NOVÉL CARITA NYI HALIMAH KARYA SAMSOEDI PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA DI SMP (Ulikan Struktural Jeung Ajén Moral) - Nuraeni Lestari, - (2022)
Tujuan ieu panalungtikan nya éta pikeun ngaguar struktur carita jeung ajén moral nu aya dina novél Carita Nyi Halimah karya Samsoedi, ajén moral nu hadé bisa dijadikeun conto pikeun siswa di sakola kiwari jeung mangsa nu bakal datang. Struktur carita jeung ajén moral saterusna dilarapkeun kana bahan pangajaran maca novel di SMP. Ieu panalungtikan kaasup kana panalungtikan kualitatif, anapon métode anu digunakeun nya éta telaah pustaka jeung analisis data. Hasil tina ieu panalungtikan nya éta: (1) novél Carita Nyi Halimah bisa disebut novel nu hadé lantaran eusina ngandung struktur carita anu lengkep (téma, fakta carita, sarana carita), téma anu nyangkaruk dina novél Carita Nyi Halimah nya éta nyaritakeun budak awéwé anu kahirupanana senang nalika aya kénéh indung-bapana komo dina poé lebaran. Galur nu digunakeun dina ieu novél nyaéta galur campuran, tokoh nu kapanggih dina ieu novél aya 22 tokoh, nu jadi tokoh utama ngan aya hiji tokoh nyaéta Nyi Halimah. Latar nu kapanggih dina ieu novél, kabagi jadi tilu diantarana latar tempat, latar waktu, jeung latar sosial. Puseur implengan nu digunakeun dina ieu novél nyaéta palaku kahiji-utama. Gaya basa nu digunakeun nyaéta ngagunakeun basa sapopoé nu gampang dipikaharti.; (2) eusi novél Carita Nyi Halimah kaasup novél anu bisa dijadikeun bahan ajar, lantaran dina caritana ngandung ajén moral nu bisa dijadikeun eunteung pikeun kahirupan nu ngawengku moral manusa ka Pangéran aya dua sikep, moral manusa ka dirina sorangan aya tilu sikep, moral manusa ka papada jalma aya dua sikep, moral manusa ka alam aya hiji sikep, moral manusa kana waktu aya hiji sikep, jeung moral manusa dina ngudag kasugemaan lahiriah jeung batiniah aya dua sikep; (3) struktur carita jeung aspék anu kapaluruh tuluy dilarapkeun kana bahan pangajaran. Kacindekanana, struktur carita jeung aspék moral anu kapaluruh dina novél Carita Nyi Halimah saluyu pikeun dijadikeun alternative bahan pangajaran maca novél di SMP. Kecap Galeuh: struktural, moral, novél Carita Nyi Halimah, bahan pangajaran maca Tujuan dari penelitian ini yaitu untuk membahas struktur cerita dan nilai moral dalam novel Carita Nyi Halimah karya Samsoedi, nilai moral yang baik dapat dijadikan contoh untuk siswa di sekolah pada masa sekarang dan masa yang akan datang. Struktur cerita dan aspek moral selanjutnya diterapkan kepada bahan pembelajaran membaca novel di SMP. Penelitian ini termasuk ke dalam penelitian kualitatif, adapun metode yang digunakan yaitu telaah pustaka dan analisis data. Hasil dari penelitian ini yaitu: 1) novel Carita Nyi Halimah dapat disebut sebagai novel yang baik karena isi cerita mengandung struktur cerita yang lengkap (tema, fakta cerita, sarana cerita), tema yang terdapat dalam novel Carita Nyi Halimah mengenai anak perempuan yang hidupnya senang ketika masih ada ibu bapanya, apalagi ketika di hari lebaran. Alur yang digunakan dalam novel ini alur campuran, tokoh yang terdapat dalam novel ini ada 22 tokoh, yang menjadi tokoh utama hanya ada satu yaitu Nyi Halimah. Latar yang ditemukan dalam novel, terbagi menjadi tiga latar tempat, latar waktu, dan latar social. Sudut pandang yang digunakan dalam novel yaitu orang pertama-pelaku utama. Gaya Bahasa yang digunakan menggunakan bahasa sehari-hari yang mudah dimengerti; 2) isi novel Carita Nyi Halimah termasuk ke dalam novel yang dapat dijadikan bahan pembelajaran, karena ceritanya yang mengandung nilai moral dapat dijadikan cerminan untuk kehidupan, diantaranya moral manusia kepada Tuhan terdapat dua sikap, moral manusia terhadap dirinya pribadi terdapat tiga sikap, moral manusia terhadap manusia lainnya terdapat dua sikap, moral manusia terhadap alam terdapat satu sikap, moral manusia terhadap waktu terdapat satu sikap, dan moral manusia dalam mengejar kepuasan lahiriah dan batiniah terdapat dua sikap; 3) struktur cerita dan aspek yang diteliti, kemudian diterapkan kepada bahan pembelajaran. Kesimpulannya, struktur cerita dan nilai moral yang ditemukan dalam novel Carita Nyi Halimah sesuai untuk dijadikan alternatif bahan pembelajaran membaca novel di SMP. Kata Kunci: struktural, moral, novel Carita Nyi Halimah, bahan pembelajaran membaca The purpose of this study is to discuss the structure of the story and moral fiber of samsoedi's novel carita nyi halimah, which sets a good example for students in schools now and in the future. The structure of the story and moral values subsequently applied to the material for reading novels in junior high. The study includes qualitative research, as for the methods used of library study and data analysis. The result of this study is: 1) carita nyi halimah's book can be called a good one because the content of the story contains the complete story structure (theme, story fact, storytelling), the theme in the carita nyi halimah's novel about the daughter whose life was happy with her parents, especially on the day of the loose line used in this novel The main character is the only one whose background is in the novels, divided into three different places, times, and social backgrounds. The point of view used in the novel is that the first major linguist is based on easy - to - understand everyday language; 2) the content of the novel carita nyi halimah is included in the novel which is made subject to study, for its moral value stories can be made a reflection of life, among which the human morals of god are two attitudes, the human morals of the person are three attitudes, The morals of man towards man there are two attitudes, the morals of man towards nature there is one attitude, the morals of man toward the time there is one attitude, and the morals of man in the pursuit of external gratification and hilarity there are two attitudes; 3) its structure and aspect of the story are then applied to its fine reading material, the story structure and moral values found in the novel carita nyi halimah as an alternative to the secondary secondary reading of the novel. Keywords: Structural, moral, Carita Nyi Halimah novel, reading material.