KOSMOLOGI TRADISI NELESAN DI DÉSA NAGARAPAGEUH KECAMATAN PANAWANGAN KABUPATÉN CIAMIS : Ulikan Simbolis - Lia Robi'ah Adawiyah, - (2022)
Kasang tukang dina ieu panalungtikan nyaéta kurang wanoh jeung kurangna pamahaman masarakat kana tradisi nelesan di Désa Nagarapageuh, nu ngabalukarkeun kurangna kasadaran masarakat sabudeureun pikeun ngulik tur ngamumulé ieu tradisi. Tujuan dina ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngadéskripsikeun kalungguhan katut prak-prakan, ma'na simbolis anu nyampak dina tradisi nelesan, jeung kosmologi nu nyampak dina tradisi nelesan di Désa Nagarapageuh. Dina émprona ieu tradisi kungsi ditaringgalkeun ku masarakatna, ku sabab kurangna pamahaman masarakat kana ieu tradisi. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif analistis, kalawan ngagunakeun pamarekan kualitatif. Hasil tina ieu panalungtikan, kapaluruh yén kalungguhan ieu tradisi di masarakat kaitung luhung, jeung dianggap salaku kagiatan anu kudu dilaksanakeun unggal tauna, sok sanajan antusiasme masarakatna masih kénéh kurang. Anapon prak-prakan nu aya dina tradisi nelesan ngawengku tilu tahapan, nyaéta pra tradisi nelesan, lumangsungna tradisi nelesan, jeung pasca tradisi nelesan. Dina tradisi nelesan kapaluruh aya tilu diménsi simbolis nu luyu jeung tiori Turner, nyaéta: (1) étnografis; (2) ékségésis; jeung (3) éksplanasi. Salian ti éta, kapaluruh ogé anu jadi diménsi dominan tina ulikan simbolis tradisi nelesan, nyaéta éksplanasi anu jumlahna aya opat puluh. Éta simbol téh di antarana: Situs Karomah Pasaréan Pangéran Undakan Kalangan Sari, tradisi nelesan, menyan, sasajén, benda-benda pusaka anu dikumbah, kupat salamet, kupat tangtang angin, jsb. Kosmologi dina tradisi nelesan nu dipercaya ku masarakat Nagarapageuh luyu jeung tritangtu di buana nyaéta buana nyungcung, buana pancatengah, jeung buana larang. Ieu hal kapaluruh nyampak ayana kapercayaan dina sasajén, nyeungeut menyan, benda-benda pusaka nu dianggap tosan aji, sarta kajadian-kajadian nu karandapan di Situs Karomah Pasaréan Pangéran Undakan Kalangan Sari. Kecap galeuh: tradisi nelesan, kosmologi, simbolis Latar belakang penelitian ini adalah kurang kenal dan kurangnya pemahaman masyarakat sekitar akan adanya tradisi nelesan di Desa Nagarapageuh, yang menyebabkan kurangnya kesadaran masyarakat untuk lebih mengulik dan melestarikan tradisi nelesan. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan kedudukan tradisi nelesan di masyarakat serta tahapan, makna simbolis yang ada dalam tradisi nelesan, dan kosmologi tradisi nelesan di Desa Nagarapageuh. Pada kenyataanya, tradisi nelesan pernah ditinggalkan oleh masyarakatnya. Adapun metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif analistis, dengan menggunakan pendekatan kualitatif. Hasil dari penelitian ini terbukti bahwa keberadaan tradisi nelesan di mata masyarakat sendiri tergolong penting dan harus dilaksanakan setiap tahun, meskipun pada kenyataannya antusiasme masyarakat masih kurang. Adapun tahapan kegiatan yang terdapat dalam tradisi nelesan ayaitu: pra tradisi, berlangsungnya tradisi, dan pasca tradisi. Dalam tradisi nelesan terdapat tiga dimensi simbolis yang sesuai dengan teori Turner, yaitu: (1) etnografis; (2) eksegesis; dan (3) eksplanasi. Selain itu, terdapat pula salah satu dimensi dominan yang terdapat dalam kajian simbolis tradisi nelesan, yaitu eksplanasi yang berjumlah empat puluh. Simbol-simbol tersebut di antaranya: Situs Karomah Pasaréan Pangéran Undakan Kalangan Sari, tradisi nelesan, menyan, sasajén, benda-benda pusaka anu dikumbah, kupat salamet, kupat tangtang angin, jsb. Adapun kosmologi dalam tradisi nelesan, sesuai dengan pola tiga di alam yaitu buana nyungcung, buana pancatengah, dan buana larang. Hal itu terdapat dalam adanya kepercayaan masyarakat terhadap sesajian, membakar kemenyan, benda-benda pusaka yang dianggap tosan aji, dan kejadian-kejadian yang sering terjadi di Situs Karomah Pasaréan Pangéran Undakan Kalangan Sari. Kata kunci: tradisi nelesan, kosmologi, simbolis The background of this research is the lack of knowledge and understanding of the surrounding community about the nelesan tradition in Nagarapageuh Village, which causes a lack of public awareness to explore and preserve the nelesan tradition. This study aims to describe the position of the nelesan tradition in society as well as the stages, symbolic meanings that exist in the nelesan tradition, the cosmology in Nagarapageuh Village. In fact, the Nelesan tradition has been abandoned by the community. The method used in this research is descriptive analytical method, using a qualitative approach. The results of this study prove that the existence of the Nelesan tradition in the eyes of the community itself is quite important and must be carried out every year, even though in reality the enthusiasm of the community is still lacking. The stages of activities contained in the Nelesan tradition are: pre-tradition, ongoing tradition, and post-tradition. In the nelesan tradition, there are three symbolic dimensions according to Turner's theory, namely: (1) ethnography; (2) exegesis; and (3) explanation. In addition, there is also one of the dominant dimensions contained in the symbolic study of the nelesan tradition, namely the explanation of forty. These symbols include: the Karomah Pasaréan Pangéran Steps of Kalangan Sari site, the tradition of nelesan, incense, sasajén, heirlooms and so on, kupat salamet, kupat tangtang angin, etc. The cosmology in the Nelesan tradition is in accordance with the three patterns in nature, namely buana nyungcung, buana pancatengah, and buana larang. This can be found in the existence of public trust in offerings, burning incense, heirlooms that are considered tosan aji, and the frequent incidents that occur at the Karomah Site Pasaréan Pangéran Undakan Kalangan Sari. Keywords: Nelesan tradition, cosmology, symbolic