KOHÉSI LÉKSIKAL DINA RUBRIK "KATUMBIRI" MAJALAH MANGLÉ - Nita Febriyana, - (2022)
Wacana anu hadé nyaéta wacana anu dalit antar unsurna. Ieu hal téh pakait jeung patalina unsur-unsur kabeungharan kecap dina wacana anu disebut kohési léksikal. Komo deui, wacana anu tujuanna pikeun dibaca ku balaréa, tangtuna waé penting pikeun mibanda sifat anu kohésif. Ieu panalungtikan mibanda tujuan pikeun nganalisis tur ngadéskripsikeun kohési léksikal dumasar kana wandana nepi ka kapanggih wanda kohési léksikal anu dominan. Data jeung sumber data dina ieu panalungtikan téh nyaéta wacana dina rubrik "Katumbiri" majalah Manglé anu ngawengku 28 judul wacana. Ieu panalungtikan ngagunakeun pamarekan kualitatif kalawan métode déskriptif. Téknik anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta studi dokuméntasi pikeun ngumpulkeun data jeung analisis unsur lansung pikeun ngolah datana. Hasil tina panalungtikan, kapanggih aya 739 data pananda kohési léksikal anu diklasifikasi kana genep wanda kohési léksikal, nyaéta (1) kohési léksikal répétisi 423 data, (2) kohési léksikal kolokasi 97 data, (3) kohési léksikal antonimi 72 data, (4) kohési léksikal hiponimi 62 data, (5) kohési léksikal sinonimi 51 data, jeung (6) kohési léksikal ékuivalénsi 34 data. Dumasar hasil klasifikasi, wanda kohési léksikal anu dominan nyaéta kohési léksikal répétisi kalawan jumlah 423 data. Bisa dicindekkeun yén wanda kohési léksikal anu réa kapanggih téh patali jeung wangun wacana dina rubrik "Katumbiri" majalah Manglé nyaéta téks warta, anu mibanda tujuan pikeun nepikeun informasi ka balaréa. Antukna diperlukeun aya bangbalikan boh kecap atawa unsur lianna sangkan leuwih dipikaharti pamaca. Kecap galeuh: kohési léksikal, wanda, wacana ABSTRACT A good discourse is a discourse that is interrelated with each of its elements. This is related to the relationship of the elements of word richness in discourse which is called lexical cohesion. Moreover, if the discourse has a purpose to be read by the general public, it is of course very important to have a cohesive nature. This study aims to analyze and describe lexical cohesion based on its type until the dominant type is found. The data and data sources in this study are discourses in the "Katumbiri" rubric of Manglé magazine which includes 28 discourse titles. This study uses a qualitative approach with a descriptive method. The technique used in this research is the study of documentation to collect data and direct elemental analysis to process the data. The results of the study, found 739 lexical cohesion marker data classified into six types of lexical cohesion, namely (1) repetition lexical cohesion 423 data, (2) cohesion lexical collocation 97 data, (3) antonym lexical cohesion 72 data, (4) hyponymy lexical cohesion 62 data, (5) synonym lexical cohesion 51 data, and (6) lexical cohesion equivalent 34 data. Based on the classification results, the dominant type of lexical cohesion is repetition lexical cohesion with a total of 423 data. It can be concluded that the type of lexical cohesion that is often found is related to the form of discourse in the "Katumbiri" rubric of Manglé magazine, namely news texts that have the aim of conveying information to the general public. Therefore, it is necessary to repeat words or other elements so that readers can understand them better. Keywords: lexical cohesion, type, discourse