POLAH UCAP ÉKSPRÉSIF DINA NASKAH DRAMA "TUKANG ASAHAN" KARYA WAHYU WIBISANA (Ulikan Semantik jeung Pragmatik) - Siti Salisa Fitriani, - (2021)
Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku ayana kasalahpahaman dina prosés komunkasi. Anapon faktor anu ngabalukarkeun éta kasalahpahaman téh nyaéta teu saeutik jalma atawa hususna urang Sunda anu teu maham kana maksud hiji omongan, utamana dina wangun polah ucap éksprésif. Ieu panalungtikan ogé ngabogaan tujuan pikeun ngulik tur ngadéskripsikeun data polah ucap, wanda pragmatis polah ucap éksprésif, jeung ma'na polah ucap éksprésif nu aya dina naskah drama "Tukang Asahan" karya Wahyu Wibisana. Pamarekan nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta pamarekan kualitatif kalawan metode panalungtikan déskriptif. Téhnik nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta téhnik dokumen ngaliwatan analisis langsung. Sumber data anu jadi objek dina ieu panalungtikan nyaéta Naskah Drama "Tukang Asahan" karya Wahyu Wibisana. Hasil tina ieu panalungtikan kapaluruh data anu dipasing-pasing dumasar kana data polah ucap éksprésif anu kapanggih dina Naskah Drama "Tukang Asahan" karya Wahyu Wibisana nyaéta kapaluruh aya 98 omongan. Dumasar wanda pragmatis sipat jeung wujud polah ucap éksprésif kapaluruh aya opat wanda polah ucap, nyaéta wanda polah ucap éksprésif langsung literal aya 89 kalimah, teu langsung literal aya 6 kalimah, langsung tan-literal aya 1 kalimah, jeung teu langsung tan-literal aya 2 kalimah. Ari tina jihat ma'nana kapanggih aya 13 polah ucap éskprésif, nyaéta kakagét kapaluruh 17 kalimah, kakeuheul kapaluruh 22 kalimah, karumasaan kapaluruh 11 kalimah, cumeluk kapaluruh 7 kalimah, kabungah kapaluruh 10 kalimah, kanyeri kapaluruh 3 kalimah, mupuas kapaluruh 1 kalimah, tumamprak kapaluruh 15 kalimah, ngawilujengkeun kapaluruh 3 kalimah, nyarékan kapaluruh 5 kalimah, kageuleuh kapaluruh 1 kalimah, kukulutus kapaluruh 2 kalimah, jeung panghaturan kapaluruh 1 kalimah. Tina ieu panalungtikan bisa disimpulkeun yén polah ucap éksprésif dina naskah drama "Tukang Asahan" karya Wahyu Wibisana téh loba, tapi teu sakabéh omongan nu diébréhkeun kaasup kana éskprésif. Kecap Galeuh: éksprésif, naskah drama, polah ucap   TINDAK TUTUR ÉKSPRÉSIF DALAM NASKAH DRAMA "TUKANG ASAHAN" KARYA WAHYU WIBISANA (Kajian Semantik dan Pragmatik) Siti Salisa Fitriani ABSTRAK Penelitian ini dilatarbelakangi oleh adanya kesalahpahaman dalam proses komunikasi. Adapun faktor yang menyebabkan kesalahpahaman ini yaitu tidak sedikitnya orang pada umumnya atau khususnya orang Sunda yang kurang memahami maksud suatu ucapan, utamanya dalam tindak tutur ekspresif. Penelitian ini mempunyai tujuan untuk meneliti dan mendekripsikan data tindak tutur ekspresif, bentuk pragmatis tindak tutur ekspresif,dan makna rindak tutur ekspresif yang terdapat terdapat dalam naskah drama "Tukang Asahan"karya Wahyu Wibisana. Pendekatan yang digunakan dalam penelitian ini yaitu pendekatan kualitatif dengan metode penelitian deskriptif. Teknik yang digunakan dalam penelitian ini yaitu teknik dokumen melalui analisis langsung. Sumber data yang dijadikan objek dalam penelitian ini adalah Naskah Drama "Tukang Asahan" karya Wahyu Wibisana. Hasil dari penelitian ini ditemukan data yang dibagi berdasarkan pada data tindak tutur ekspresif yang ada dalam Naskah Drama "Tukang Asahan" karya Wahyu Wibisana yaitu terdapat 98 tuturan. Berdasarkan bentuk pragmatissifatnya, tindak tutur ekspresif terdapat empat jenis, yaitu bentuk tindak tutur ekspresif langsung literal terdapat 89 tuturan, bentuk tindak tutur ekspresif tidak langsung literal teradapat 6 tuturan, bentuk tindak tutur ekspresif langsung tidak-literal terdapat 1 tuturan, dan bentuk tindak tutur ekspresif tidak langsung tidak-literal terdapat 2 tuturan. Dalam jihad maknanya ditemukan 13 makna tidak tutur ekspresif diantaranya kakagét terdapat 17 tuturan, keuheul terdapat 22 tuturan, karumasaan terdapat 11 tuturan, cumeluk terdapat 7 tuturan, bungah terdapat 10 tuturan, kanyeri terdapat tiga tuturan, mupuas terdapat 1 tuturan, tumamprak terdapat 15 tuturan, ngawilujengkeun terdapat 3 tuturan, nyarékan terdapat 5 tuturan, geuleuh terdapat 1 tuturan, kukulutus terdapat 2 tuturan, dan pangahturan terdapat 1 tuturan. Berdasarkan hasil penelitian, dapat disimpulkan bahwa tindak tutur ekspresif dalam naskah drama "Tukang Asahan" karya Wahyu Wibisana itu banyak, hanya saja tidak semua ucapan termasuk ke dalam ekspresif. Kata Kunci: ekspresif, naskah drama, tindak tutur  EXPRESSIVE SPEECH ACT OF DRAMA SCRIPT "TUKANG ASAHAN" BY WAHYU WIBISANA (Semantic and Pragmatic Study) Siti Salisa Fitriani ABSTRACT This research is motivated by a misunderstanding in the communication process. As for the cause of this misunderstanding, there are not at least people in general or especially Sundanese people who not understand the meaning of an pronunciation, especially in expressive speech acts. This study aims to examine and describe the data of expressive speech acts, pragmatic forms of expressive speech acts, and the meaning of expressive speech acts of Drama Script of "Tukang Asahan"by Wahyu Wibisana. The approach was used in this research is qualitative approach with descriptive method. Techniques was used in this research is document techniques through direct analysis. The source was used as the object in this research is Drama Script of "Tukang Asahan"by Wahyu Wibisana. The results of this study found that the data were divided based on the data of expressive speech acts of Drama Script of "Tukang Asahan"by Wahyu Wibisana there are 98 sentence. Based on the pragmatic form of nature, there are four types forms of expressive speech acts, namely the form of direct literal expressive speech acts there are 89 sentences, indirect literal expressive speech acts there are 6 sentences, direct nonliteral expressive speech acts there are 1 sentences, and indirect nonliteral expessive speech acts there are 2 sentences. The last, based on the meaning of expressive speech acts gained 13 meaning expressive speech act, is kakagét there are 17 sentences, keuheul there are 22 sentences, karumasaan there are 11 sentences, cumeluk there are 7 sentences,bungah there are 10 sentences,kanyeri there are 3 sentences, mupuas there are 1 sentences, tumamprak there are 15 sentences,ngawilujengkeun there are 3 sentences, nyarékan there are 5 sentences, geuleuh there are 1 sentences, kukulutus there are 2 sentences, and panghaturan there are 1 sentences, Based on the result of this research, it can be concluded that there are many expressive speech acts in drama script "Tukang Asahan"by Wahyu WIbisana, it just that not all utterance are expressive. Keyword: expressive, drama script, speech act