DIALÉK SOSIAL DINA AKUN INSTAGRAM @KATA_SUNDA - Imas Siti Fatimah, - (2020)
Ieu panalungtikan didadasaran ku ayana dialék sosial nu digunakeun ku anggota kelompok nu tangtu sarta ngalantarankeun pasalia paham dina komunikasi antara panyatur basa. Dialék sosial nu dimaksud nyaéta dialék sosial panyatur basa nu digunakeun ku anggota kelompok nu tangtu, saperti akrolek, basilek, vulgar, slang, kolokial, jargon, argot, jeung ken. Média sosial gedé pangaruhna pikeun prosés kamekaran dialék sosial lantaran média sosial mangrupa salasahiji alat pikeun komunikasi nu éféktif tur éfisién. Ku kituna, ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun sarta nganalisis dialék sosial nu aya dina salah sahiji média sosial instagram nyaéta akun @kata_sunda. Métode nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif kalayan pamarekan kualitatif. Dumasar panalungtikan dialék sosial dina akun instagram @kata_sunda tanggal 31 Desember 2019 kapaluruh 269 kecap tina 361 postingan, bisa dicindekeun yén 1) Wanda dialék sosial nu kapaluruh aya dalapan wanda nu ngawengku akrolék, argot, basilék, jargon, kén, kolokial, slang, jeung vulgar; 2) Wangun kecap dialék sosial nu ngawengku kecap salancar, rundayan, rajékan, kantétan, jeung kecap wancahan; sarta 3) dialék sosial nu ngalaman prosés parobahan sirnaan, swarabakti, bagentén, jeung métatésis. Dina prosés makéna basa kudu ngagunakeun basa nu teu nyieun pasalia paham antar panyatur basa, mangka sakuduna masarakat Sunda bisa ngamumulé basa Sunda ku cara maké basa Sunda anu bener tur merenah. Kecap galeuh: basa, dialék sosial, instagram   DIALEK SOSIAL DALAM AKUN INSTAGRAM @KATA_SUNDA Imas Siti Fatimah ABSTRAK Penelitian ini dilatarbelakangi dengan adanya dialek sosial yang digunakan diluar anggota kelompok tertentu sehingga dapat mengakibatkan terjadinya salah paham dalam berkomunikasi. Dialek sosial yang dimaksud adalah dialek sosial penutur bahasa yang digunakan ketika berkomunikasi dengan anggota kelompoknya, seperti akrolek, basilek, vulgar, slang, kolokial, jargon, argot, dan ken. Media sosial sangat berpengaruh dalam penyebaran dialek sosial karena media sosial merupakan salah satu alat komunikasi paling efektif dan efisisen. Dengan demikian, penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan dan menganalisis dialek sosial yang terdapat dalam salah satu media sosial yaitu akun instagram @kata_sunda. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif kualitatif. Dari hasil penelitian yang diperoleh dari akun instagram @kata_sunda per tanggal 31 Desember 2019 diperoleh 269 data dari 361 postingan yang menggunakan dialek sosial, yaitu dapat disimpulkan bahwa 1) wanda dialék sosial yang diperoleh terbagi menjadi delapan yaitu akrolek, argot, basilék, jargon, ken, kolokial, slang, dan vulgar; 2) wangun kecap kecap dialék sosial yakni terdiri dari kecap asal, rundayan, rajékan, kantétan, dan kecap wancahan; 3) proses parobahan kecap dialek sosial yakni terdiri atas sirnaan, swarabakti, bagentén, dan métatesis. Dalam penggunaan bahasa harus menggunakan bahasa yang tidak mengakibatkan kesalah pahaman antar lawan tutur, sehingga sebaiknya masyarakat Sunda dapat melestarikan penggunaan bahasa Sunda yang baik dan benar. Kata Kunci: bahasa, dialek sosial, instagram   SOCIAL DIALECT IN THE @KATA_SUNDA INSTAGRAM ACCOUNT Imas Siti Fatimah ABSTRACT This research is motivated by the existence of social dialects that are used outside certain group members so that it can lead to misunderstanding in communicating in the general public. The intended social dialect is the social dialect of the language used when communicating with members of the group, such as acrology, basilek, vulgarity, slang, colloquial, jargon, argot, and ken. Social media plays an important role in the dissemination of sociolecic language because social media is one of the tools used by the community to communicate with others. Thus, this study aims to describe and analyze the social dialects contained in one of the social media namely Instagram account @kata_sunda. The method used in this research is descriptive qualitative method. From the research results obtained from the Instagram account @kata_sunda as of December 31, 2019 obtained 269 data from 361 posts that use social dialects, which can be concluded that 1) wanda dialék sosial obtained from the results of akrolék, argot, basilék, jargon, ken, kolokial, slang, and vulgar; 2) wangun kecap kecap dialék sosial formation which consist of kecap asal, rundayan, rajékan, kantétan, and kecap wancahan; 3) proses parobahan kecap dialék sosial consists of sirnaan, swarabakti, bagentén, and métatesis. In the use of language must use language that does not cause misunderstanding between opponents of the speech, so that Sundanese people should be able to preserve the use of Sundanese language that is good and right. Keywords: language, social dialects, instagram