AJÉN ATIKAN KARAKTER DINA KUMPULAN CARITA PONDOK KEMBANG-KEMBANG NU MANGKAK (Ulikan Struktural) - Siti Amellia Riyadi, - (2021)
Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun struktur jeung ajén-ajén karakter atikan nu aya dina kumpulan carita pondok Kembang-kembang nu Mangkak karya para alumni Departemen Pendidikan Bahasa dan Sastra Sunda. Metodeu nu dipaké dina ieu panalungtikan nyaéta deskriptif analitik kana Carita Pondok Kembang-kembang nu Mangkak sarta ngagunakeun téhnik studi pustaka. Sumber data utama tina ieu panalungtikan nyaéta buku kumpulan carita pondok Kembang-kembang nu Mangkak. Hasil tina ieu panalungtikan kapaluruh ayana carita nu miboga unsur objéktif nu ngawengku genep unsur unsur nyaéta téma, galur, latar, palaku, watek, jihat sawangan jeung judul; kapaluruh aya tilu belas ajén-ajén karakter nu nyangkaruk dina kumpulan carita pondok Kembang-kembang nu Mangkak di antarana réligius, jujur, toléransi, disiplin, kerja keras, kréatif, mandiri, rasa ingin tahu, bersahabat/komunikatif, cinta damai, gemar membaca, peduli sosial, jeung tanggung jawab. Kumpulan carita pondok Kembang-kembang nu Mangkak bisa dijakeun media alternatif pikeun ngawangun karakter siswa disakola lantaran geus nyumponan kritéria milih bahan ajar sarta ngandung 13 pendidikan karaktér nu ditétélakeun ku Kemendiknas, ogé pikeun ngeuyeuban élmu pangaweruh dina widang sastra. Penelitian ini bertujuan unduk mendeskripsikan struktur dan nilai-nilai karakter Pendidikan yang ada pada kumpulan cerita pendek "Kembang-kembang nu Mangkak " karya para alumni Departemen Pendidikan Bahasa dan Sastra Sunda. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif analisis pada buku kumpulan cerita pendek "Kembang-kembang nu Mangkak", juga menggunakan teknik studi pustaka. Sumber data utama dari penelitian ini adalah buku kumpulan cerita pendek "Kembang-kembang nu Mangkak". Hasil dari penelitian ini menemukan adanya unsur-unsur objektif atau struktural yang mandiri, terdiri dari enam unsur yaitu tema, alur, latar, pelaku, watak, sudut pandang dan judul; terdapat tiga belas nilai-nilai karakter yang terkandung dalam kumpulan cerita pendek "Kembang-kembang nu Mangka"k di antaranya réligius, jujur, toléransi, disiplin, kerja keras, kréatif, mandiri, rasa ingin tahu, bersahabat/komunikatif, cinta damai, gemar membaca, peduli sosial, jeung tanggung jawab. Kumpulan cerita pendek "Kembang-kembang nu Mangkak" bisa digunakan untuk memperkaya ilmu pengetahuan dalam bidang sastra serta sebagai media alternatif untuk membangun karakter siswa di sekolah karena sudah memenuhi kriteria memilih bahan ajar serta mengandung 13 pendidikan karakter yang direkomendasikan oleh kemendiknas. This study aims to describe the structure and values of character education in the collection of short stories entitled Kembang-kembang nu Mangkak by alumni of the Department of Sundanese Language and Literature Education. The method used in this research is descriptive analysis method using literature study techniques. The main data source of this research is a collection of short stories entitled Kembang-kembang nu Mangkak. The results of this research found the existence of independent objectives or structural elements including theme, plot, setting, character, point of view and title; there are thirteen characters values contained in the collection of short stories entitled Kembang-kembang nu Mangkak including religious, honest, tolerance, discipline, hard worker, creative, independent, curiosity, friendly/communicative, peace-loving, fond of reading, social caring, and responsible. Based on the data obtained in this research, the collection of short stories entitled Kembang-kembang nu Mangkak can be used as an alternative media to build the student character