CARITA PANGÉRAN KORNÉL KARYA SASTRA-SAJARAH SUNDA (Ulikan Struktural jeung Intertékstualitas) - Danan Darajat, - (2022)
Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku ayana sawatara vérsi carita anu patali jeung Bupati Sumedang Radén Tumenggung Adipati Aria Surianagara atawa anu kiwari dipikawanoh ku sebutan Pangéran Kornél. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif analisis, kalawan pamarekan kualitatif. Téhnik anu digunakeun, nyaéta téhnik studi pustaka, studi dokuméntasi, wawancara, analisis struktural, jeung analisis intertékstualitas. Satuluyna, instrumén panalungtikanana, nyaéta tabél céklis dokuméntasi, tabél cutatan, padoman wawancara, jeung kartu data. Ieu panalungtikan téh miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun: 1) carita sajarah jeung novel Pangéran Kornél; 2) babandingan struktur carita sajarah jeung novel Pangéran Kornél; sarta 3) hubungan intertékstualitasna. Tiori anu digunakeunana nyaéta tiori struktural anu ngabagi struktur carita jadi tilu, nyaéta téma, fakta carita, jeung sarana sastra, sarta tiori intertékstualitas anu ngawengku ékspansi, konvérsi, modifikasi, jeung ékserp. Hasilna kapaluruh, yén 1) carita sajarah jeung novel Pangéran Kornél téh eusina ampir sarua nu bisa katitén tina déskripsi caritana; 2) aya bébédaan dina pasualan pangwangun téma, dina carita sajarah mah diwangun ku opat pasualan, sedengkeun dina novel mah diwangun ku lima pasualan, saterusna kapaluruh ogé bébédaan dina galur, tokoh, jeung latar, sarta pamungkas kapaluruh aya sasaruaan tingkatan maksud dina judul, puseur implengan, jeung kapaluruh aya bébédaan dina gaya basa; 3) saterusna, dina carita sajarah jeung novel Pangéran Kornél ogé kapaluruh ayana hubungan antartéks nu ngawengku ékspansi, konvérsi, modifikasi (modifikasi tokoh, galur, jeung kecap/kalimah), sarta ékserp, kalawan carita sajarah nu jadi téks hipogramna. Cindekna, carita sajarah mangaruhan kana gumelarna novel. Saterusna, ieu carita ogé perlu pikeun diwanohkeun deui ka masarakat, hususna masarakat Sumedang, sangkan masarakat wanoh yén di Tatar Sunda aya pamingpin anu hébat tur buméla ka rahayatna. Kecap Galeuh: carita sajarah, intertékstualitas, novel, struktur. Penelitian ini dilatarbelakangi oleh munculnya beberapa versi cerita yang berkaitan dengan Bupati Sumedang Raden Tumenggung Adipati Aria Surianagara atau yang sekarang dikenal dengan sebutan Pangeran Kornel. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskriptif analisis dengan pendekatan kualitatif. Teknik yang digunakan meliputi teknik studi pustaka, studi dokumentasi, wawancara, analisis struktural, dan analisis intertekstualitas. Lalu instrumen yang digunakannya, yaitu instrumen tabel ceklis dokumentasi, tabel kutipan, wawancara, dan kartu data. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan: 1) cerita sejarah dan novel Pangeran Kornel; 2) perbandingan struktur cerita sejarah dan novel Pangeran Kornel; serta 3) hubungan intertekstualitasnya. Teori yang digunakan untuk menganalisisnya yaitu teori struktural yang membagi struktur pembentuk cerita menjadi tiga, yaitu tema, fakta cerita, dan sarana sastra. Selain itu, digunakan pula teori intertekstualitas yang meliputi ekspansi, konversi, modifikasi, dan ekserp. Setelah dianalisis, ditemukan hasil bahwa 1) cerita sejarah dan novel Pangeran Kornel memiliki kesamaan dalam segi isi cerita, yang menceritakan proses perjalanan kehidupan Pangeran Kornel dari kecil hingga meninggal dunia; 2) pada cerita sejarah dan novel terdapat perbedaan dalam masalah pembentuk tema cerita, dalam cerita sejarah dibentuk oleh empat permasalahan, sedangkan dalam novel temanya dibentuk oleh lima permasalahan, lalu terdapat beberapa perbedaan dalam alur, tokoh, dan latar, juga ada kesamaan tingkatan makna pada judul, ada persamaan dalam sudut pandang, dan terdapat perbedaan dalam gaya bahasa penulisan cerita; 3) ditemukan adanya hubungan antarteks yang meliputi ekspansi, konversi, modifikasi (modifikasi tokoh, alur, dan kata/kalimat), serta ekserp, dengan cerita sejarah sebagai teks hipogramnya. Simpulannya, cerita sejarah memengaruhi terhadap munculnya karya sastra novel. Seterusnya, cerita ini perlu untuk dikenalkan kembali pada masyarakat, khususnya masyarakat Sumedang, agar mereka tahu bahwa di Tanah Sunda terdapat tokoh pemimpin yang hebat dan berani membela rakyatnya. Kata Kunci: cerita sejarah, intertekstualitas, novel, struktur. This research was motivated by the emergence of several versions of the story related to the Regent of Sumedang, Raden Tumenggung Adipati Aria Surianagara or who is now known as Prince Kornel. The method used in this research is descriptive analysis method with a qualitative approach. The techniques used include literature study techniques, documentation studies, interviews, structural analysis, and intertextuality analysis. Then the instruments used, namely the documentation checklist table instrument, quotation table, interviews, and data cards. This study aims to describe: 1) historical stories and novels of Prince Kornel; 2) comparison of historical and novel structure of Prince Kornel; and 3) its intertextual relationship. The theory used to analyze it is a structural theory which divides the structure of the story into three, namely themes, story facts, and literary means. In addition, the theory of intertextuality is also used which includes expansion, conversion, modification, and exception. After being analyzed, it was found that 1) the historical story and Prince Kornel's novel have similarities in terms of story content, which tells the process of Prince Kornel's life journey from childhood to death; 2) in historical stories and novels there are differences in the problem of forming the theme of the story, in historical stories it is formed by four problems, while in novels the theme is formed by five problems, then there are some differences in plot, characters, and setting, there are also similar levels of meaning in the story title, there are similarities in point of view, and there are differences in the style of writing the story; 3) it was found that there was a relationship between texts which included expansion, conversion, modification (modification of characters, plots, and words/sentences), as well as extracts, with historical stories as the hypogram text. In conclusion, historical stories influence the emergence of novel literary works. Furthermore, this story needs to be re-introduced to the community, especially the people of Sumedang, so that they know that in Tanah Sunda there are great leaders who dare to defend their people. Keywords: historical story, intertextuality, novel, structure.