KALIMAH SALANCAR JEMBAR DINA KARANGAN PANGALAMAN PRIBADI SISWA KELAS VII SMP NEGERI 12 BANDUNG - Erna Sri Listiana, - (2020)
Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun jeung nganalisis kalimah salancar jembar dina karangan pangalaman pribadi siswa kelas VII SMP Negeri 12 Bandung. Métode anu digunakeun nyaéta métode deksriptif kalayan ngagunakeun téhnik tes jeung dokuméntasi anu tujuanna pikeun meunangkeun informasi dina néangan jeung ngumpulkeun data nu dianalisis ngagunakeun tehnik analisis unsur langsung dina karangan pangalaman pribadi siswa kelas VII SMP Negeri 12 Bandung. Data anu dikumpulkeun mangrupa kalimah salancar jembar dina karangan pangalaman pribadi siswa kelas VII-D SMP Negeri 12 Bandung. Dumasar hasil panalungtikan, kapaluruh aya 98 kalimah salancar jembar dina karangan pangalaman pribadi siswa kelas VII-D SMP Negeri 12 Bandung. Ditilik tina adegan kalimah salancar jembar, kapanggih aya 10 pola kalimah salancar jembar, nyaéta 1) pola: J + C + K, 2) pola: J + C + U + K, 3) pola: K + J + C + K, 4) pola: J + C + K + K, 5) pola: J + C + K, 6) pola: K + J + C + P + K, 7) pola: K + J + C + U, 8) pola: K + J + C + P, 9) pola: K + K + J + C + K, jeung 10) pola: K + J + C. Ari wanda kalimah salancar jembar ditilik tina harti fungsi kateranganana, kapanggih aya 4, nyaéta 1) kalimah salancar tempat, 2) kalimah salancar waktu, 3) kalimah salancar tujuan, jeung 4) kalimah pangbarung. Kecap galeuh: adegan kalimah, kalimah, karangan pangalaman pribadi, wanda kalimah. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan dan menganalisis kalimat tunggal sederhana dalam karangan pengalaman pribadi siswa kelas VII SMP Negeri 12 Bandung. Metode yang digunakan adalah metode deskriptif dengan menggunakan teknik tes dan dokumentasi yang bertujuan untuk mendapatkan informasi dalam mencari dan mengumpulkan data yang dianalisis menggunakan teknik analisis unsur langsung dalam karangan pengalaman pribadi siswa kelas VII SMP Negeri 12 Bandung. Data yang terkumpul berupa kalimat tunggal sederhana dalam karangan pengalaman pribadi siswa kelas VII-D SMP Negeri 12 Bandung. Berdasarkan hasil penelitian, menunjukkan bahwa ada 98 kalimat tunggal sederhana dalam pengalaman pribadi siswa kelas VII-D SMP Negeri 12 Bandung. Dilihat dari struktur kalimat tunggal sederhana, ada 10 pola kalimat tunggal sederhana, yaitu 1) pola: J + C + K, 2) pola: J + C + U + K, 3) pola: K + J + C + K, 4) pola: J + C + K + K, 5) pola: J + C + K, 6) pola: K + J + C + P + K, 7) pola: K + J + C + U, 8) pola: K + J + C + P, 9) pola: K + K + J + C + K, dan 10) pola: K + J + C. Jenis kalimat tunggal sederhana dilihat dari fungsi keterangannya terdapat 4 jenis, yaitu 1) kalimat tunggal sederhana tempat, 2) kalimat tunggal sederhana waktu, 3) kalimat tunggal sederhana tujuan, dan 4) kalimat tunggal sederhana pangbarung. Kata Kunci: jenis kalimat, kalimat tunggal sederhana, karangan pengalaman pribadi, struktur kalimat. This study was aimed to describe and analyze simple sentences in recount texts of second grade students of SMP Negeri 12 Bandung. Descriptive qualitative method was employed as the research design of this study. Documentation technique was used in order to get the needed information and collect the data. The collected data were in the form of simple sentences in the students' recount texts. The findings of this study shows that there were 98 simple sentences in the students' recount texts. There are ten patterns of simple sentences based on the structure of the simple sentences. Those patterns are 1) pattern: J + C + K, 2) pattern: J + C + U + K, 3) pattern: K + J + C + K, 4) pattern: J + C + K + K, 5) pattern: J + C + K, 6) pattern: K + J + C + P + K, 7) pattern: K + J + C + U, 8) pattern: K + J + C + P, 9) pattern: K + J + C + K, and 10) pattern: K + J + C. Meanwhile, there are four types of simple sentences based on the function of its complements. Those simple sentences are 1) simple sentences of places, 2) simple sentences of times, 3) simples sentences of purposes, and 4) simple sentences conjunctions. Keywords: sentences, structure, type of sentences.