CAMPUR KODE DINA VIDÉO YOUTUBE VLOG AKUN FIKSI - Astri Khairun Nissa Destriani, - (2021)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta ayana fénoména campur kode dina vidéo youtube vlog akun Fiksi. Ieu hal téh dibalukarkeun ku kamajuan téhnologi nu bisa atawa dihaja nyampurkeun basa Sunda jeung basa Indonésia atawa basa asing. Ieu basa téh réa dipaké ku masarakat umum, hususna dina média sosial. Ku kituna, ieu panalungtikan boga tujuan pikeun nganalisis jeung ngadéskripsikeun wanda jeung wujud campur kode dina vidéo youtube vlog akun Fiksi. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif. Pikeun ngumpulkeun data, téhnik anu digunakeun nyaéta téhnik studi dokuméntasi, anu dianalisis ngagunakeun téhnik analisis unsur langsung. Instrumén anu digunakeun dina panalungtikan nyaéta kartu data. Dumasar kana hasil panalungtikan, tina 14 transkripsi vlog akun Fiksi kapaluruh aya 368 data anu kaasup kana campur kode, anu diwangun ku 935 unsur basa boh basa Indonésia boh basa asing. Disawang tina wandana, diklasifikasikeun kana dua wanda nyaéta wanda ka jero jeung wanda ka luar. Disawang tina wujudna, diklasifikasikeun kana lima wujud nyaéta campur kode nu ngawujud kecap, frasa, baster, kecap rajékan jeung klausa. Campur kode ka jero anu ngagunakeun unsur basa Indonésia kana basa Sunda kaasup kana campur kode nu panglobana, kapaluruh aya 443 unsur, campur kode ka jero nu ngagunakeun unsur basa asing kana basa Sunda kaasup kana campur kode nu pangsaeutikna kapaluruh aya 77 unsur, dituluykeun ku wanda campur kode ka jero nu ngagunakeun unsur basa Indonésia jeung basa asing kana basa Sunda kapaluruh aya 415 unsur. Dumasar kana wujud campur kodena, nu panglobana kapaluruh nyaéta unsur campur kode dina wangun kecap nyaéta aya 674 unsur, dituluykeun ku wujud campur kode dina wangun frasa aya 103 unsur, wujud baster kapaluruh aya 5 unsur, wujud kecap bangbalikan kapaluruh aya 5 unsur, wujud klausa kapaluruh aya 96 unsur. Tina hasil panalungtikan bisa dicindekkeun yén campur kode dina vidéo youtube vlog akun Fiksi téh mangrupa campur kodé ka jero nu ngawujud kecap. Kecap galeuh: akun youtube, campur kode, vlog. CAMPUR KODE DALAM VIDÉO YOUTUBE VLOG AKUN FIKSI Astri Khairun Nissa Destriani ABSTRAK Penelitian ini dilatarbelakangi oleh adanya fenomena campur kode dalam video youtube vlog akun Fiksi. Hal ini dikarenakan oleh kemajuan teknologi yang bisa menyebabkan beberapa kejadian dalam bidang komunikasi yang secara sadar tak sadar ataupun disengaja mencampurkan bahasa Sunda dengan bahasa Indonesia dan bahasa asing. Oleh karena itu, diadakan penelitian yang bertujuan untuk menganalisis dan mendeskripsikan jenis dan wujud campur kode dalam video youtube vlog akun Fiksi. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskriptif. Untuk mengumpulkan data, teknik yang digunakan yaitu teknik studi dokumentasi, yang dianalisis menggunakan teknik analisis unsur langsung. Instrumen yang digunakan dalam penelitian ini yaitu kartu data. Berdasarkan hasil penelitian dari 14 transkripsi video youtube vlog akun Fiksi ditemukan ada 368 data vlog yang termasuk campur kode, yang dibentuk oleh 935 unsur bahasa, baik itu bahasa Indonesia maupun bahasa asing. Berdasarkan jenisnya campur kode diklasifikasikan menjadi dua jenis yaitu, jenis campur kode ke dalam dan bentuk campur kode ke luar. Berdasarkan wujudnya diklasifikasikan menjadi lima wujud, yaitu wujud campur kode kata, frasa, baster, perulangan kata, dan klausa. Berdasarkan jenisnya, campur kode ke dalam yang menyisipkan unsur bahasa Indonesia merupakan campur kode yang paling banyak ditemukan ada 443 unsur, campur kode ke dalam yang menyisipkan unsur basa asing ke dalam bahasa Sunda yang paling sedikit ditemukan ada 77 unsur, dan dilanjutkan dengan campur kode ke dalam yang menyisipkan unsur bahasa Indonesia dan bahasa asing ke dalam bahasa Sunda yang ditemukan ada 415 unsur. Berdasarkan wujudnya, campur kode yang paling banyak yaitu campur kode dalam wujud kata ditemukan ada 674 unsur, dilanjutkan dengan campur kode frasa ditemukan ada 103 unsur, campur kode wujud baster ditemukan ada 5 unsur, wujud campur kode kata ulang ditemukan ada 5 unsur, dan wujud campur kode klausa ditemukan ada 96 unsur. Dari hasil penelitian bisa disimpulkan bahwa campur kode yang terjadi dalam video youtube vlog akun Fiksi paling banyak ditemukan yaitu, campur kode ke dalam dan berwujud kata. Kata kunci : akun youtube, campur kode, vlog MIXING THE CODE IN YOUTUBE VIDEO VLOG FIKSI ACCOUNT Astri Khairun Nissa Destriani ABSTRACT This research is motivated by the existence of code mixing in the Fiksi account youtube vlog vidéo. This is due to technological advances that can cause several incidents in the field of communication that consciously or unconsciously mix Sundanese with Indonésian and foreign languages. Therefore, a study was conducted that aims to analyze and describe code mixing in the Fiksi account youtube vlog vidéo. The method used in this research is descriptive method. To collect data, the technique used is documentation study technique, which is analyzed using direct element analysis technique. The instrument used in this research is the data card. Based on the results of research from 14 transcriptions of YouTube vlog vidéos on Fiksi accounts, it was found that there were 368 vlog data including code mixing, which was formed by 935 language elements, both Indonésian and foreign languages. Based on the type of code mixing, it is classified into two forms, namely, internal code mixing and external code mixing. Based on its form, it is classified into five forms, namely the form of mixed code words, phrases, baster, repetition of words, and clauses. Based on the type, the internal code mixing which inserts elements of Indonesian is the most commonly found code mixing there are 443 elements, inward code mixing which inserts foreign base elements into Sundanese language which is the least found there are 77 elements, and continued with code mixing which inserts The elements of Indonesian and foreign languages into Sundanese were found to be 415 elements. Based on its form, the most code mixing was found in word code mixing, there were 674 elements, followed by phrase code mixing, there were 103 elements, baster code mixing was found to have 5 elements, repeated code word mixed forms were found to have 5 elements, and There were 96 elements in the code mixing clause. From the results of the study, it can be concluded that the most common code mixing that occurs in the youtube video vlog of Fiction accounts is mixing code into words and in the form of words. Keywords: mix code, vlog, youtube account