AJEN SOSIAL BUDAYA DINA RUNTUYAN UPACARA ADAT BANTAYAN DI KECAMATAN JONGGOL KABUPATEN BOGOR - Putri Awalia Syahidan, - (2020)
Ieu panalungtikan téh dikasangtukangan ku ayana tradisi nu masih kénéh dilaksanakeun di tatar Sunda, salasahijina nyaéta upacara adat Bantayan dina acara jatukrami di Kecamatan Jonggol Kabupatén Bogor. Ku kituna, ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun jeung nganalisis prak-prakan, mangpaat jeung tujuan sarta ajén-inajén anu nyampak dina Upacara Adat Bantayan di Kecamatan Jonggol Kabupatén Bogor. Tiori anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta tiori Koentjaraningrat ngeunaan kabudayaan jeung ajén sosial budaya. Sumber data nu digunakeun nyaéta tina buku anu aya patalina jeung masalah panalungtikan, sarta data tambahan tina arsip, dokumén pribadi, jeung dokumén resmi. Métode jeung téhnik nu dipaké dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif, téhnik observasi, dokuméntasi, wawancara jeung triangulasi. Kitu deui instrumén anu digunakeun nyaéta manusa anu fungsina netepkeun fokus kana panalungtikan, milih informan salaku sumber data, pengumpulan data, ngajén kualitas data, analisis data, nafsirkeun data sarta kacindekan. Dumasar hasil panalungtikan, bisa di cindekkeun yén kapanggih aya tujuh runtuyan dina Upacara Adat Bantayan di Kecamatan Jonggol Kabupatén Bogor. Anu di mimitian ku sawér pangantén, buka pintu, meuleum jeung miteskeun harupat, nincak endog, meupeuskeun kendi, huap lingkung sarta dipungkas ku sungkeman. Anapon mangpaat jeung tujuan diayanakeun Upacara Adat Bantayan nyaéta pikeun ngamumulé budaya, pikeun peupeujeuh, pépéling, panggeuing, kususna ka calon pangantén anu rék hirup rumah tangga. Ajén-inajén anu nyampak dina ieu Upacara Adat Bantayan nyaéta ajén sosial budaya, ajén filosofis, ajén réligi/agama, jeung ajén ékonomi. Kecap Galeuh: ajén sosial budaya, mangpaat jeung tujuan, Upacara Adat Bantayan Penelitian ini dilatarbelakangi adanya beberapa upacara adat Sunda, salah satunya adalah Upacara Adat Bantayan di Kecamatan Jonggol Kabupaten Bogor. Maka dari itu, penelitian ini bertujuan untuk menganalisis dan mendeskripsikan susunan, fungsi dan manfaat serta nilai-nilai dari Upacara Adat Bantayan di Kecamatan Jonggol Kabupaten Bogor. Teori yang digunakan dalam penelitian ini adalah teori Koentjaraningrat berkaitan dengan kebudayaan dan sosial budaya upacara adat. Sumber data yang digunakan adalah buku yang berkaitan dengan masalah penelitian, serta data tambahan yang didapatkan melalui arsip, dokumen pribadi, dan dokumen resmi. Adapun metode dan teknik yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif, téhnik observasi, wawancara dan dokumentasi. Sedangkan instrumen yang digunakan ialah peneliti kualitatif sebagai (human instrument) yang berfungsi menetapkan fokus penelitian, memilih informan, melakukan pengumpulan data, menilai kualitas data, analisis data, menafsirkan data, hingga membuat kesimpulan. Berdasarkan hasil penelitian dapat disimpulkan bahwa dari penelitian ini terdapat tujuh prosesi dalam Upacara Adat Bantayan di Kecamatan Jonggol Kabupaten Bogor. Dimulai dari sawer pangantin, buka pintu, meuleum jeung miteskeun harupat, nincak endog, meupeuskeun kendi, huap lingkung serta diakhiri dengan prosesi sungkeman. Adapun manfaat dan tujuan dari Upacara Adat Bantayan tersebut adalah untuk menasihati dan memberi bekal bagi calon pengantin yang baru dalam membangun kehidupan rumah tangga. Nilai-nilai yang terkandung dalam Upacara Adat Bantayan di Kecamatan Jonggol Kabupaten Bogor adalah nilai sosial budaya, nilai filosofis, nilai religi/agama, serta nilai ekonomi. Kata Kunci: nilai sosial budaya, manfaat dan tujuan, Upacara Adat Bantayan This research was motivated by diversity of Sunda's culture traditional ceremonies, one of the ceremonies is Bantayan ceremony at Jonggol sub-district of Bogor regency. Therefore, this study aims to analyse and describe arrangement, function, merit, and values from Bantayan's traditional ceremony at Jonggol subdistrict of Bogor regency. This study used Koentjaraningrat's theory that related with cultural and socio-cultural value of traditional ceremonies. The data source used is books relating to research issues, as well as additional data obtained through archives, personal documents, and official documents.This study used descriptive method with observation and documentation as techniques for obtaining data, human instrument was used as the instrument in this qualitative study that set aim of study, choose informants, collect data, assess quality of the data, analyse the data, interpret the data, and create a conclusion of the study. In conclusion, there are seven processes in Bantayan's traditional ceremony at Jonggol subdistrict of Bogor regency. The processes started from sawer pangantin, buka pintu, meuleum jeung miteskeun harupat, nincak endog, meupeuskeun kendi, huap lingkung and ended with prosesi sungkeman. Merit and purpose from Bantayan's traditional ceremony are advising and giving provision for future bride and groom in fostering a household. Socio-cultuiral values, philosophical values, religion values, and economy values are values that included in Bantayan's traditional ceremony at Jonggol subdistrict of Bogor regency. Keywords: social-cultural value, merit and purpose, Bantayan Traditional Ceremony