ASPÉK KEDALING PRAGMATIK DINA NOVEL BÉNTANG PASANTRÉN KARYA USÉP ROMLI H.M. - Nur Wildah Alfaeni, - (2021)
Salah tapsir dina basa tulis hususna dina karya sastra bisa mangaruhan kana eusi carita, éta hal téh dibalukarkeun ku ayana timpang tindih antara maksud nu nulis jeung pamahaman nu maca kana karya sastra. Tujuan ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngadéskripsikeun wujud, wanda, ogé fungsi kedaling pragmatik dina novel Béntang Pasantrén karya Usép Romli H.M. Métode nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif kalawan téknik studi pustaka dumasar kana analisis langsung. Sumber data dina ieu panalungtikan nya éta novel nu judulna Béntang Pasantrén karya Usép Romli H.M. Hasil nu kapaluruh tina ieu panalungtikan ngawengku wujud, wanda jeung fungsi kedaling pragmatik. Wujud nu kapanggih dina ieu panalungtikan di antarana 1) wujud wawaran (déklaratif), 2) wujud pananya (intérogatif), 3) wujud paréntah (imperatif), jeung 4) panyeluk (aklamatif). Ari wandana ngawengku 1) aspék sosialisasi, 2) aspék sikap inteléktual, 3) aspék émosi, 4) aspék informasi faktual, 5) aspék moral, jeung 6) aspék ngungkulan masalah. Pamungkas, fungsi anu ngawengku 1) fungsi komisif, 2) fungsi impositif, 3) fungsi éksprésif, jeung 4) fungsi asértif. Kecap galeuh: kedaling pragmatik, novel Béntang Pasantrén, karya sastra Salah tafsir dalam bahasa tulis khususnya dalam karya sastra akan mempengaruhi isi cerita dalam karya sastra tersebut, hal tersebut juga bisa disebabkan oleh adanya ketimpangan antara maksud penulis dengan pemahamahan pembaca karya sastra tersebut. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan wujud, jenis dan fungsi ungkapan pragmatik dalam novel Béntang Pasantrén karya Usép Romli H.M. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif dengan teknik studi pustaka berdasarkan analisis langsung. Sumber data yang digunakan adalah novel Béntang Pasantren karya Usép Romli H.M. Hasil yang diperoleh dari penelitian ini terdiri dari wujud, wanda dan fungsi ungkapan pragmatik. Berdasarkan wujudnya diperoleh data ungkapan yang mengandung makna 1) wujud berita (deklaratif), 2) pertanyaan (interogatif), 3) perintah (imperatif), dan 4) penyeru (aklamatif). Berdasarkan jenisnya meliputi 1) aspek sosialisasi, 2) aspek sikap intelektual, 3) aspek emosi, 4) aspek informasi faktual, 5) aspek moral, dan 6) aspek menyelesaikan masalah. Terakhir, berdasarkan fungsinya meliputi 1) fungsi komisif, 2) fungsi impositif, 3) fungsi ekspresif, dan 4) fungsi asertif. Kata kunci: ungkapan pragmatik, novel Bentang Pasantren, karya sastra Misinterpretation in written language, especially in literature will affect the content of the story in a literature. Miscommunication can be caused by an imbalance between the author's intentions and the reader's understanding of the literature. The purpose of this research is to describe the form, type and function of pragmatic expressions in Usép Romli H.M's Béntang Pasantrén novel. The method used in this research is descriptive method with literature study techniques based on direct analysis. The data source used is the novel Béntang Pasantren by Usép Romli H.M. The results obtained from this study consist of form, type and pragmatic expression functions. Based on its form, it is obtained expression data containing the meaning of 1) the form of news (declarative), 2) questions (interrogative), 3) orders (imperative), and 4) interjection (exclamation). Based on the types, it includes 1) aspects of socialization, 2) aspects of intellectual attitudes, 3) aspects of emotions, 4) aspects of factual information, 5) aspects of morality, and 6) aspects of solving problems. Finally, based on the function includes 1) a commissive function, 2) an impositive function, 3) an expressive function, and 4) an assertive function. Keywords: pragmatic expressions, Bentang Pasantren, literature