RÉSPON JEUNG SIKEP BASA PAMIARSA KANA PROGRAM NAPAK TILAS DI GARUDA RADIO VISUAL 105.5 FM BANDUNG - Santi Nurjanah, - (2021)
ABSTRAK Tujuan ieu panalungtikan nyaéta pikeun nalungtik ngeunaan réspon jeung sikep basa pamiarsa program Napak Tilas di Garuda Radio Visual 105.5 FM Bandung, anu ngawengku kasatiaan basa, kareueus basa, sarta kasadaran ayana norma basa. Anapon ieu panalungtikan ngagunakeun pamarekan kualitatif kalawan métode déskriptif, nu ngagambarkeun kaayaan objék nu ditalungtik. Data nu dikumpulkeun dina ieu panalungtikan mangrupa data nu sumberna tina hasil angkét google form, foto, jeung rékaman. Hasil tina ieu panalungtikan nyaéta: (1) réspon atawa tanggapan pamiarsa kacida positifna kana program Napak Tilas; (2) pamiarsa program Napak Tilas némbongkeun kasatiaan anu positif kana basa Sunda; (3) kareueus pamiarsa program Napak Tilas kana basa Sunda nyaéta positif; (4) kasadaran pamiarsa program Napak Tilas kana ayana norma basa Sunda kawilang positif tapi teu optima; sarta (5) katitén yén réspon kacida mangaruhanna kana sikep basa pamiarsa program Napak Tilas. Kecap Galeuh: pamiarsa, radio, réspon, sikep basa ABSTRAK Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan respon dan sikap bahasa pemirsa program Napak Tilas di Garuda Radio Visual 105.5 FM Bandung, yang terdiri dari kesetiaan bahasa, kebanggaan bahasa, serta kesadaran adanya norma bahasa. Adapun penelitian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan metode deskriptif, yang menggambarkan keadaan objek yang diteliti. Data yang dikumpulkan merupakan data yang bersumber dari hasil angket google form, foto, dan rekaman. Hasil dari penelitian ini ialah: (1) respon atau tanggapan pemirsa terhadap program Napak Tilas bernilai positif; (2) pemirsa program Napak Tilas positif memperlihatkan kesetiaan terhadap bahasa Sunda; (3) kebanggaan pemirsa program Napak Tilas terhadap bahasa Sunda terlihat positif; (4) kesadaran pemirsa program Napak Tilas terhadap adanya norma bahasa Sunda terhitung positif tetapi tidak optimal; serta (5) terlihat jelas bahwa respon sangat mempengaruhi sikap bahasa pemirsa program Napak Tilas. Kata Kunci: pemirsa, radio, respon, sikap bahasa ABSTRACT The purpose of this study is to describe the audience language response and attitude on Napak Tilas program at Garuda Radio Visual 105.5 FM Bandung, which consists of language loyalty, language pride, and awareness of language norm. The research uses a qualitative approach with the descriptive method, which describes the state of the object studied. The data collected is data sourced from google form questionnaires, photos, and recordings. The results of this study are: (1) the response of audience to the program Napak Tilas is positive; (2) audience of the program Napak Tilas positively shows loyalty to the Sundanese language; 3) the audience of the Napak Tilas Program pride to the Sundanese language looks positive; (4) the audience of the Napak Tilas Program awareness to the existence of Sundanese language norms are calculated positively but not optimally; and (5) it is clear that the response greatly affects the audience language attitude on Napak Tilas program. Keywords: audience, language attitude, radio, response