PILIHAN KECAP (DIKSI) PIKEUN ÉBRÉHAN IMAJI DINA KUMPULAN CARPON GEUS SURUP BULAN PURNAMA KARYA YOUS HAMDAN - Imron Irpani, - (2021)
Kasang tukang dina ieu panalungtikan nyaéta kurangna minat siswa dina ngarang carpon nu mangaruhan kana ngawasana diksi anu luyu jeung cocog digunakeun keur ngébréhkeun imaji. Ieu panalungtikan boga tujuan pikeun maluruh diksi anu diulik tina ma'na jeung wanda imaji dumasar kana indra manusa. Dina ieu panalungtikan digunakeun pamarekan kualitatif kalawan métode deskriptif. Data dikumpulkeun maké téhnik ulikan Pustaka. Data anu kajaring téh diolah maké téhnik analisis unsur langsung. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta kumpulan carpon Geus Surup Bulan Purnama karya Yous Hamdan. Hasil panalungtikan manggihan 580 data diksi kalawan frékuénsi makéna kecap 796 kali. Tina jumlah data diksi nu apaluruh 520 kecap ngandung ma'na dénotatif jeung 60 kecap ngandung ma'na konotatif. Ari data diksi anu ngébréhkeun imaji aya 580 kecap anu ngawengku 108 kecap kaasup kana imaji pangdénge, 190 kecap kaasup imaji panénjo, 60 kecap mangrupa imaji pangrasa, 215 kecap kaasup imaji obahan, jeung 7 kecap kaasup kana imaji pangambeu. Cindekna imaji obahan kaasup kana imaji nu pangréana digunakeun ku pangarang, ari imaji anu pangsaeutikna digunakeun nyaéta imaji pangambeu. Jumlah imaji nu kapaluruh dina éta carita pondok kaiitung réa, najan teu sakabéh kecap ngébréhkeun imaji. Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangna minat siswa dalam menulis karangan cerita pendek yang akan mempengaruhi penggunaan diksi untuk mengekpresikan imaji dalam sebuah karangan. Penelitian ini bertujuan menganalisis diksi berdasarkan maknanya dan indera manusia. Dalam penelitian ini digunakan pendekatan kualitatif dengan metode deskriptif. Data dikumpulkan melalui teknik studi pustaka, sedangkan data yang terkumpul diolah dengan teknik analisis unsur langsung. Sumber data penelitian ini adalah kumpulan cerpen Geus Surup Bulan Purnama karya Yous Hamdan. Hasil penelitian ini menemukan 580 data diksi dengan frekuensi pemakaian sebanyak 796 kali. Dari jumlah data yang ditemukan berdasarkan maknanya, 520 diksi termasuk ke dalam makna diksi denotatif dan 60 kata termasuk ke dalam makna diksi konotatif. Sedangkan, diksi yang mengekpresikan imaji sebanyak 580 kata, yaitu 108 kata mengandung imaji auditif, 190 kata mengandung imaji visual, 60 kata mengandung imaji taktil, 215 kata mengandung imaji kinestetik, dan 7 kata sebagai imaji olfaktori. Kesimpulannya, imaji kinestetik termasuk imaji yang paling banyak digunakan, sedangkan imaji olfaktori termasuk imaji yang paling sedikit digunakan. Jumlah imaji yang ditemukan terhitung banyak, meskipun tidak semua kata mengéksprésikan imaji. This research is motivated by the lack of student interest in writing short story essays which will affect the use of diction to express images in an essay. This study aims to analyze diction based on its meaning and human senses. This study used a qualitative approach with a descriptive method. The data were collected through literature study techniques, while the collected data were processed using direct elemental analysis techniques. The source of this research data is a collection of short stories Geus Surup Bulan Purnama by Yous Hamdan. The results of this study found 580 diction data with a frequency of use of 796 times. From the amount of data found based on their meaning, 520 dictions are included in the meaning of denotative diction and 60 words are included in the meaning of connotative diction. Meanwhile, the diction that expresses images is 580 words, namely 108 words containing auditory images, 190 words containing visual images, 60 words containing tactile images, 215 words containing kinesthetic images, and 7 words as olfactory images. In conclusion, kinesthetic images are the most used images, while olfactory images are the least used images. The number of images found is quite large, although not all words express images.