AJÉN SAJARAH DINA RUMPAKA KAWIHKARYA WAHYU WIBISANA - Fajar Firmansyah, - (2022)
Ieu panalungtikan medar ngeunaan ajén sajarah dina rumpaka kawih karya Wahyu Wibisana jeung struktur rumpakana. Tujuan ieu panalungtikan pikeun ngadéskripsikeun struktur rumpaka karya Wahyu Wibisana, jeung ajén sajarahna. Métodeu nu digunakeun nyaéta déskriptif analisis kalawan téhnik talaah pustaka. Hasil ieu panalungtikan di antarana struktur puisi dina rumpakana nyaéta (1) diksi, (2) imaji, ngawengku imaji visual, imaji auditif, jeung imaji taktil, (3) kecap kongkrit, (4) gaya basa, (5) purwakanti, (6) téma, (7) rasa, (8) nada, jeung (9) amanat. Ajén sajarah dina rumpaka kawih (1) "Guntur Galunggung" nyaéta ngeunaan Gunung Galunggung bitu taun 1982, (2) "Lain Layung Lain Langit" nyaéta ngeunaan Dayeuh Bandung dibumihanguskeun taun 1946, (3) "Hanjuang di Kutamaya" nyaéta konflik Sumedanglarang jeung Kasultanan Cirebon kurang leuwih taun 1600 Maséhi, (4) "Bulan téh Langlayangan Peuting" nyaéta ngeunaan hijrahna Pasukan Siliwangi ka Jogja akibat tina perjanjian Rénville taun 1948 (5) "Kembang Tanjung Panineungan" nyaéta ngeunaan DI/TII taun 1949. Cindekna sabada ditalungtik, rumpaka kawih karya Wahyu Wibisana miboga ajén sajarah anu kalintang wa'asna sarta jadi panineungan pikeun urang Sunda. Abstrak Penelitian ini membahas mengenai nilai sejarah dalam lirik lagu karya Wahyu Wibisana dan struktur liriknya. Tujuan penelitian ini untuk mendeskripsikan struktur lirik lagu karya Wahyu Wbisana, dan nilai sejarahnya. Metode yang digunakan adalah deskriptif analisis serta teknik telaah pustaka. Hasil penelitian ini di antaranya struktur puisi dalam lirik lagunya yaitu (1) diksi, (2) imaji, terdiri dari imaji visual, imaji auditif, dan imaji taktil, (3) kata konkrit, (4) gaya bahasa, (5) purwakanti, (6) téma, (7) rasa, (8) nada, dan (9) amanat. Nilai sejarah dalam lirik lagu (1) "Guntur Galunggung" yaitu mengenai Gunung Galunggung meletus tahun 1982, (2) "Lain Layung Lain Langit" mengenai Kota Bandung yang dibumihanguskan tahun 1946, (3) "Hanjuang di Kutamaya" yaitu mengenai konflik Sumedanglarang dan Kesultanan Cirebon kurang lebih tahun 1600 Masehi, (4) "Bulan téh Langlayangan Peutng" yaitu mengenai hijrahnya Pasukan Siliwangi ke Jogja akibat dari perjanjian Renville tahun 1948, (5) "Kembang Tanjung Panineungan" yaitu mengenai kejadian DI/TII pada tahun 1949. Kesimpulan setelah diteliti, lirik lagu karya Wahyu Wibisana memiliki nilai sejarah yang sangat mendalam serta menjadi kenangan bagi masyarakat Sunda. Abstract This study discusses the historical value in the lyrics of the song by Wahyu Wibisana and the structure of the lyrics. The purpose of this study is to describe the structure of the lyrics of the song by Wahyu Wbisana, and its historical value. The method used is descriptive analysis and literature review techniques. The results of this study include the structure of the poetry in the lyrics of the song, namely (1) diction, (2) images, consisting of visual images, auditive images, and tactile images, (3) concrete words, (4) language style, (5) purwakanti, (6) theme, (7) feeling, (8) tone, and (9) message. The historical value in the lyrics of the song (1) "Guntur Galunggung" is about Mount Galunggung erupting in 1982, (2) "Lain Layung Lain Langit" about the city of Bandung which was burned in 1946, (3) "Hanjuang di Kutamaya" which is about the Sumedanglarang conflict and the Cirebon Sultanate was approximately 1600, (4) "Bulan téh Langlayangan Peuting" which is about the migration of the Siliwangi Troops to Jogja as a result of the Renville agreement in 1948, (5) "Kembang Tanjung Panineungan" which is about the DI/TII incident in 1949. The conclusion after being researched, the lyrics of the song by Wahyu Wibisana have a very deep historical value and become a memory for the Sundanese people.