PUPUJIAN DI DÉSA SUKATANI KACAMATAN TANJUNGMEDAR KABUPATÉN SUMEDANG PIKEUN BAHAN PANGAJARAN NGAREGEPKEUN DI SMP KELAS VII (ULIKAN STRUKTURAL JEUNG SOSIOLOGI SASTRA) - Linda Hendriyanti, - (2020)
Ieu panalungtikan dijudulan "Pupujian di Désa Sukatani Kacamatan Tanjungmedar Kabupatén Sumedang pikeun Bahan Pangajaran Ngaregepkeun di SMP Kelas VII (Ulikan Struktural jeung Sosiologi Sastra)". Tujuan dina ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngamekarkeun, ngadokuméntasikeun, ngainvéntarisir, jeung ngalarapkeun eusi pupujian ngaliwatan ulikan struktural jeung sosiologi sastra, sarta bisa dijadikeun bahan pangajaran ngaregepkeun di SMP. Dina ieu panalungtikan digunakeun pamarekan kualitatif kalawan métode déskriptif. Hasilna ngawengku tilu hal, nyaéta: 1) struktur nu ngawengku aya struktur lahir (jumlah engang, jumlah padalisan, jumlah pada, purwakanti, jeung gaya basa), struktur batin (eusi, téma, rasa, nada, jeung amanat). Dumasar kana hasil panalungtikan, data pupujian nu kakumpulkeun aya 37 pupujian ti tilu urang narasumber. Pupujian anu kakumpul pikeun dianalisis ngan saukur 13 pupujian. Hasil analisis dina 13 pupujian nyaéta, wangun sa'ir jumlahna aya 6 pupujian, kantétan dua aya 5 pupujian. Jumlah padalisan sakabéhna diwangun ku 4 jeung 2 padalisan, sedengkeun jumlah engang diwangun aya nu 16, 12, 10, jeung 8 engang. Purwakanti nu mindeng kapanggih nyaéta purwakanti laraswekas jeung larasmadya. Gaya basa nu digunakeun nyaéta rarahulan, silib, ocon,mijalma jeung kadalon. Eusina pupujian lolobana ngeunaan kaagamaan. Dumasar kana rasa sumanget dina nyiar élmu agama, dumasar kana nada umajak kana kahadéan, dumasar kana itikad lolobana sangkan nu maca ogé nu ngaregepkeun sing aya parobahan dina ajaran agama; 2) aspék sosial dumasar kana sosiologi sastra kahiji, sosiologi pangarang aya 3 narasumber pikeun meunangkeun timana asalna pupujian nu aya di desa Sukatani (ustad tarmedi, ustadjah yayang jeung ustad asum); kadua, sosiologi karya sastra aya aspék agama pikeun nepikeun ajaran ningkatkeun kasadaran dina jalan nu bener; katilu, sosiologi nu maca meunang pangdeudeul nu hadé, wawakil tinu kolot nepi ka budak; 3) 13 pupujian nu dianalisis bisa dijadikeun alternatif bahan pangajaran ngaregepkeun di SMP kelas VII, lantaran nyumponan kana kritéria milih bahan ajar. Kecap galeuh: pupujian, struktural, sosiologi sastra, bahan pangajaran ngaregepkeun. Penelitian ini diberi judul "Pupujian di Desa Sukatani Kecamatan Tanjungmedar Kabupaten Sumedang untuk Bahan Pembelajaran Mendengarkan di SMP kelas VII (Kajian Struktural dan Sosiologi Sastra)". Tujuan penelitian ini yaitu untuk mengembangkan, mendokumentasikan, menginventarisasi, dan menerapkan isi dari pupujian dengan cara pendekatan struktural dan sosiologi sastra, dan bisa juga dijadikan bahan pembelajaran mendengarkan di SMP. Dalam penelitian ini digunakan pendekatan kualitatif dengan metode deskriptif. Hasilnya terdiri dari tiga hal, yaitu: 1) struktur yang terdiri dari struktur lahir ( jumlah suku kata, jumlah baris, jumlah bait, gaya bahasa, dan purwakanti);, struktur batin (isi, tema, nada, dan amanat). Berdasarkan dari hasil penelitian, data pupujian yang terkumpul jumlahnya ada 37 pupujian dari 3 narasumber, sedangkan yang dianalis hanya 13 pupujian. Hasil penelitian dari 13 pupujian, bentuk syair 6 pupujian, untaian dua 5 pupujian. jumlah baris terdapat 4 dan 2 baris, sedangkan jumlah suku kata 16, 12, 10, dan 8 suku kata. Purwakanti yang sering muncul purwakanti laraswekas dan larasmadya. Gaya bahasa terdapat gaya bahasa hiperbola, alegori, metonimia, personifikasi, dan pleonasme. Isi dari teks pupujian kebanyakan tentang keagamaan. Rasa yang terdapat dari teks pupujian merupakan rasa menggelora dalam mencari ilmu agama, sedangkan nada yang terdapat dari pupujian mengajak untuk menjalankan kebenaran, dan untuk orang yang membaca ataupun mendengarkan pupujian agar bisa merubah pikiran dalam hal yang baik; 2) aspek sosial berdasarkan dari sosiologi satra pertama, dilihat dari sosiologi pengarang, pupujian terdapat dari 3 narasumber untuk mencari asal-muasal pupujian dari desa Sukatani (ustad tarmedi, ustadzah yayang, dan ustad asum); kedua, dilihat dari sosiologi karya terdapat aspek agama untuk menyampaikan isi dari teks pupujian dalam menjalankan kebenaran; ketiga, sosiologi pembaca mendapatkan apresiasi dari setiap kalangan dari yang muda dan lanjut usi; 3) 13 pupujian yang dianalisis bisa dijadikan bahan alternatif bahan pembelajaran mendengarkan di SMP kelas VII sebab memenuhi kriteria bahan pengajaran . Kata Kunci: pupujian, struktural, sosiologi sastra, bahan pembelajaran mendengarkan This research is entitled "Pupujian in Sukatani Village, Tanjungmedar District, Sumedang Regency for Listening Learning Materials in Grade VII Junior High School (Structural Studies and Literary Sociology)". The purpose of this research is to develop, document, inventory, and apply the content of the essays by means of a structural approach and sociology of literature, and can also be used as learning materials for listening in junior high schools. This study used a qualitative approach with descriptive methods. The result consists of three things, namely: 1) structure consisting of physical structures (number of syllables, number of lines, number of stanzas, language style, and purwakanti) ;, inner structure (content, theme, tone, and message). Based on the results of the study, the collected data collected were 37 samples from 3 sources, while only 13 were analyzed. The results of the research were from 13 pupujian, 6 verse form, 5 strand 5 pupujian. The number of lines has 4 and 2 lines, while the number of syllables is 16, 12, 10, and 8 syllables. Purwakanti, which often appears purwakanti laraswekas and larasmadya. Language styles include hyperbole, allegory, metonymy, personification, and pleonasm. The content of the puppalian text is mostly about religion. The sense that comes from the pupujian text is a sense of surge in seeking religious knowledge, while the tone contained in the pupujian encourages people to practice the truth, and for people who read or listen to the pupujian, they can change their mind in a good way; 2) the social aspect based on the sociology of the first satra, seen from the sociology of the author, there are 3 sources of pupujian looking for the origin of pupujian from the village of Sukatani (ustad tarmedi, ustadzah yayang, and ustad asum); second, seen from the sociology of work, there is a religious aspect to convey the contents of the pupujian text in carrying out the truth; third, the sociology of readers gets appreciation from everyone, from the young and old; 3) The 13 analyzed puppets can be used as alternative materials for listening learning materials in class VII SMP because they meet the criteria for teaching materials. Keywords: pupujian, structural, sociology of literature, listening learning materials