadikan média dan bahan ajar bahasa Sunda di SMA dalam pembelajaran aprésiasi kawih, serta média dan bahan ajar kawih (mp3).