MODÉL COMPLETE SENTENCE NGAGUNAKEUN MÉDIA FLASHCARD PIKEUN NGARONJATKEUN KAMAMPUH NULIS WAWANGSALAN :Studi Kuasi Ékspérimén ka Siswa Kelas XI-MIPA 7 SMAN 24 Bandung Taun Ajar 2019/2020 - Andi Saputra, - (2020)
Kasangtukang ieu panalungtikan nyaéta kurangna kamampuh nulis wawangsalan siswa kelas XI MIPA 7 SMAN 24 Bandung. Ieu panalungtikan miboga tujuan pkeun ngadéskripsikeun: 1) kamampuh nulis wawangsalan siswa saméméh dilarapkeun modél pangajaran modél Complete Sentence ngagunakeun média flashcard, 2) kamampuh nulis wawangsalan siswa sanggeus dilarapkeun modél pangajaran modél Complete Sentence ngagunakeun média flashcard, 3) ngaronjatna kamampuh nulis wawangsalan siswa sanggeus dilarapkeun modél Complete Sentence ngagunakeun média flashcard, 4) béda anu signifikan antara kamampuh nulis wawangsalan siswa saméméh jeung sanggeus dilarapkeun modél pangajaran modél Complete Sentence ngagunakeun média flashcard. Metode nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta kuasi ékspérimén sarta désain panalungtikanna nyaéta pretest and postest group. Hasil panalungtikan nyaéta:1) kamampuh nulis wawangsalan siswa saméméh dilarapkeun modél pangajaran modél Complete Sentence ngagunakeun média flashcard kagolong can tuntas; 2) kamampuh nulis wawangsalan siswa sanggeus dilarapkeun modél pangajaran modél Complete Sentence ngagunakeun média flashcard kagolong tuntas; 3) ngaronjatna kamampuh nulis wawangsalan siswa sanggeus dilarapkeun modél Complete Sentence ngagunakeun média flashcard tina can tuntas jadi tuntas, kitu ogé dina peunteun unggal aspékna ngaronjat; jeung 4) aya béda nu signifikan antara kamampuh nulis wawangsalan siswa kelas saméméh jeung sanggeus dilarapkeun modél Complete Sentence ngagunakeun média flashcard, katitén tina hasil uji hipotesis yén P > 0,05 kalayan nilai Sign (Asymp. Sig. 2-tailed) nyaéta 0,00 nu hartina hipotesis alternatif (Ha ) ditarima diterima jeung hipotesis nol (Ho) ditolak. Jadi, modél complete sentence menggunakan média flashcard éféktif ngaronjatkeun kamampuh nulis wawangsalan siswa kelas XI MIPA 7 SMAN 24 Bandung taun ajar 2019/2020. Kecap galeuh: modél complete sentence, média flashcard, nulis wawangsalan. ABSTRAK Masalah dalam penelitian ini adalah kurangnya kemampuan menulis wawangsalan siswa kelas XI MIPA 7 SMAN 24 Bandung. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan: 1) kemampuan menulis wawangsalan siswa sebelum menggunakan model complete sentence dan media flashcard, 2) kemampuan menulis wawangsalan siswa sesudah menggunakan model complete sentence dan media flashcard, 3) meningkatnya kemampuan menulis wawangsalan siswa kelas sesudah menggunakan model complete sentence dan media flashcard, 4) perbedaan yang signifikan antara kemampuan menulis wawangsalan siswa kelas sebelum dan sesudah menggunakan model complete sentence dan media flashcard. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah kuasi eksperimen, serta desain penelitiannya adalah pretest and postest group. Hasil penelitian yaitu 1) kemampuan menulis wawangsalan siswa sebelum menggunakan model complete sentence dan media flashcard dikatagorikan belum mampu; 2) kemampuan menulis wawangsalan siswa sesudah menggunakan model complete sentence dan media flashcard dikatagorikan mampu; 3) meningkatnya kemampuan menulis wawangsalan siswa sesudah menggunakan model complete sentence dan media flashcard adalah dari belum mampu menjadi mampu, begitu pula dengan aspek yang dinilai mengalami peningkatan; dan 4) ada perbedaan yang signifikan antara kemampuan menulis wawangsalan siswa kelas XI-MIPA 7 SMAN 24 Bandung tahun ajaran 2019/2020 sebelum dan sesudah menggunakan model complete sentence dan media flashcard, terlihat dari hasil uji hipotesis yang menunjukan P > 0,05 dengan nilai Sign (Asymp. Sig. 2-tailed) yakni 0,00 yang artinya hipotesis kerja (Ha ) diterima dan hipotesis nol (Ho) ditolak. Jadi, modél complete sentence menggunakan média flashcard éféktif meningkatkan kemampuan menulis wawangsalan siswa kelas XI-MIPA 7 SMAN 24 Bandung tahun ajaran 2019/2020. Kata kunci: model complete sentence, media flashcard, menulis wawangsalan ABSTRACT The problem in this research is the lack of ability to write wawangsalan the students' class XI MIPA 7 SMAN 24 Bandung. This study aims to describe:1) the writing skill of students' before using the complete sentence model and flashcard media; 2) the writing skill of students' after using the complete sentence model and flashcard media; 3) Increased students' writing skills after using the complete sentence model and flashcard media; and 4) a significant difference between the writing ability of students' before and after using the complete sentence model and flashcard media. The method used in this study is a quasi-experimental, and the research design is the pretest and posttest group. Based on the results of the study, it can be concluded that: 1) the skills to write students' insights before using the complete sentence model and flashcard media, is categorized as not yet capable; 2) the skills to write students' insights after using the complete sentence model and flashcard media is categorized as capable. 3) the improvement of students' writing skills after using the model of complete sentence and flashcard media is from not being able; and 4) there is a significant difference between the writing ability of students' before and after using the complete sentence model and flashcard media, seen from the results of hypothesis testing which shows P> 0.05 with a Sign value (Asymp Sig 2-tailed) ie 0.00 which means that the working hypothesis (Ha) was accepted and the null hypothesis (Ho) was rejected. So, the complete sentence mode uses the flashcard method to improve the writing ability of students of the XI-MIPA 7 class of SMAN 24 Bandung in 2019/2020 school year. Keywords: complete sentence model, flashcard media, writing wawangsalan.