NASKAH JEUNG PAGELARAN DRAMA "TATU" KARYA AYI G. SASMITA (ANALISIS STRUKTURALISME) - Risma Santia, - (2022)
ABSTRAK Drama diwangun ku dua diménsi, nyaéta diménsi sastra jeung diménsi pagelaran. Pamahaman drama sacara utuh bisa ditingali dina dua hal éta sangkan informasi anu kacangkem leuwih mundel. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun: 1) Struktur carita (téma, sarana carita, fakta carita), 2) struktur naskah (prolog, dialog, babak, adegan, kramagucang, solilokui, epilog); 3) struktur pagelaran drama (éksposisi, konflik, komplikasi, krisis, résolusi, kaputusan) dina naskah jeung pagelaran drama "Tatu" karya Ayi G. Sasmita anu dipagelarkeun ku Téater Bengkel Sastra. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif analisis. Anapon téhnik ngumpulkeun data nu digunakeun nyaéta téhnik studi pustaka ku cara niténan, neuleuman, nalaah jeung ngaidéntifikasi sumber nu aya patalina jeung objék panalungtikan, mangrupa naskah drama. Hasil tina ieu panalungtikan nyaéta téma umum dina ieu naskah drama ngeunaan masalah sosial utamana dina éksisténsi jeung harga diri, palaku dina ieu naskah drama nyaéta Boby, Maya, Ajo, Bejo, Cuplis, Bewok, Maya, Budak 1, Budak 2, jeung anggota gank. Galurna dianalisis dumasar kana naskah drama sababak. Ieu naskah miboga latar tempat, waktu jeung sosial. Fakta carita dianalisis dumasar kana naskah. struktur naskah drama diwangun ku prolog, dialog, adegan, kramagung, jeung épilog. Dumasar hasil analisis struktur pagelaran drama dina ieu naskah diwangun ku éksposisi, konflik, komplikasi, krisis, résolusi, jeung kaputusan.