ANALISIS STRUKTUR LAHIR JEUNG BATIN DINA KUMPULAN SAJAK DI TAMAN LARANGAN KARYA SURACHMAN RM - Derizda Sridaryanti, - (2021)
Kasang tukang ieu panalungtikan nu kahiji nyaéta lantaran kurangna minat masarakat pikeun maca atawa mikawanoh sajak. Nu kadua, lantaran eusi tina sajak nu aya dina buku kumpulan sajak Di Taman Larangan nataan tempat-tempat anu kungsi dianjangan ku panyajak di wilayah Asia, Afrika, Éropa, jeung Amérika. Ku kituna, ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun maham sajak ku cara nganalisis struktur lahir jeung struktur batinna. Métode nu digunakeun nyaéta métode déskriptif analitik. Téhnik anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta téhnik studi Pustaka. Instrumén anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaeta kartu data. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta buku Kumpulan sajak Di Taman Larangan karya Surachman RM. Hasil panalungtikan struktur lahir sajak ngawengku diksi, imaji, kecap kongkrit, gaya basa, jeung purwakanti. Diksi nu digunakeun sacara umum nyaéta kecap nu aya patalina jeung lingkungan sabudeureun. Sacara umum, imaji anu dipaké nyaéta imaji panénjo. Kecap kongkrit sacara umum aya patalina jeung alam ogé lingkungan sabudeureun. Gaya basana sacara umum nyaéta gaya basa mijalma. Purwakantina sacara umum nyaéta purwakanti maduswara. Hasil panalungtikan struktur batin ngawengku téma, nada, rasa, jeung amanat. Téma nu nyampak sacara umum nyéta ngeunaan téma lalampahan, rasa sacara umum nyaéta rasa sedih, nada sacara umum nyaéta nada lugas. Amanatna nyaéta amanat nu aya patalina jeung ajén kahirupan. Kacindekanna, sajak dina ieu buku miboga struktur lahir jeung struktur batin nu lengkep, nu bisa mawa pamaca kana kasugemaan lahir jeung batin. Kata kunci : sajak, struktur batin, jeung struktur lahir Penelitian ini dilatarbelakangi yang pertama karena kurangnya minta masarakat untuk membaca dan mengenal sajak. Kedua, karena isi dari sajak dalam buku kumpulan sajak Di Taman Larangan yang menyebutkan tempat-tempat yang pernah dikunjungi penyair di wilayah Asia, Afrika, Eropa, dan Amerika. Penelitian ini bertujuan untuk mengembangkan pengetahuan untuk memahami sajak dengan cara menganalisis struktur lahir dan batinnya. Metode yang digunakan yaitu metode deskriptif analitik. Teknik yang digunakan yaitu teknik studi Pustaka. Instrumen yang digunakana dalam penelitian ini yaitu kartu data. Sumber data dalam penelitian ini yaitu buku kumpulan sajak Di Taman Larangan karya Surachman RM. Hasil dari penelitian struktur lahir yang terdiri dari diksi, imaji, kata konkrit, gaya bahasa, dan purwakanti. Diksi yang digunakan secara umum yaitu berhubungan dengan alam dan lingkungan sekitar. Secara umum, imaji yang digunakan yaitu imaji visual. Kata konkrit secara umum yaitu kata yang berhubungan dengan alam dan lingkungan sekitar. Gaya bahasa secara umum yaitu gaya bahasa persinofikasi. Purwakanti secara umum yaitu purwakanti maduswara. Hasil dari penelitian struktur batin meliputi tema, rasa, nada, dan amanat. Tema secara umum yaitu tema perjalanan, rasa secara umum yaitu rasa sedih, nada yang digunakan secara umum yaitu nada lugas, amanat yang diperoleh yaitu berkaitan dengan nilai-nilai kehidupan. Kesimpulannya, buku kumpulan sajak ini memiliki struktur lahir dan struktur batin yang lengkap sehingga membawa pembaca pada kesenangan lahir dan batin. Kata kunci : sajak, struktur batin, struktur lahir This research is motivated by the contents of the poetry in the book Di Taman Larangan , which tells of the presenter's personal experiences while visiting places in Asia, Africa, Europe, and America. Even though the contents of these poems only tell the experience of the presentation, if the reader understands the contents of the poetry, the readers will gain new knowledge from the experience. Therefore, this study aims to develop knowledge of understanding poetry by analyzing its physical and mental structures. The method used is an analytic descriptive method. The technique used is the literature study technique. The instrument used in this study was a data card. The data source in this research is a collection of poetry books in Taman Larangan by Surachman RM. The results of the study consisted of diction, pictures, concrete words, language style, and purwakanti. The most widely used diction are words related to nature and the environment. The most common images are visual images. The most concrete words are those that relate to nature and the environment. The language style that is most widely used is the persinophication language style. Most of Purwakanti is Purwakanti Maduswara. Then the inner structure includes the theme, nuance, tone and message. The most common themes are travel themes, the most emotional ones are sad, the most frequently used tones are straightforward tones, and the most common ones are messages related to the values of life. In summary, the book of poetry has a full physical structure and inner structure that brings readers to the joys of physic and inner life. Key words: mental structure, physical structure, and poetry