TRILOGI DONGÉNG NUSANTARA NU MOTIFNA CINTA(ULIKAN STRUKTURAL JEUNG AJÉN BUDAYA) - Khaffid Syahrul Ilman KRP, - (2023)
Ieu panalungtikan téh dikasangtukangan ku réana dongéng-dongéng anu aya di Nusantara. Dongéng nu dipilih nyaéta dongéng-dongéng Nusantara anu ngabogaan motif cinta. Ku lantaran kitu ngaliwatan ieu panalungtikan, baris diteuleuman eusi carita dongéng Nusantara anu motifna cinta téh ngaliwatan ulikan struktural jeung ajén budaya. Dina ieu panalungtikan ngagunakeun pamarekan kualiatif kalawan métode déskriptif. Data dikumpulkeun maké téhnik ulikan Pustaka. Dongéng nu dijadikeun sumber data, nyaéta Sasakala Gunung Tangkuban Parahu dongéng Nusantara nu aya di wilayah Kulon, Sasakala Candi Prambanan dongéng Nusantara nu aya di wilayah Tengah, jeung Sasakala Nyale dongéng Nusantara nu aya di wilayah Wétan, ébréh struktur carita anu ngawangunna, téma, galur, latar jeung palaku. Téma dongéng Sasakala Candi Prambanan, Sasakala Nyale jeung Sasakala Gunung Tangkuban Parahu téh nyaéta cinta/kasih anu teu laksana/ditampik. Galur nu digunakeun dina unggal dongéng nyaéta mérélé (alur lurus). Latar-latar nu kapanggih dina unggal dongéng béda-béda. Dina dongéng Sasakala Candi Prambanan kapaluruh opat latar tempat, salapan latar waktu, jeung dua latar sosial, dina dongéng Sasakala Nyale kapaluruh aya tujuh latar tempat, genep latar waktu, jeung dua latar sosial, nu pamungkas dina dongéng Sasakala Gunung Tangkuban Parahu, kapaluruh aya 16 latar tempat, 13 latar waktu, jeung dua latar sosial. Palaku anu kapaluruh dina dongéng Sasakala Candi Prambanan aya lima palaku, palaku dina dongéng Sasakala Nyale aya opat palaku, pamungkas palaku dina dongéng Sasakala Gunung Tangkuban Parahu aya tujuh palaku. Tuluy ébréh 12 ajén budaya anu wincikanna tilu hakékat manusa jeung hirup kumbuhna, dua hakékat manusa jeung karyana, tilu hakékat manusa jeung lolongkrang waktu, dua hakékat manusa jeung alam, jeung dua hékat manusa jeung papada manusa. Penelitian ini dilatarbelakangi karena banyaknya dongeng-dongeng yang ada di Nusantara. Dongeng yang dipilih yaitu dongeng-dongeng Nusantara yang memiliki motif cinta. Oleh karena itu melalui penelitian ini, isi cerita dongeng Nusantara yang memiliki motif cinta akan dibahas dan dikaji melalui kajian struktural dan nilai budaya. Penelitian ini menggunakan pendekatan kualitatif dan menggunakan metode deskriptif. Data dikumpulkan menggunakan teknik studi pustaka. Dongeng yang dijadikan sumber data, yaitu Sasakala Gunung Tangkuban Parahu dongeng Nusantara di wilayah Barat, Sasakala Candi Prambanan dongeng Nusantara di wilayah Tengah, dan Sasakala Nyale dongeng Nusantara di wilayah Timur, didapat struktur cerita yang membangunnya, tema, alur, latar, dan pelaku. Tema dongeng Sasakala Candi Prambanan, Sasakala Nyale, dan Sasakala Gunung Tangkuban Parahu yaitu cinta yang tidak terlaksana. Alur yang digunakan oleh tiap dongeng yaitu alur lurus. Latar-latar di tiap dongeng berbeda-beda. Dalam dongeng Sasakala Candi Prambanan terdapat empat latar tempat, sembilan latar waktu, dan dua latar sosial, dalam dongeng Sasakala Nyale terdapat tujuh latar tempat, enam latar waktu, dan dua latar sosial, yang terakhir dalam dongeng Sasakala Gunung Tangkuban Parahu, terdapat 16 latar tempat, 13 latar waktu, dan dua latar sosial. Pelaku yang ada dalam dongeng Sasakala Candi Prambanan ada lima pelaku, pelaku dalam dongeng Sasakala Nyale ada empat pelaku, terakhir pelaku dalam dongeng Sasakala Gunung Tangkuban Parahu ada tujuh pelaku. Selanjutnya didapat 12 nilai budaya yaitu tiga hakikat manusia dengan kehidupan, dua hakikat manusia dengan karyanya, tiga hakikat manusia dengan ruang waktu, dua hakikat manusia dengan alam, dan dua hakikat manusia dengan manusia This research is motivated by the many fairy tales that exist in the Archipelago. The selected Archipelago fairy tales have love motives. Therefore, through this research, the contents of Archipelago fairy tales that have love motives will be discussed and studied through structural studies and cultural values. This study uses a qualitative approach and uses a descriptive method. Data was collected using literature study techniques. Fairy tales use as data sources, namely Sasakala Gunung Tangkuban Parahu Archipelago fairy tale in the West region, Sasakala Candi Prambanan Archipelago fairy tale in the Central region, and Sasakala Nyale Archipelago fairy tale in the Eastern region, obtained the story structure that built it, theme, plot, background, and actors. The fairy tale theme of Sasakala Candi Prambanan, Sasakala Nyale, and Sasakala Gunung Tangkuban Parahu is love that doesn't come true. The plot used by each story is a straight plot. The backgrounds in each tale are different, in the Sasakala Candi Prambanan there are four place settings, nine-time settings, and two social settings, in the Sasakala Nyale tale there are seven place settings, six-time settings, and two social settings, the last in the story of Sasakala Gunung Tangkuban Parahu, there are 16 place settings, 13 time settings, and two social settings. There are five actors in the story of Sasakala Candi Prambanan, four actors in the story of Sasakala Nyale, and finally actors in the story of Sasakala Gunung Tangkuban Parahu there are seven actors. Furthermore, 12 cultural values are obtained: three human natures with life, two human natures with their works, three human natures with space and time, two human natures with nature, and two human natures with humans.