TRANSLITERASI JEUNG TELAAH FUNGSI DINA NASKAH PUNIKA PARAGI NGARUWAT (ULIKAN FILOLOGI) - Eva Dewi Nurlatifah, - (2021)
Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku kurangna kasadaran masarakat ngeunaan naskah Sunda anu aya di sabudeureunana. Naskah Sunda minangka dokumen anu nunda rupaning informasi anu patali jeung unsur kabudayaan. Ilaharna naskah Sunda téh ditulis ngagunakeun aksara nu geus jarang dipaké ku masarakat. Ieu hal anu jadi cukang lantaran masarakat kurang maham kana eusi naskah. Tujuan dilakukeunna ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngaguar fungsi nu nyangkaruk dina naskah Sunda ngaliwatan prosés transliterasi, tarjamahan, jeung nganalisis fungsi téks dumasar kana naon anu ditulis dina téks mantra jeung téks kaagamaan. Ku kituna, ieu panalungtikan dijudulan "Transliterasi jeung Telaah Fungsi dina Naskah Punika Paragi Ngaruwat". Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif analisis kalawan ngagunakeun téhnik wawancara, dokuméntasi, dan studi pustaka. Anapon sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta naskah Punika Paragi Ngaruwat. Ieu naskah ngawengku opat judul téks nu dipapasingkeun jadi téks mantra jeung téks kaagamaan. Hasil nu kacangking tina ieu panalungtikan nyaéta: 1) transliterasi jeung tarjamahan naskah Punika Paragi Ngaruwat; 2) ngadéskripsikeun naskah; jeung 3) telaah fungsi téks, anu dibagi jadi fungsi téks mantra dumasar kana téks jeung kontéks mantra jeung fungsi téks kaagamaan dumasar kana akidah, syari'ah, jeung ahlak. Kecap galeuh: Filologi, Fungsi téks, Mantra, Naskah, Téks Kaagamaan, jeung Transliterasi. TRANSLITERASI DAN TELAAH FUNGSI DALAM NASKAH PUNIKA PARAGI NGARUWAT (Kajian Filologi) Eva Dewi Nurlatifah ABSTRAK Penelitian ini dilatarbelakangi oleh rendahnya kesadaran masyarakat akan manfaat naskah Sunda yang ada disekitarnya. Naskah Sunda merupakan salah satu dokumen yang memuat berbagai informasi terutama yang berkaitan dengan unsur kebudayaan. Umumnya, naskah Sunda menggunakan huruf dan bahasa yang sudah tidak dikenali oleh masyarakat sehingga isi dan fungsi naskah tersebut tidak diketahui oleh masyarakat. Tujuan dilakukannya penelitian ini untuk membahas isi dan fungsi naskah Sunda melalui proses transliterasi, terjemahan, serta menganalisis telaah fungsi berdasarkan fungsi teks mantra dan fungsi teks keagamaan. Maka dari itu, penelitian ini berjudul "Transliterasi dan Telaah Fungsi dalam Naskah Punika Paragi Ngaruwat (Kajian Filologi)". Metode penelitian yang digunakan adalah metode deskriptif analisis dengan menggunakan teknik wawancara, dokumentasi, dan studi pustaka. Sumber data yang digunakan dalam penelitian ini adalah naskah Sunda berjudul Punika Paragi Ngaruwat. Naskah ini terdiri dari empat judul teks di dalamnya yang kemudian diklasifikasikan sebagai teks puisi mantra dan téks keagamaan. Hasil yang diperoleh dari penelitian di antaranya: 1) transliterasi dan terjemahan naskah Punika Paragi Ngaruwat; 2) mendeskripsikan isi naskah; dan 3) hasil dari analisis telaah fungsi téks mantra berdasarkan analisis teks dan konteks puisi mantra dan hasil dari analisis telaah fungsi teks keagaamaan berdasarkan analisis nilai keagamaan yakni aqidah, syari'ah, dan akhlak. Kata Kunci: Filologi, Fungsi teks, Mantra, Teks Keagamaan, Naskah, dan Transliterasi. TRANSLITERATION AND STUDY OF FUNCTION IN PUNIKA PARAGI NGARUWAT SCRIPT (Philology Study) Eva Dewi Nurlatifah ABSTRACT This research is motivated by public awareness of the benefits of Sundanese manuscripts around it. Sundanese manuscript is one of the documents that contain various information, especially related to cultural elements. Generally, Sundanese manuscripts use letters and languages that are not recognized by the public so that the content and function of the manuscript is not known by the public. The purpose of this research is to discuss the content and fungction of sundanese manuscripts through the process of transliteration, translation, and analyzibf the study of functions based on the function of mantra text and religious text function. Therefore, this study is titled "Transliteration and Study of Function in Punika Paragi Ngaruwat Manuscript (Philology Study)". The research method used is a decriptive method of analisis using interview techniques, documentation, and literature studies. The data source used in this study is a Sundanese manuscript entitled Punika Paragi Ngaruwat. The manuscript consists of four teks in it which are later classified as teks of mantra poetry and religious téks. The results obtained from the research include: 1) transliteration and translation of punika paragi ngaruwat manuscript; 2) describe the contents of the manuscript; and 3) the results of the analysis of the function of the mantra téks based on the analysis of the text and context of the mantra poem and the result of the analysis of the function of the religious text based on the analysis of religious values namely aqidah, shari'ah, and morals. Keywords: Philology, Text functions, Mantras, Religious Texts, Manuscripts, and Transliterations.