NOVÉL SI SEKAR PANGGUNG KARYA TATANG SUMARSONO : Ulikan Struktural jeung Psikologi Perkembangan - Dini Damayanti, - (2022)
Parobahan anu dialaman ku rumaja bakal katara pisan. Ieu hal aya patalina jeung psikolgi perkembangan. Éta hal kagambarkeun dina karya sastra novél nu judulna Si Sekar Panggung karya Tatang Sumarsono. Tujuan ieu panalungtkan téh pikeun mikanyaho struktur carita jeung psikologi perkembangan nu aya dina novél Si Sekar Panggung. Métode nu digunakeun nyaéta déskriptif analitik kalayan studi pustaka. Hasilna ngawengku dua hal, nyaéta kahiji struktur anu ngawengku téma,fakta carita, jeung sarana sastra. Téma ieu novél nyaéta Entom Si Riding boy anu sosobatan jeung Si Sekar Panggung kuda pacu anu umurna tilu taun. Tokoh anu aya dina novél jumlahna aya 21 tokoh, dimana 20 tokoh éta kaasup kana tokoh protagonis jeung hiji tokoh anu asup kana tokoh antagonis. Galur anu dipaké dina ieu novél nyaéta galur maju. Latar anu kapanggih dina ieu novél nyaéta dalapan latar tempat, dalapan latar waktu, jeung hiji latar sosial budya. Judul anu dipaké dina novél ieu téh nyokot tina tokoh utama dinacaritaan. Puseur implengan pangarang ngagunakeun jalma katilu. Gaya basa anu digunakeun basa nu basajan, ogé aya gaya basa ngaumpamakeun jeung gaya basa rarahulan. Kadua psikologi perkembangan nu kapanggih aya tilu fase diantarana fase pueral, fase négatif, jeung fase puber. Kacindekanan tina ieu panalungtikan fase pueral jeung fase négatif anu dominan dina diri Entom jeung Néng Dinar. Ieu disebabkeun teu saimbangna émosional jeung teu saimbangna dina sababaraha hal diumur sakitu, sabab dina umuran rumaja 13-16 taun téh masih kénéh néangan jati dirina, saacan nincak kana umur anu déwasa. Kecap galeuh: novél, psikologi perkembangan, struktural Perubahan yang dialami oleh remaja akan sangat terlihat. Hal ini ada berkaitannya dengan psikologi perkembangan. Hal ini digambarkan dalam karya sastra novel yang berjudul Si Sekar Panggung karya Tatang Sumarsono. Tujuan dari penelitian ini yaitu untuk mencari tau struktur cerita dan psikologi perkembangan yang terdapat dalam novél Si Sekar Panggung. Metode yang digunakan yaitu deskriptif analitik dengan studi pustaka. Hasil dari pembahasan terdapat dua hal, yaitu pertama struktur cerita adanya tema, fakta cerita, dan sarana sastra. Tema yang terdapat dalam novél yaitu persahabatan antara Entom Si Riding boy dengan Si Sekar Panggung kuda pacu yang usianya tiga taun. Tokoh yang terdapat dalam novel ini berjumlah 21 tokoh, dimana 20 tokoh tersebut masuk kedalam tokoh antagonis dan satu tokoh masuk kedalam tokoh antagonis. Terdapat alur maju dalam novel ini. Latar yang terdapat dalam novel ini yaitu adanya delapan latar tempat, delapan latar waktu, dan satu latar sosial budaya. Judul yang digunakan dalam novel ini yaitu nama salah satu tokoh utama dalam novel. Sudut pandang pengaran mengunakan orang ketiga. Gaya bahasa yang digunakan adalah basa yang sederhana, selain itu ada juga gaya bahasa asosiasi dan hiperbola. Kedua, mengenai psikologi perkembangan yang terdapat dalam tiga fase yaitu fase peural, fase negatif, dan fase puber. Kesimpulan dari penelitian ini yaitu fase perual dan fase negatif yang dominan dalam diri Entom dan Néng Dinar. Hal ini disebabkan tidak seimbangnya emosional dan masih mencari jati dirinya, sebab umur remaja 13-16 taun, masih mencari jati dirinya, sebelum menginjak umur yang dewasa. Kata kunci: Novél, psikologi perkembangan, struktur The changes experienced by teenagers will be very visible. This has something to do with developmental psychology. This is illustrated in the literary novel entitled Si Sekar Panggung by Tatang Sumarsono. The purpose of this study is to find out the story structure and developmental psychology contained in the novel Si Sekar Panggung. The method used is descriptive analytic with literature study. The results of the discussion there are two things, namely the first structure of the story there is a theme, story facts, and literary means. The theme contained in the novel is the friendship between Entom Si Riding boy and Si Sekar Panggung a racehorse who is three years old. The characters in this novel are 21 characters, of which 20 are the antagonists and one is the antagonist. There is a forward plot in this novel. The settings contained in this novel are eight place settings, eight time settings, and one socio-cultural setting. The title used in this novel is the name of one of the main characters in the novel. The author's point of view uses the third person. The style of language used is simple language, besides that there are also associations and hyperbole. Second, regarding developmental psychology, there are three phases, namely the peural phase, the negative phase, and the pubertal phase. The conclusion of this research is that the ferual phase and negative phase are dominant in Entom and Néng Dinar. This is due to an emotional imbalance and is still looking for his identity, because the age of 13-16 years old is still looking for his identity, before stepping into an adult age. Keywords: Developmental psychology, novel, structure