PUISI MANTRA DI KECAMATAN NANGGUNG KABUPATÉN BOGOR (Ulikan Tékstual jeung Étnopédagogik) - Gilang Nugraha Ramadhan, -; Usep Kuswari, -; Retty Isnendes, - (2022)
Puisi Mantra dipercaya minangka karya sastra anu mibanda unsur magis ku sawatara masarakat. Ku sabab mibanda unsur magis anu sakral, teu sakabéh masarakat miboga mantra salah sahijina dina nurunkeun mantra atawa masrahkeun hiji mantra. Ku sabab sumebarna puisi mantra téh dianggap kurang éksis, ku kituna perlu diayakeun ieu panalungtikan pikeun ngainvéntarisir mantra. Hasil tina invéntarisir mantra mangrupa wujud tulisan anu asalna tina wangun lisan. Mantra dina wangun téks tangtu leuwih gampang dipikapaham atawa dipikaharti dina ngadéskripsikeunana. Tujuan nu dihontal nyaeta ngadeskripsikeun: 1) papasing mantra, 2) ulikan téktual dina puisi mantra, jeung 3) analisis éntopédagogik dina puisi mantra. Nilik tujuan panalungtikan, kukituna ieu hasil pangalungtikan nyaeta kieu. Kahiji baris ngelompokkeun dumasar kana udaganana. Kadua kumaha analisis tékstual dina puisi mantra. Katilu kumaha eusi puisi mantra dumasar ulikan étnopédagogik. Kacindekan ieu panalungtikan nyaéta: 1) dina ngelompokeun mantra dumasar kana papasinganana ieu hasil téh kahontal, 2) dina ulikan tékstual, teu sakabéh mantra lengkep mibanda unsur tékstualna, 3) dina ulikan étnopédagogik, sakabéh mantra mibanda ajén pendidikan berbasis kabudayaan, sanajan mibanda hiji, dua, atawa leuwih ajén pendidikan dina hiji mantra. Kecap galeuh: Puisi Mantra, Tékstual, Étnopédagogik, jeung Kabupatén Bogor. _________________________ 1 Ieu Skripsi diaping ku Dr. H. Usep Kuswari, M.Pd., miwah Dr. Retty Isnendes,M.hum., 2 Mahasiswa Pendidikan Bahasa Sunda, Fakultar Penidikan Bahasa dan Sastra, Universitas Pendidikan Indonesia, entragan 2017. PUISI MANTRA DI KECAMATAN NANGGUNG KABUPATEN BOGOR (Pendekatan Tekstual dan Etnopedagogik)1 Gilang Nugraha Ramadhan2 ABSTRAK Puisi mantra diyakini sebagai karya sastra yang memiliki unsur magis oleh sebagian orang. Karena memiliki unsur magis yang sakral, maka tidak semua masyarakat memiliki satu mantra dalam menurunkan mantra atau merapal mantra. Karena penyebaran puisi mantra dianggap kurang ada, maka perlu dilakukan penelitian untuk menginventarisasi mantra tersebut. Hasil inventarisasi mantra adalah bentuk tulisan yang berasal dari bentuk lisan. Mantra dalam bentuk teks tertentu lebih mudah dipahami atau dipahami dalam mendeskripsikannya. Tujuan yang ingin dicapai adalah mendeskripsikan: 1) mantra papasing, 2) kajian teoritis puisi mantra, dan 3) analisis etnopedagogik puisi mantra. Melihat tujuan penelitian, maka akan diperoleh hasil penelitian sebagai berikut. Yang pertama akan mengklasifikasikan berdasarkan target. Kedua, bagaimana analisis tekstual dalam puisi mantra. Ketiga, bagaimana isi puisi mantra berdasarkan kajian etnopedagogis. Kesimpulan dari penelitian ini adalah: 1) dalam pengelompokan mantra berdasarkan definisi tersebut hasil yang dicapai, 2) dalam kajian tekstual, tidak semua mantra sepenuhnya memiliki unsur tekstual, 3) dalam kajian etnopedagogik, semua mantra memiliki pendidikan berbasis budaya. nilai, bahkan dengan satu, dua, atau lebih nilai pendidikan dalam satu mantra. Kata Kunci: Puisi Mantra, Tekstual, Etnopedagogi, dan Kabupaten Bogor _________________________ 1 Skripsi ini dibimbing oleh Dr. H. Usep Kuswari, M.Pd., dan Dr. Retty Isnendes,M.hum., 2 Mahasiswa Pendidikan Bahasa Sunda, Fakultar Penidikan Bahasa dan Sastra, Universitas Pendidikan Indonesia, Angkatan 2017. MANTRA POETRY IN NANGGUNG SUB-DISTRICT BOGOR (Textual and Ethnopedagogy Approach)1 Gilang Nugraha Ramadhan2 ABSTRACT Mantra poetry is believed to be a literary work that has a magical element by some people. Because it has a sacred magical element, not all people have a spell, one of which is in a falling spell or casting a spell. So the spread of poetry spells is relatively less. There is a need to do research on mantras, so that it is proven that although the spread of mantras is less, but mantras are still alive around the community (especially the R community). In addition, so that spells that are still scattered in the community can be inventoried. The result of the inventory of spells is a written form that comes from the oral form. Mantras in the form of certain texts are easier to understand or comprehend in describing mantras. In the form of mantra writing can be analyzed in written form, in addition the mantra also has educational value in the content of the mantra, and the goal of setting the mantra. With the goal of four spells, spells will be grouped into six groups: 1) sorting, 2) propaganda, 3) ajian, 4) singles, 5) tattoos, and 6) spells. Textually, he will find; 1) the being shouted, 2) the background, 3) the speaker, 4) the speaker speaking, 5) the content of the story, and 6) the target of the story. In addition, ethnopedagogically related values will be found; 1) man and God, 2) man and himself, 3) man and other human beings, 4) man and nature, 5) man and time, and 6) man and inner born satisfaction. The benefit of this research is to introduce the presentation, as well as the analysis of textual and ethnopedagogical studies. In addition, this research can support the collection of spells in Bogor. Keyword: Mantra poetry, Textual, Ethnopedagogy, and Bogor District. _________________________ 1 This research paper is supervised by Dr. H. Usep Kuswari, M.Pd., and Dr. Retty Isnendes,M.hum., 2 Student of Sundanese Language Education, FPBS UPI Bandung, Class of 2017.