ANALISIS PIGURA (FRAMING ANALYSIS) KANA TÉKS WARTA DINA ACARA TANGARA PASUNDAN BANDUNG TV PIKEUN BAHAN PANGAJARAN WARTA DI SMA - Wira Octa Kurnia, - (2019)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta masih kénéh aya warta anu teu nyumponan kana sarat nulis warta anu hadé, sarta pamiarsa anu tara maliré kana kasang tukang ditulisna warta. Analisis pigura mangrupa salasahiji komponén dina analisis wacana kritis. Tujuan ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngadéskripsikeun struktur téks warta. Déskripsina ngawengku struktur sintaksis, (headline, lead, latar informasi, kutipan sumber, pernyataan, jeung panutup), struktur skrip 5W+1H (what, where, when, who, why, jeung how), struktur tématik (paragraf, proposisi, kalimah, hubungan antar kalimah), sarta struktur rétoris (kecap) kana téks warta dina acara Tangara Pasundan Bandung TV, sarta implikasi hasil panalungtikan kana bahan pangajaran warta di SMA. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta 15 téks warta dina acara Tangara Pasundan Bandung TV, édisi April 2018, kalayan eusi warta anu ngabahas ngeunaan pamaréntahan. Dina ieu panalungtikan digunakeun métodeu déskriptif. Pikeun ngumpulkeun data digunakeun téhnik dokuméntasi. Data diolah maké téhnik analisis unsur langsung. Hasil panalungtikan manggihan, (1) analisis pigura anu ngawengku: Struktur sintaksis: Headline, umumna ngandung pola kalimah J-C-U-K, sésana aya anu ngandung pola J-C-U, J-C-K, J-C-U-Kp-K, J-C-Kp-K, jeung J-K. Lead, sakabéhna aya dina paragraf jeung kalimah mimiti. Latar informasi, umumna miboga jumlah sakalimah, sésana aya anu dua kalimah, jeung aya anu tilu kalimah. Kutipan sumber, umumna miboga jumlah sakalimah, sésana aya anu dua kalimah, jeung aya anu teu miboga kutipan sumber. Pernyataan, umumna teu miboga pernyataan sumber. Panutup, sakabéh warta aya dina paragraf jeung kalimah pamungkas. Struktur skrip: umumna geus nyumponan kana sarat struktur skrip, sésana aya sababaraha warta anu teu lengkep struktur skripna. Struktur tématik: umumna ngandung kohérénsi penjelas, sésana aya anu ngandung kohérénsi pembéda, jeung kohérénsi sebab-akibat. Struktur rétoris: sakabéh warta ngagunakeun kecap pikeun negeskeun kana éta warta. (2) implikasi hasil panalungtikan analisis pigura kana téks warta dina acara Tangara Pasundan Bandung TV bisa dijadikeun bahan pangajaran warta di SMA.; Penelitian ini dilatar belakangi oleh masih adanya berita tidak memenuhi sarat penulisan berita yang baik, serta pembaca yang jarang memperhatikan latar belakang ditulisnya berita. Analisis bingkai merupakan salah satu komponen dalam analisis wacana kritis. Tujuan penelitian ini adalah mendeskripsikan sktruktur teks berita. Deskripsinya meliputi struktur sintaksis, (headline, lead, latar informasi, kutipan sumber, pernyataan, dan penutup), struktur skrip 5W+1H (what, where, when, who, why, dan how), struktur tematik (paragraf, proposisi, kalimat, hubungan antar kalimat), serta struktur retoris (kata) terhadap teks berita dalam acara Tangara Pasundan Bandung TV, serta implikasi hasil penelitian terhadap bahan pembelajaran berita di SMA. Sumber data dalam penelitian ini adalah 15 teks berita dalam acara Tangara Pasundan Bandung TV edisi April 2018, dengan isi berita yang membahas mengenai pemerintahan. Dalam penelitian ini digunakan metode deskriptif. Data diolah menggunakan tekhnik analisis unsur langsung. Hasil penelitian menemukan bahwa, (1) analisis bingkai meliputi: Struktur sintaksis: Headline, umumnya memiliki pola kalimat J-C-U-K, sisanya memiliki pola kalimat J-C-U, J-C-K, J-C-U-Kp-K, J-C-Kp-K dan J-K. Lead, semua lead terdapat pada paragraf dan kalimat pertama. Latar informasi, umumnya memiliki latar informasi berjumlah satu kalimat, sisanya terdapat latar informasi dua kalimat, dan tiga kalimat. Kutipan sumber, umumnya memiliki satu kalimat, sisanya ada yang memiliki dua kalimat, dan ada yang tidak memiliki kutipan sumber. Pernyataan, umumnya tidak memiliki kalimat pernyataan, sisanya beberapa berita memiliki satu kalimat kutipan sumber. Penutup, semua kalimat penutup berita terdapat pada paragraf dan kalimat terakhir. Struktur skrip: umumnya sudah memenuhi syarat struktur skrip, sisanya masih ada beberapa berita yang tidak lengkap struktur skripnya. Struktur tématik: umumnya memiliki koherensi penjelas, sisanya memiliki koherensi pembeda, dan koherensi sebab-akibat. Struktur rétoris: semua berita menggunakan kata untuk menegaskan isi berita. (2) implikasi hasil penelitian analisis bingkai terhadap teks berita dalam acara Tangara Pasundan Bandung TV bisa dijadikan bahan pembelajaran berita di SMA.;