KOHÉRÉNSI RÉFÉRÉNSIAL DINA RUBRIK CARITA PONDOK MAJALAH MANGLÉ - Fadila Choirunnisa, - (2022)
KOHÉRÉNSI RÉFÉRÉNSIAL DINA RUBRIK CARITA PONDOK MAJALAH MANGLÉ Fadila Choirunnisa ABSTRAK Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku ayana tatali harti antarkalimah dina paragrap pohara pentingna, lantaran mangaruhan panyangkem nu maca. Lian ti éta, masih réa kénéh wacana anu tatali antarkalimah dina paragrapna teu kohéren, kaasup dina rubrik Carita Pondok nu aya dina majalah Manglé. Ku kituna, ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun nganalisis jeung ngadéskripsikeun kohérénsi référénsial dina rubrik Carita Pondok majalah Manglé. Dina ieu panalungtikan digunakeun téhnik ulikan pustaka, ari sumber datana nyaéta rubrik Carita Pondok édisi bulan Séptember taun 2021. Data nu ditalungtik nyaéta paragrap nu ngandung kohérénsi référénsial jeung data anu teu kohéren tatalihartina dina hiji paragrap. Data diolah ngagunakeun analisis unsur langsung. Hasil panalungtikan kapaluruh 436 data paragrap anu ngandung kohérénsi référénsial jeung 11 data paragrap nu teu kohéren. Disawang tina tatali antarkalimahna kapanggih aya 16 wanda kohérénsi référénsial nyaéta, data tatali kausalitas sabab-akibat 38 data; tatali kausalitas alesan-akibat (27 data); tatali kausalitas akibat-alesan (28 data); tatali komparatif ngupamakeun 14 data; tatali komparatif lalandian 2 data; tatali parafratis 128 data; tatali implikatif latar-inklusif 57 data; tatali implikatif latar-kacindekan 22 data; tatali aditif 67 data; tatali idéntifikatif 11 data; tatali generalisasi generik-spesifik 21 data; tatali spesifik-generik 2 data; tatali résultatif ¬sarana-hasil 4 data; tatali résultatif sarana-tujuan 4 data; tatali résultatif sarat-tujuan 1 data; jeung tatali résultatif anéksi-hasil 10 data. Data kohérénsi référénsial anu panglobana nyaéta kohérénsi référénsial wanda tatali parafratis (128 data), sedengkeun nu pangsaeutikna nyaéta kohérénsi référénsial wanda tatali résultatif sarat-tujuan (1 data). Dumasar kana hasil analisis, paragrap nu ngandung kohérénsi référénsial (97,5%) leuwih gedé tibatan paragrap nu teu kohéren (2,5%). Éta hal nandakeun yén rubrik Carita Pondok majalah Manglé miboga tingkat kohérensivitas anu luhur. Kecap galeuh: carita pondok, kohérénsi référénsial, majalah Manglé   KOHERENSI REFERENSIAL DALAM RUBRIK CARITA PONDOK MAJALAH MANGLÉ1 Fadila Choirunnisa2 ABSTRAK Penelitian ini dilatarbelakangi adanya hubungan antarkalimat dalam sebuah paragraf yang sangat penting, karena mempengaruhi pemahaman pembaca. Selain itu, masih banyak wacana yang di dalamnya terdapat paragraf dengan hubungan antarkalimat yang tidak koheren, termasuk di rubrik Carita Pondok majalah Manglé. Maka dari itu, penelitian ini memiliki tujuan untuk menganalisis dan mendeskripsikan koherensi referensial dalam rubrik Carita Pondok majalah Manglé. Dalam pengumpulan data digunakan teknik studi pustaka, sedangkan sumber data penelitian yaitu rubrik Carita Pondok edisi bulan September tahun 2021. Data yang diteliti yaitu paragraf yang mengandung koherensi referensial serta data paragraf yang tidak koheren hubungan antarkalimatnya di dalam sebuah paragraf. Data diolah menggunakan teknik analisis unsur langsung. Hasil dari penelitian ini ditemukan 436 data paragraf yang mengandung koherensi referensial dan 11 data paragrap yang tidak koheren. Dilihat dari hubungan antarkalimat, ditemukan ada 16 jenis koherensi referensial yaitu, hubungan kausalitas sebab-akibat 38 data; hubungan kausalitas alasan-akibat 27 data; hubungan kausalitas akibat-alasan 28 data; hubungan komparatif perumpamaan 14 data; hubungan komparatif julukan 2 data; hubungan parafratis 128 data; hubungan implikatif latar-inklusif 57 data; hubungan implikatif latar-kesimpulan 22 data, hubungan aditif 67 data; hubungan idéntifikatif 11 data; hubungan generalisasi generik-spesifik 21 data; hubungan spesifik-generik 2 data; hubungan resultatif ¬sarana-hasil 4 data; hubungan resultatif sarana-tujuan 4 data; hubungan resultatif syarat-tujuan 1 data; dan hubungan resultatif aneksi-hasil 10 data. Data koherensi referensial terbanyak yaitu koherensi referensial jenis hubungan parafratis (128 data), sedangkan paling sedikit yaitu koherensi referensi jenis hubungan resuitatif syarat-tujuan (1 data). Berdasakan hasil analisis, paragraf yang mengandung koherensi referensial (97,5%) lebih besar dibanding paragrap yang tidak koheren (2,5%). Hal tersebut membuktikan bahwa rubrik Carita Pondok majalah Manglé mempunyai tingkat koherensivitas yang tinggi. Kata kunci: cerita pendek, koherensi referensial, majalah Manglé REFERENTIAL COHERENCE IN THE CARITA PONDOK RUBRIC OF MANGLE MAGAZINE1 Fadila Choirunnisa2 ABSTRACT This research is motivated by the existence of a relationship between sentences in a paragraph which is very important, because it affects the reader's understanding. Moreover, there are still many discourses in which there are paragraphs with incoherent relationships between sentences, including the Carita Pondok rubric in Manglé magazine. Therefore, this study aims to analyze and describe referential coherence in the Carita Pondok rubric of Manglé magazine. In collecting data, literature study technique was used, while the source of research data was the Carita Pondok rubric of Manglé magazine. The data studied were paragraphs containing referential coherence and paragraph data that is incoherent within a paragraph.. The data were processed using direct elemental analysis techniques. The results of this study found 436 paragraph data containing referential coherence and 11 paragraph data incoherent. Judging from the relationships between sentences, it was found that there were 16 types of referential coherence, namely, causal relations of cause-effect 38 data; causal relations of reason-effect 27 data; causal relations of effect-reason 28 data, comparative relations of parable 14 data; comparative relations of nickname 2 data; paraphrastic relations 128 data; implicative relations of background-inclusive 57 data; implicative relations of background-conclusion 22 data; additive relation 67 data; identifying relations 11 data; generalization relations of generic-spesific 21 data; generalization relations of specific-generic 2 data; resultative relations of means-result 2 data; 4 data resultative of means-goal 4 data; resultative relation of terms-result 1 data; and resuktative relations of anection-result 10 data.. The majority of referential coherence data is referential coherence of paraphratic relationship type (128 data), while the least is referential coherence of term-result resultative relationship type (1 data). Based on the results of the analysis, paragraphs containing referential coherence (97,5%) are larger than paragraphs that are not coherent (2,5%). This proves that the Carita Pondok rubric of Manglé magazine has a high level of coherence. Keywords: Manglé magazine, referential coherence, short story