KUALITAS BAHAN AJAR CARITA PONDOK DINA BUKU TÉKS PANGAJARAN BASA SUNDA (Analisis Rélevansi jeung Gradasi) - Farid Rizqi Maulana, - (2022)
Pasualan nu jadi dadasar pidangan bahan ajar carita pondok nu aya dina buku téks téh masih teu lengkep saperti euweuhna pidangan prinsip nu bisa ngabédakan carita pondok jeung matéri nu séjénna. Kadua nyaéta rélevansi antara kurikulum jeung tujuan buku téks sarta eusina masih can kawadahan nepi ka bisa dibahas leuwih jero dina buku téks. Katilu nyaéta babandingan gradasi pidangan bahan ajar ngeunaan carita pondok méh ampir sarua di unggal jenjang, antukna euweuh bédana antara matéri carita pondok di unggal jenjangna. Ieu panalungtikan ngagunakeun métode kualitatif kalawan make pamarekan déskriptif. Sumber data nu digunakeun nyaéta sakumna bahan ajar carita pondok nu aya dina buku pangajaran pedalan Erlangga. Hasilna nyaéta kahiji, Pidangan bahan ajar carita pondok nu aya di unggal jenjang atikan kagolong lengkep. Sok sanajan aya sababaraha kakurangan nu aya dina pangajaran SD lantaran henteu ayana bahan ajar prinsip jeung prosedur. Kadua, Rélevansi bahan ajar carita pondok ditilik tina tujuan buku pangajaran jeung pidanganna kagolong rélevan. KKO nu digunakeun pikeun jadi tujuan buku pangajaran gé kabagi jadi indikator konci jeung indikator penunjangna. Katilu, Gradasi bahan ajar carita pondok henteu kawilang kompléks. Bahan ajar nu dipidangkeun kawilang loba sasaruanna dina pidangan bahan ajarna. Kecap galeuh: bahan ajar; gradasi; rélevansi; carpon KUALITAS BAHAN AJAR CERITA PENDEK DALAM BUKU PEMBELAJARAN BAHASA SUNDA (Analisis Relevansi dan Gradasi) Farid Rizqi Maulana ABSTRAK Persoalan yang menjadi dasar penelitian ini adalah penyajian bahan ajar cerita pendek pada buku teks yang belum lengkap seperti tidak adanya penyajian prinsip yang bisa membedakan antara cerita pendek dengan materi yang lainnya. Kedua yaitu relevansi antara kurikulum dan tujuan buku teks dan isinya belum bisa mewadahi sampai ke Batasan yang sangat dalam pada materi cerita pendek. Ketiga yaitu perbandingan gradasi bahan ajar cerita pendek masih sama di setiap jenjangnya. Penelitian ini menggunakan metode kualitatif dengan pendekatan desektiptif. Penelitian ini menggunakan sumber data dari segala bahan ajar cerita pendek pada buku pembelajaran terbitan Erlangga. Hasilnya yaitu pertama, penyajian bahan ajar cerita pendek di setiap tingkatannya sudah terbilang lengkap. Meskipun ada beberapa kekurang yaitu tidak adanya bahan ajar prinsip dan prosedur. Kedua, relevansi bahan ajar cerita pendek apabila dilihat dari tujuan buku pembelajaran dan juga penyajiannya sudah tergolong relevan dengan kurikulum yang sudah ada. Kata Kerja Operasional yang digunakan sudah terbagi pada indikator kunci dan penunjang. Sedangkan yang ketiga adalah gradasi bahan ajar cerita pendek tidak kompleks. Bahan ajar masih terbilang sama di semua jenjang Pendidikan. Kata kunci: bahan ajar; gradasi; relevansi; cerita pendek   QUALITY OF SHORT STORY TEACHING MATERIALS IN SUNDA LANGUAGE LEARNING BOOK (Relevance and Gradation Analysis) Farid Rizqi Maulana ABSTRACT The problem that forms the basis of this research is the incomplete presentation of short story teaching materials in textbooks, such as the absence of a presentation of principles that can distinguish short stories from other materials. Second, the relevance between the curriculum and the objectives of the textbook and its contents have not been able to accommodate to a very deep limitation on short story material. Third, the comparison of the gradation of short story teaching materials is still the same at each level. This study uses a qualitative method with a descriptive approach. This study uses data sources from all short story teaching materials in Erlangga's textbooks. The result is that first, the presentation of short story teaching materials at each level is fairly complete. Although there are some shortcomings, namely the absence of teaching materials for principles and procedures. Second, the relevance of short story teaching materials when viewed from the purpose of the learning book and also its presentation is classified as relevant to the existing curriculum. The Operational Verbs used have been divided into key and supporting indicators. While the third is the gradation of non-complex short story teaching materials. Teaching materials are still fairly the same at all levels of education