RAGAM JEUNG ADEGAN BASA DINA UPACARA ADAT RITUS TIWU PANGANTÉN DI KECAMATAN BABAKAN KABUPATÉN CIREBON - Kania Dewi, Nida (2014)
ABSTRAK Ieu panalungtikan boga tujuan pikeun mikanyaho tur ngadéskripsikeun ragam basa anu digunakeun dina upacara adat ritus tiwu pangantén. Lian ti éta, adegan basa ogé jadi tujuan tina ieu panalungtikan. Kecamatan Babakan Kabupatén Cirebon mangrupa daérah anu ngagunakeun basa leuwih ti hiji basa (multibasa). Dina hirup kumbuhna, masarakat Babakan ngagunakeun basa Cirebon, basa Sunda, jeung basa Indonésia salaku pakakas komunikasina. Masarakat Kecamatan Babakan ogé mibanda ritual upacara adat anu maneuh dilaksanakeun unggal taun, nya éta nalika usum ngagiling tiwu. Ieu upacara adat téh nya éta upacara adat ritus tiwu pangantén. Metode anu digunakeun nya éta metode deskriptif. Sabada dilakukeun panalungtikan, singhoréng basa anu leuwih dominan dipaké dina upacara adat ritus tiwu pangantén téh nya éta basa Sunda.Ragam basa nu kapanggih nyoko kana sipat, tempat, waktu, jeung suasana. Ragam basa Sipat ngawengku ragam basa sapopoé jeung ragam basa sastra. Disebut ragam basa sastra ku sabab ngandung purwakanti nu di antarana purwakanti pangluyu, maduswara, jeung larasmadya.Adegan kecap nu kapanggih dina analisis di luhur nya éta kecap salancar, rundayan, rajékan, kantétan, jeung wancahan. Ari adegan kecapna nu dianalisis nya éta kalimah konvénsi atawa kalimah nu ngandung jejer. Kata kunci: Ragam Basa, Adegan Basa, Upacara Adat Ritus Tiwu Pangantén. Abstract Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui dan mendeskripsikan ragam bahasa digunakan dalam upacara adat ritus tiwu panganten, selain itu, struktur kata pun menjadi tujuan dari penelitian ini. Kecamatan Babakan Kabupatén Cirebon merupakan daérah pengguna multi bahasa. Dalam kesehariannya, masyarakat Babakan menggunakan bahasa Cirebon, bahasa Sunda, dan bahasa Indonésia sebagai alat komunikasinya. Masyarakat Kecamatan Babakan juga memiliki ritual upacara adat yang rutin dilaksanakan setiap tahunnya di mana ketika musim giling tebu tiba. Upacara adat tersebut yakni upacara adat ritus tiwu pangantén. Metode yang digunakan adalah metode deskriiptif. Setelah dilakukan penelitian, ternyata pada upacara adat ritus tiwu pangantén, bahasa yang lebih dominan digunakan adalah bahasa Sunda. Ragam bahasa yang ditemukan adalah ragam bahasa sehari-hari dan ragam bahasa sastra. Termasuk ragam bahasa sastra karena terdapat 'purwakanti' yang di antaranya adalah 'purwakanti pangluyu', 'purwakanti maduswara', dan 'purwakanti larasmadya'. Struktur kata yang ditemukan adalah 'kecap salancar', 'kecap rundayan', 'kecap rajékan', 'kecap kantétan', dan 'kecap wancahan'. Sedangkan struktur kalimatnya yang dianalisis adalah kalimah konvensi atau kalimah yang mengandung subjek. Kata kunci: Ragam Bahasa, Struktur Bahasa, Upacara Adat Ritus Tiwu Pangantén