AJÉN MORAL DINA STRUKTUR CARITA DONGÉNG MANGLÉ ALIT ANU MEDAL TAUN 2012 PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA DI SMP - Rohimah, Ema (2013)
Skripsi ini berjudul Ajén Moral dina Struktur Carita Dongéng "Manglé Alit" anu Medal Taun 2012 pikeun Bahan Pangajaran Maca di SMP. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan nilai moral yang terdapat dalam struktur cerita dongeng-dongeng majalah Manglé (Manglé Alit), yang terbit pada tahun 2012. Data dianalisis melalui metode deskriptif, dengan menggunakan teknik mengumpulkan data (studi dokumentasi) dan tehnik mengolah data (analisis data). Dongeng-dongeng majalah Manglé Alit yang terinventarisir berjumlah 54 judul dongeng. Dari jumlah tersebut, kemudian dipilih 17 dongeng untuk dianalisis. Analisis nilai moral dalam dongeng meliputi nilai moral yang mempunyai ciri nilai moral tanggung jawab, hati nurani, kewajiban, dan bersifat formal, yang terdapat dalam struktur cerita dongeng tersebut. Struktur cerita yang dianalisis meliputi tema, tokoh, dan amanat. Berdasarkan hasil analisis, diperoleh kesimpulan bahwa terdapat 15 nilai moral dalam dongeng-dongeng tersebut, yaitu: 1) béréhan; 2) sabar jeung daék ihtiar; 3) tawekal; 4) silih tulung ka sasama; 5) wijaksana jeung adil; 6) jujur; 7) nyaah ka papada mahluk; 8) satia; 9) ulah kumed; 10) ulah kufur nikmat; 11) ulah ngagugu teuing napsu; 12) ulah sirik; 13) ulah telenges; 14) ulah agul tur mawa karep sorangan; jeung 15) ulah gagabah. Dari hasil analisis kriteria bahan ajar, terdapat 15 dongeng yang memenuhi kriteria untuk dijadikan bahan pembelajaran, yaitu: 1) Tukang Samangka jeung Baramaén; 2) Tukang Batu; 3) Ibnu Hajar; 4) Bola Gondong; 5) Marebutkeun Orok; 6) Paménta Oray; 7) Sasakala Désa Bunigeulis; 8) Hikmah; 9) Sasakala Cabé Lada; 10) Oray Salak jeung Daun Pulus; 11) Kasedih Munding; 12) Kuring Sakadang Peucang; 13) Kuda, Uncal, jeung Maung; 14) Cai Laut Asin; dan 15) Sasakala Lutung leuwih Saeutik batan Monyét. Dongeng Tukang Batu kemudian diaplikasikan dalam contoh materi bahan ajar membaca dongeng di SMP. Kata kunci : ajén moral, struktur carita dongéng, bahan pangajaran maca This research entitled "Moral values in the structure of Manglé Alit fairy stories who published in 2012 for teaching materials read in the middle school". This research aims to describe moral values contained in the structure of Manglé Alit fairy stories who published in 2012. This research uses descriptive method. The technics that used in this research is documentation study and analysis of data. Totaled of fairy tales in the Manglé Alit magazine that collected is 54 title of fairy tales. Of that number, then choosed 17 of fairy tales to be analyzed. Analysis of moral value in the fairy tales include the moral values that have moral tanggung jawab, hati nurani, kewajiban, and bersifat formal, that was found in the structure of fairy stories. The structure of fairy stories that analyzed include tema, tokoh, and amanat. The result of this research is 15 moral values that was found in the structure of fairy stories, that is: 1) béréhan; 2) sabar jeung daék ihtiar; 3) tawekal; 4) silih tulung ka sasama; 5) wijaksana jeung adil; 6) jujur; 7) nyaah ka papada mahluk; 8) satia; 9) ulah kumed; 10) ulah kufur nikmat; 11) ulah ngagugu teuing napsu; 12) ulah sirik; 13) ulah telenges; 14) ulah agul tur mawa karep sorangan; jeung 15) ulah gagabah. Based on the analysis criteria of select teaching materials, there are 17 fairy tales who fit that criteria, that is: 1) Tukang Samangka jeung Baramaén; 2) Tukang Batu; 3) Ibnu Hajar; 4) Bola Gondong; 5) Marebutkeun Orok; 6) Paménta Oray; 7) Sasakala Désa Bunigeulis; 8) Hikmah; 9) Sasakala Cabé Lada; 10) Oray Salak jeung Daun Pulus; 11) Kasedih Munding; 12) Kuring Sakadang Peucang; 13) Kuda, Uncal, jeung Maung; 14) Cai Laut Asin; dan 15) Sasakala Lutung leuwih Saeutik batan Monyét. Tukang Batu tales is applied as example of fairy tales teaching read in the middle school. Keywords: moral values, structure of fairy stories, teaching materials read