MODÉL PANGAJARAN EXPLICIT INSTRUCTION PIKEUN NGARONJATKEUN KAMAMPUH BIANTARA (Studi Kuasi Ékspérimén ka Siswa Kelas IX-D di SMP Negeri 29 Bandung Taun Ajar 2021/2022) - Salza Nabila Ababil, - (2022)
ABSTRAK Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta kurangna kamampuh jeung kawani siswa dina midangkeun biantara di hareupeun kelas. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun kamampuh saméméh, sanggeus, aspék-aspék nu ngaronjat, jeung bédana kamampuh saméméh jeung sanggeus ngagunakeun modél Explicit Instruction. Anapon métode nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta studi kuasi ékspérimén kalawan desain pre-test jeung post-test ka siswa kelas IX-D di SMP Negeri 29 Bandung Taun Ajar 2021/2022 anu jumlahna aya 31 urang. Instrumen anu digunakeun pikeun ngumpulkeun data nyaéta instrumén tés lisan. Téhnik dina ngumpulkeun data nyaéta ngagunakeun cara pre-test jeung post-test anapon pikeun ngolah datana ngagunakeun tabél format penilaian biantara jeung software SPSS versi 20 pikeun ngolah uji sipat data. Dumasar hasil panalungtikan anu geus dilaksanakeun, aya opat hal anu kapaluruh nyaéta: 1) kamampuh biantara siswa saméméh ngagunakeun modél Explicit Instruction, rata-rata peunteunna nyaéta 59,09 nu hartina can ngahontal KKM; 2) kamampuh biantara siswa sanggeus ngagunakeun modél Explicit Instruction, rata-rata peunteunna nyaéta 83,74 nu hartina geus ngahontal KKM; 3) apék-aspék nu ngaronjat nyaéta aspék ucapan tina (3,00) ngaronjat jadi (4,32), aspék lentong (3.03) ngaronjat jadi (4,29), aspék pasemon tina (2,87) ngaronjat jadi (4,16), aspék réngkak jeung peta tina (2,87) ngaronjat jadi (4,19), sarta aspék sikep ka pamiarsa tina (2,90) ngaronjat jadi (4,16); 4) bédana anu signifikan antara kamampuh samémeh jeung sanggeus ngagunakeun modél Explicit Instruction, hal ieu katitén tina hasil hipotésis nu nuduhkeun nilai Sig. (0,109) atawa < 0,05. Hartina H1 ditarima, H0 ditolak. Jadi, bisa dicindekkeun yén modél Explicit Instruction bisa ngaronjatkeun kamampuh biantara siswa kelas IX-D SMP Negeri 29 Bandung taun ajar 2021/2022. Kecap Galeuh: biantara, modél explicit instruction, pangajaran basa Sunda ABSTRAK Latar belakang penelitian ini yaitu kurangnya kemampuan dan keberanian siswa dalam berpidato di depan kelas. Penelitian ini mempunyai tujuan untuk mendeskripsikan kemampuan sebelum, sesudah, aspek-aspek yang meningkat, dan perbedaan antara kemampuan sebelum dan sesudah menggunakan model Explicit Instruction. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah studi kuasi eksperimen dengan desain pre-test dan post-test pada siswa kelas IX-D di SMP Negeri 29 Bandung taun ajaran 2021/2022 yang berjumlah 31 orang. Instrumén yang digunakan dalam penelitian ini adalah tes lisan. Teknik dalam pengumpulan data yaitu dengan cara pre-test dan post-test adapun teknik dalam mengolah datanya menggunakan tabel format penilaian pidato dan software SPSS versi 20 untuk mengolah uji sipat data. Berdasarkan hasil penelitian yang sudah dilaksanakan, ada empat hal yang ditemukan yaitu: 1) kemampuan pidato siswa sebelum menggunakan model Explicit Instruction, mendapatkan nilai rata-rata 59,09 yang artinya belum mencapai KKM; 2) kemampuan pidato siswa setelah menggunakan model Explicit Instruction, mendapatkan nilai rata-rata 84,52 yang artinya sudah mencapai KKM; 3) aspek-aspek yang meningkat yaitu aspek ucapan dari (3,00) meningkat menjadi (4,32), aspek intonasi dari (3,03) meningkat menjadi (4,29), aspek ekspresi dari (2,87) meningkat menjadi (4,16), aspek gestur dari (2,87) meningkat menjadi (4,19), serta aspek sikap kepada penonton dari (2,90) meningkat jadi (4,16); 4) terdapat beda yang signifikan antara kemampuan sebelum dan sesudah menggunakan model Explicit Instruction, hal ini terlihat dari hasil hipotésis yang menunjukan nilai Sig. (0.109) atau < 0,05 yang artinya H1 ditarima, H0 ditolak. Jadi, bisa disimpulkan bahwa model Explicit Instruction bisa meningkatkan kemampuan pidato siswa kelas IX-D SMP Negeri 29 Bandung taun ajaran 2021/2022. Kata Kunci: model explicit instruction, pembelajaran bahasa Sunda, pidato