MODÉL TÉS KAPARIGELAN MACA BASA SUNDA (Research and Development di SMA Negeri Kota Banjar Taun Ajaran 2017/2018) - Nur Aisyah Suwanda, - (2019)
alungtikan didadasaran ku pentingna instrumén tés kaparigelan maca basa Sunda pikeun ngaronjatkeun kualitas pangajaran jeung kamampuh kaparigelan maca siswa. Analisis data dina ieu panalungtikan diimpleméntasikeun di SMA Negeri kota Banjar, sarta dicangking dalapan modél tés kaparigelan maca basa Sunda, nyaéta maca tarjamahan, dongéng, laporan kagiatan, kawih, wawancara, carita babad, aksara Sunda, jeung sajak. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta Research and Development (RnD) sacara kualitatif jeung kuantitatif. Sacara kualitatif data anu dianalisis ngaliwatan validasi judgement ahli ngeunaan kualitas rarancang modél tés, sarta dicangking skorna dumasar format nu geus disadiakeun. Sedengkeun sacara kuantitatif, dipaluruh validitas jeung réliabilitas modél tésna dianalisis ngagunakeun IBM SPSS Statistics 19. Anapon materi anu dipedar ngawengku (1) matéri tés kaparigelan maca basa Sunda kelas X SMA, (2) instrumén modél tés, (3) validitas modél tés, (4) kasaluyuan modél tés, jeung (5) modél tés kaparigelan maca basa Sunda kelas X SMA Negeri Kota Banjar. Tina data anu kapaluruh, dicangking (a) validitas logis ngaliwatan judgement ahli, dicangking rata-rata skor (3,66), kalayan kategori hasilna (A) hadé pisan (3,6 - 4,0); (b) validitas émpiris dicangking kategori 0,80 < rxy ≤ 1,00 (validitas hadé pisan); 0,60 < rxy ≤ 0,80 (validitas hadé); jeung 0,40 < rxy ≤ 0,60 (validitas cukup); jeung (c) réliabilitas modél tés di tahap 1 jeung tahap 2 ditapsirkeun réliabel, lantaran nilai r11 ≥ 0,70, aya dina katégori 0,60 < r11 ≤ 0,80 (réliabilitas hadé) jeung 0,80 < r11 ≤ 1,00 (réliabilitas hade pisan). Hartina, ieu dalapan modél tés kaparigelan maca basa Sunda, bisa digunakeun minangka instrumén modél tés kaparigelan maca basa Sunda kelas X di SMA negeri kota Banjar; elakangi oleh pentingnya instrumen tes keterampilan membaca bahasa Sunda untuk meningkatkan kualitas pembelajaran dan kemampuan keterampilan membaca siswa. Analisis data dalam penelitian ini diimplementasikan di SMA Negeri kota Banjar, serta diperoleh delapan model tes keterampilan membaca bahasa Sunda, yaitu membaca terjamahan, dongeng, laporan kegiatan, kawih, wawancara, cerita babad, aksara Sunda, dan puisi. Metode yang digunakan pada penelitian ini adalah Research and Development (RnD) secara kualitatif dan kuantitatif. Secara kualitatif data dianalisis melalui validasi judgement ahli mengenai kualitas rancangan model tes, serta diperoleh skor berdasarkan format yang telah disediakan. Sedangkan secara kuantitatif, diperoleh validitas dan reliabilitas model tes yang dianalisis menggunakan IBM SPSS Statistics 19. Adapun materi yang dibahas meliputi (1) materi tes keterampilan membaca bahasa Sunda kelas X SMA, (2) instrumen model tes, (3) validitas model tes, (4) kesesuaian model tes, dan (5) model tes keterampilan membaca bahasa Sunda kelas X SMA Negeri Kota Banjar. Berdasarkan analisis data, diperoleh (a) validitas logis melalui judgement ahli, diperoleh rata-rata skor (3,66), kategori (A) baik sekali (3,6 - 4,0); (b) validitas empiris diperoleh kategori 0,80 < rxy ≤ 1,00 (validitas baik sekali); 0,60 < rxy ≤ 0,80 (validitas baik); dan 0,40 < rxy ≤ 0,60 (validitas cukup); serta (c) reliabilitas model tes di tahap 1 dan tahap 2 ditapsirkeun reliabel, karena nilai r11 ≥ 0,70, ada pada kategori 0,60 < r11 ≤ 0,80 (reliabilitas baik) dan 0,80 < r11 ≤ 1,00 (reliabilitas baik sekali). Artinya, kedalapan model tes keterampilan membaca bahasa Sunda, bisa digunakan sebagai instrumen model tes keterampilan membaca bahasa Sunda kelas X di SMA negeri kota Banjar.