INTERFÉRÉNSI BASA INDONÉSIA KANA BASA SUNDA DINA KARANGAN CARPON SISWA SMA NEGERI 23 BANDUNG JEUNG SMA NEGERI 1 CICALENGKA - Marwati, - (2020)
Kasang tukang dina ieu panalungtikan téh nyaéta masarakat Indonésia mangrupa masarakat bilingual jeung multilingual, ieu hal téh bakal mangaruhan kana ayana robahna basa atawa biasa disebut interférénsi. Tujuan dina ieu panalungtikan téh pikeun ngadéskripsikeun wanda interférénsi, faktor-faktor anu mangaruhan, sarta babandingan tingkat intérférénsi anu nyampak dina karangan carpon siswa SMA Negeri 23 Bandung jeung siswa SMA Negeri 1 Cicalengka. Métodeu anu dipaké dina ieu panalungtikan téh ngagunakeun pamarékan kualitatif kalayan métodeu déskriptif sarta ngaliwatan téknik tés jeung angkét. Sumber dina ieu panaluntikan téh nyaéta 40 karangan carpon siswa anu ngawengku 20 karangan carpon siswa boh SMA Negeri 23 Bandung, boh SMA Negeri 1 Cicalengka. Anapon hasil dina ieu panalungtikan, kapanggih interférénsi anu nyampak dina karangan carpon siswa SMA Negeri 23 Bandung téh leuwih loba ti batan karangan carpon siswa SMA Negeri 1 Cicalengka. Dina 40 data anu ditalungtik téh kapaluruh interférénsi dina sagala rupa tataran saperti interférénsi dina fonologi, léksikal, morfologi, jeung sintaksis. Interférénsi fonologi ngawengku ngaganti foném vokal, ngaganti foném konsonan, nambahan foném vokal, nambahan foném konsonan, ngaleungitkeun foném vokal, jeung ngaleungitkeun foném konsonan. Interférénsi léksikal ngawengku warna kecap saperti kecap sipat (adjéktiva), kecap pagawéan (verbal), kecap barang (nomina), kecap pancén (fungsional), jeung kecap bilangan (numeralia). Interférénsi morfologi ngawengku kecap rajékan jeung rundayan. Sarta interférénsi sintaksis anu ngawengku frasa jeung kalimah. Dumasar hasil panalungtikan téh kapanggih masih loba kénéh muncul interférénsi dina karangan carpon siswa téh sanajan ampir rata-rata siswana mangrupa urang Sunda asli.