RUMPAKA TEMBANG ATIKAN KARYA DIAN HÉNDRAYANA (Ulikan Struktural jeung Étnopédagogi) - Setiadi Ramdani, - (2021)
Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku kurangna pamahaman masarakat kana tembang Sunda. Nepi ka kiwari masarakat saukur mikanyaho tembang-tembang Sunda buhun anu diwariskeun sacara turun-tumurun. Padahal ku kamekaran jaman geus réa pisan pisan tembang-tembang anu rilis dina wangun kasét. Salasahijina nyaéta Tembang Atikan karya Dian Héndrayana. Tiori anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta tiori struktur pupuh Satjadibrata, tiori struktur puisi I.A Richard & Alton C. Morris, jeung tiori étnopédagogi Hidayat Suryalaga. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun nganalisis jeung ngadéskripsikeun: 1) kaidah pupuh rumpaka Tembang Atikan karya Dian Héndrayana dina kaidah pupuh; 2) struktur rumpaka Tembang Atikan karya Dian Héndrayana; 3) ajén étnopédagogi rumpaka Tembang Atikan karya Dian Héndrayana. Sumber data nu digunakeun nyaéta rumpaka Tembang Atikan karya Dian Héndrayana. Métode jeung téhnik nu dipaké dina ieu panalungtikan nyaéta métode kualitatif déskripstif jeung téhnik telaah pustaka. Instrumen nu digunakeun dibagi jadi tilu nyaéta instrumén pikeun transkripsi tembang, instrumén pikeun ngumpulkeun data, jeung instrumén pikeun ngolah data. Hasil tina ieu panalungtikan némbongkeun yén wangun rumpaka tina Tembang Atikan nyaéta sandingan anu luyu jeung aturan pupuh. Struktur pupuh anu kapaluruh tina ieu rumpaka teu sakabéhna saluyu jeung aturan anu sakuduna. Kapaluruh aya tilu tembang anu rumpakana teu saluyu jeung aturan pupuh. Struktur puisi anu kapaluruh dina rumpaka Tembang Atikan kawilang variatif jeung silih patali antar strukturna. Salian ti éta, aya ogé ajén étnopédagogi anu kapaluruh nyaéta ajén Catur Jatidiri Insan, Gapura Panca Waluya, jeung Paripolah Nyunda Trisilas. Ku kituna bisa dicindekeun yén rumpaka Tembang Atikan miboga ajén-inajén anu luhung, husuna dina ajén atikan dina budaya Sunda. Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya tingkat pemahaman masyarakat terhadap tembang Sunda. Hingga sampai saat ini masyarakat hanya mengetahui tembang-tembang lawas yang diwariskan secara turun-temurun saja. Padahal seiring dengan berjalannya waktu banyak penyair yang menciptakan dan meluncurkan tembang dengan nuansa baru. Salah satunya adalah "Tembang Atikan" karya Dian Héndrayana. Teori yang digunakan dalam penelitian ini adalah teori struktur pupuh Satjadibrata, teori struktur puisi I.A Richard & Alton C. Morris, dan teori etnopedagogi Hidayat Suryalaga. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis dan mendeskripsikan: 1) struktur pupuh dalam "Tembang Atikan" karya Dian Héndrayana; 2) struktur puisi dalam "Tembang Atikan" karya Dian Hendrayana; dan 3) nilai etnopedagogi lirik "Tembang Atikan" karya Dian Hendrayana. Sumber data yang digunakan adalah lirik "Tembang Atikan" karya Dian Hendrayana. Metode dan teknik yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode kualitatif deskriptif dan teknik telaah pustaka. Instrumen yang digunakan terbagi menjadi tiga instrumen, yaitu instrumen untuk transkripsi tembang, instrumen untuk mengumpulkan data, dan instrumen untuk mengolah data. Hasil dari penelitian ini membuktikan bahwa bentuk lirik dari tembang ini adalah sandingan yang sesuai dengan aturan pupuh. Struktur pupuh yang ditemukan dalam lirik tembang ini tidak semuanya ssesuai dengan aturan yang seharusnya. Struktur puisi dalam lirik ini bervariasi dan memiliki ikatan satu sama lainnya. Selain itu, terdapat pula nilai etnopedagogi yang terkandung di dalamnya yaitu Catur Jatidiri Insan, Gapura Panca Waluya, dan Paripolah Nyunda Trisilas. Dengan begitu dapat disimpulkan bahwa lirik Tembang Atikan memiliki nilai-nilai pendidikan budaya Sunda yang begitu tinggi. This research is motivated by the lack of public understanding of Sundanese songs. Until now, people only know old songs that have been passed down from generation to generation. But over time, many times have created and launched songs with new nuances. One of them is "Tembang Atikan" by Dian Héndrayana. The theory used in this research is the theory of Satjadibrata's pupuh structure, I.A Richard & Alton C. Morris's poetry structure theory, and Hidayat Suryalaga's ethnopedagogical theory. This study aims to analyze and describe: 1) the structure of the pupuh in Dian Héndrayana's "Tembang Atikan"; 2) the structure of the poem in Dian Hendrayana's "Tembang Atikan"; and 3) the ethnopedagogical value of the lyrics of "Tembang Atikan" by Dian Hendrayana. The data source used is the lyrics of "Tembang Atikan" by Dian Hendrayana. The methods and techniques used in this research are descriptive qualitative methods and literature review techniques. The instruments used are divided into instruments, namely instruments for transcription of songs, instruments for collecting data, and instruments for processing data. The results of this study prove that the lyric form of this song is clothing that is by the rules of pupuh. The pupuh structure found in the lyrics of this song is not all by the rules that should be. The structure of the poems in these lyrics is varied and have each other. In addition, there are also ethnopedagogical values contained in it, namely Catur Jatidiri Insan, Gapura Panca Waluya, and Paripolah Nyunda Trisilas. Thus, it can be said that the Atikan Song has very high Sundanese cultural-educational values.