TRADISI MUDUN LEMAH DI DÉSA SUMBAKELINGKECAMATAN PANCALANG KABUPATÉN KUNINGANPIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA ARTIKEL BUDAYADI SMA KELAS XII (Ulikan Struktural, Sémiotik, jeung Étnopédagogi) - Iip Ropiatul Ulum, - (2023)
ABSTRAK Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta réa masarakat Désa Sumbakeling anu teu paham kana harti dilaksanakeunna tradisi mudun lemah jeung nganggap ieu tradisi téh pikeun hiburan wungkul. Sagédéngeun ti éta masarakat Désa Sumbakeling leuwih wanoh kana budaya luar anu mangaruhan pisan, anu ahirna masarakat ogé nganggap yén tradisi nu aya di lingkunganna teu maju jeung teu bisa ngigelan jaman. Ieu panalungtikan miboga tujuan nyaéta ngadéskripsikeun struktur, unsur sémiotik, jeung ajén étnopédagogi, sarta hasilna dijadikeun bahan ajar maca artikel budaya di SMA kelas XII. Ieu panalungtikan ngagunakeun pamarekan kualitatif kalawan métode déskriptif pikeun ngadéskripsikeun faktafakta anu saterusna dianalisis, teu sakadar ngadadarkeun tapi dibarengan ku maham tur mampuh méré pedaran anu gembleng. Téhnik anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta ngumpulkeun data jeung ngolah data. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta tradisi mudun lemah di Désa Sumbakeling Kecamatan Pancalang Kabupatén Kuningan, sedengkeun datana nyaéta struktur tradisi, unsur sémiotik, ajén étnopédagogi, sarta sagala rupa hal anu patali jeung tradisi mudun lemah. Dumasar kana panalungtikan anu geus dilakukeun, kapanggih lima tahapan dina tradisi mudun lemah nyaéta, badanten, ngondang, mudun lemah, jeung babagi. Unsur sémiotik anu nyangkaruk dina tahapan tradisi mudun lemah nyaéta,1 ikon, 3 indéks, jeung 4 simbol. Kitu deui aya 24 unsur sémiotik anu nyangkaruk tina alat jeung bahan dina tradisi mudun lemah anu kabagi jadi tilu nyaéta 1 ikon, 6 indéks, jeung 15 simbol. Anapon Ajén étnopédagogi anu nyangkaruk dina tradisi mudun lemah nyaéta 1) moral manusa ka Pangéran, 2) moral manusa ka pribadi, 3) moral manusa ka manusa séjénna, 4) moral manusa ka alam, 5) moral manusa ka waktu, jeung 6) moral manusa dina ngahontal kasugemaan lahir jeung batin. Dumasar hasil panalungtikan struktur, unsur sémiotik, ajén étnopédagogi, sarta dumasar kana kritéria dina milih bahan ajar, bisa dicindekkeun yén tradisi mudun lemah bisa dijadikeun bahan ajar maca artikel budaya di SMA kelas XII. Kecap galeuh: étnopédagogi, mudun lemah, sémiotik, struktural ABSTRAK Latar belakang penelitian ini adalah masih banyak masyarakat Desa Sumbakeling yang kurang memahami makna dari pelaksanaan tradisi mudun lemah dan beranggapan bahwa tradisi ini hanya untuk hiburan semata. Selain itu, masyarakat Desa Sumbakeling lebih mengetahui budaya luar yang sangat berpengaruh, dan pada akhirnya masyarakat Desa Sumbakeling menganggap tradisi yang ada di lingkungannya tidak maju dan tidak bisa mengikuti perkembangan zaman. Tujuan penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan struktur, unsur semiotik, dan nilai etnopedagogi, serta hasilnya akan digunakan sebagai bahan ajar membaca artikel budaya di SMA kelas XII. Penelitian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan metode deskriptif untuk menggambarkan fakta-fakta yang kemudian dianalisis tidak hanya untuk mendeskripsikan, tetapi disertai dengan penjelasan dan mampu memberikan gambaran yang lengkap. Teknik yang digunakan dalam penelitian ini adalah pengumpulan data dan pengolahan data. Sumber data dalam penelitian ini adalah tradisi mudun lemah di Desa Sumbakeling Kecamatan Pancalang Kabupaten Kuningan, sedangkan datanya adalah struktur tradisi, unsur semiotik, nilai etnopedagogi, dan segala hal yang berkaitan dengan tradisi mudun lemah. Berdasarkan penelitian yang telah dilakukan, ditemukan ada lima tahapan atau urutan dalam tradisi mudun lemah, yaitu badanten, ngondang, mudun lemah, dan babagi. Unsur semiotik yang terdapat pada tahapan tradisi mudun lemah yaitu 1 ikon, 3 indeks, dan 4 simol. Terdapat pula 24 unsur semiotik dari alat dan bahan dalam tradisi lemah yang terdiri menjadi tiga yaitu 1 ikon, 6 indeks, dan 15 simbol. Nilai etnopedagogi yang terdapat pada tradisi mudun lemah meliputi 1) moral manusia terhadap Tuhan, 2) moral manusia terhadap sesama, 3) moral manusia terhadap diri pribadi, 4) moral manusia terhadap alam, 5) moral manusia terhadap waktu, dan 6) moral manusia dalam memenuhi kebutuhan lahir dan batin. Berdasarkan hasil penelitian tentang struktur, unsur semiotik, nilai etnopedagogi, dan berdasarkan kriteria pemilihan bahan ajar, dapat disimpulkan bahwa tradisi mudun lemah dapat dijadikan sebagai bahan ajar membaca artikel budaya di SMA kelas XII. Kata Kunci: etnopedagogi, mudun lemah, semiotik, struktural ABSTRACK The background of this research is that there are still many people in Sumbakeling Village who do not understand the meaning of carrying out the mudun lemah tradition and think that this tradition is only for entertainment. In addition, the people of Sumbakeling Village know more about external culture which is very influential, and in the end the people of Sumbakeling Village think that the traditions in their environment are not advanced and cannot keep up with the times. The purpose of this study was to describe the structure, semiotic elements, and ethnopedagogical values, and the results will be used as teaching materials for reading cultural articles in class XII SMA. This study uses a qualitative approach with descriptive methods to describe facts which are then analyzed not only for descriptions, but accompanied by explanations and able to provide a complete picture. The technique used in this research is data collection and data processing. The source of the data in this study is the mudun lemah tradition in Sumbakeling Village, Pancalang District, Kuningan Regency, while the data is the structure of the tradition, semiotic elements, ethnopedagogical values, and all things related to the mudun lemah tradition. Based on the research that has been done, it was found that there are five stages or sequences in the mudun lemah tradition, namely boditen, ngondang, mudun lemah, and babagi. The semiotic elements found in the weak mudun tradition stage are 1 icon, 3 indexes, and 4 symbols. There are also 24 semiotic elements from tools and materials in the weak tradition consisting of three, namely 1 icon, 6 indexes, and 15 symbols. Ethnopedagogical values contained in the mudun lemah tradition include 1) human morals towards God, 2) human morals towards others, 3) human morals towards oneself, 4) human morals towards nature, 5) human morals towards time, and 6) human morals human beings in meeting physical and spiritual needs. Based on the results of research on structure, semiotic elements, ethnopedagogical values, and based on the criteria for selecting teaching materials, it can be concluded that the mudun lemah traditions can be used as teaching materials for reading cultural articles in class XII SMA. Key word: ethnopedagogy, mudun lemah, semiotic, structural