MODÉL GROUP INVESTIGATION PIKEUN NGARONJATKEUN KAMAMPUH NULIS SISINDIRAN (Studi Kuasi Eksperimen ka Siswa Kelas XI RPL 1 SMK Negeri 4 Bandung Taun Ajar 2020/2021) - Mega Nurahmah Diny, - (2021)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta kurangna kamampuh siswa dina nulis sisindiran, boh dina aspék organisasi eusi, diksi, purwakanti, guru wilangan, éjahan, jeung karapihan tulisan. Loba kénéh siswa anu nganggap yén nulis sisindiran téh hésé, kulantaran dina palebah ngabédakeun wangun jeung papasingan sisindiran anu masih mindeng patukeur. Sedengkeun pangajaran basa Sunda di sakola moal leupas tina opat kaparigelan basa nyaéta maca, nulis, nyarita, jeung ngaregepkeun. Ku kituna, dina maké modél pangajaran Group Investigasi dipiharep bisa ngungkulan masalah nu karandapan siswa. Ieu panalungtikan miboga udagan pikeun ngadéskripsikeun: 1) Kamampuh nulis sisindiran siswa saméméh ngagunakeun modél pangajaran Group Investigation; 2) Kamampuh nulis sisindiran siswa sabada ngagunakeun modél pangajaran Group Investigation; 3) Beda signifikan atawa henteuna antara kamampuh nulis sisindiran siswa samemeh jeung sabada ngagunakeun modél pangajaran Group Investigation. Dina ieu panalungtikan digunakeun pamarekan kuantitatif kalawan métode kuasi ékspérimén kalayan desain anu dipaké pre-test jeung post-test. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta siswa kelas XI RPL 1 SMK Negeri 4 Bandung Taun Ajar 2020/2021 anu jumlahna 36 siswa, 32 lalaki jeung 4 awéwé kalayan instrumén na nyaéta hasil tina tés siswa. Téhnikna nyaéta téhnik tés. Hasil panalungtikan na nyaéta, 1) kamampuh siswa dina nulis sisindiran saméméh ngagunakeun Group Investigasi kagolong teu mampu; 2) kamampuh siswa dina nulis sisindiran sabada ngagunakeun Group Investigasi kagolong mampu; 3) anapon béda signifikan saméméh jeung sabada ngagunakeun model Group Investigation dumasar hasil uji parametris (t-test), yén nilai signifikansi (sig. 2- tailed) nyaéta 0,000 < 0,05, ku kituna H₁ ditarima atawa Hₒ ditolak. Hartina hipotesis ditarima. Ieu hal ngabuktikeun yén aya béda anu signifikan antara kamampuh nulis sisindiran siswa kelas XI RPL 1 SMK Negeri 4 Bandung taun ajar 2020/2021 saméméh jeung sabada ngagunakeun model Group Investigation. Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya kemampuan siswa dalam menulis sisindiran. Pengetahuan siswa dalam pelajaran menulis sisindiran masih kuarang dalam aspek organisasi isi, diksi, purwakanti, guru wilangan, ejahan dan kerapihan tulisan. Adapun tujuan dalam penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan kemampuan menulis sisindiran sebelum dan sesudah menggunakan menggunakan model Group Investigation, serta perbedaan signifikan antara kemampuan menulis sisindiran sebelum dan sesudah menggunakan model Group Investigation. Metode yang digunakan yaitu studi kuasi eksperimen, dengan desain pre-test dan post-test group. Sumber data dalam penelitian ini ialah siswa kelas XI RPL 1 SMK Negeri 4 Bandung yang berjumlah 36 siswa. Tehnik yang digunakan yaitu test. Dan instrument yang digunakan dalam pengumpulan data yaitu lembar test. Data yang sudah diperoleh kemudian dianalisis dengan cara analisis statistik yaitu uji normalitas data menggunakan uji Shapiro Wilk serta uji hipotesis menggunakan uji parametris (t-test). Hasil penelitian ini menyatakan bahwa kemampuan menulis sisindiran siswa sebelum menggunakann model Group Investigation tergolong belum mampuh, dengan nilai rata-rata (56,66). Sedangkan, hasil kemampuan menulis sisindiran sesudah menggunakan model Group Investigation tergolong mampuh, dengan nilai rata-rata (83,05). Adapun perbedanaan signifikan kemampuan menulis sisindiran sebelum dan sesudah menggunakan model Group Investigation berdasarkan uji parametris (t-test), bahwa nilai signifikansi (sig. 2- tailed) adalah 0,000 <0,05 maka H₁ diterima atau Hₒ ditolak. Hal ini membuktikan bahwa ada perbedaan yang signifikan antara kemampuan menulis sisindiran siswa kelas XI RPL 1 SMK Negeri 4 Bandung tahun ajar 2020/2021 sebelum dan sesudah menggunakan metode Group Investigation. This research is motivated by the lack of ability of students in writing sisindiran. Students' knowledge in side-by-side writing lessons is still in the organizational aspects of content, diction, prototype, teacher wilangan, ejahan and neatness of writing. The purpose of this study is to describe the ability to write sisindiran before and after using the Group Investigation model, as well as significant differences between the ability to write sisindiran before and after using the Group Investigation model. The method used is quasi-experimental study, with pre-test design and post-test group. The data source in this study is a grade XI RPL 1 SMK Negeri 4 Bandung student of 36 students. The technique used is test. And the instrument used in data collection is the test sheet. The data that has been obtained is then analyzed by means of statistical analysis, namely the normality test of data using Shapiro Wilk test and hypothesis test using parametric test (t-test). The results of this study stated that the ability to write the students' side before using the Group Investigation model is classified as incapable, with an average score (56.66). Meanwhile, the results of the ability to write sisindiran after using the Group Investigation model is classified as capable, with an average value (83.05). As for the significant funding of the ability to write sisindiran before and after using the Group Investigation model based on parametric tests (t-test), that the value of significance (sig. 2- tailed) is 0.000 <0.05 then H received or Hₒ rejected. This proves that there is a significant difference between the writing ability of grade XI RPL 1 STUDENTS of SMK Negeri 4 Bandung in 2020/2021 before and after using the Group Investigation method.