MODÉL PROJECT BASED LEARNING DINA PANGAJARAN NULIS LAPORAN KAJADIAN: Studi Kuasi Ékspérimén ka Siswa Kelas VIII-A SMPN 26 Bandung Taun Ajaran 2022/2023 - Delisa Cienita Pratama, - (2023)
Kurangna kamampuh siswa dina pangajaran nulis laporan kajadian jadi kasang tukang masalah dina ieu panalungtikan. Tujuan ieu panalungtikan nyaéta ngadéskripsikeun kamampuh nulis laporan kajadian saméméh, sanggeus, jeung bédana saméméh jeung sanggeus ngagunakeun modél project based learning. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta kuasi ékspérimén. Anapon desain panalungtikan anu digunakeun nyaéta desain pretest jeung postest. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta siswa kelas VIII-A SMPN 26 Bandung taun ajaran 2022/2023 anu jumlahna 29 siswa. Instrumén mangrupa tés tulis patali jeung laporan kajadian. Téhnik tés tulis digunakeun pikeun ngumpulkeun data kamampuh nulis laporan kajadian saméméh jeung sanggeus dilarapkeun modél project based learning. Data anu dicangking dianalisis ngagunakeun tabél format peunteun kamampuh nulis laporan kajadian. Satuluyna, data dianalisis uji normalitas jeung uji hipotésis ngagunakeun SPSS versi 25. Dumasar kana hasil panalungtikan, nyaéta 1) kamampuh nulis laporan kajadian saméméh ngagunakeun modél project based learning, nyangking rata-rata peunteun 51,62 hartina siswa kurang mampuh; 2) kamampuh nulis laporan kajadian sanggeus ngagunakeun modél project based learning, nyangking rata-rata peunteun 76 hartina siswa mampuh tur ayana parobahan nilai; 3) bédana kamampuh nulis laporan kajadian saméméh jeung sanggeus ngagunakeun modél project based learning, katitén yén nilai sig. 0,000 < 0,05. Ku kituna H0 ditolak sedengkeun Ha ditarima. Hartina, bisa dicindekeun modél project based learning cocog dina pangajaran nulis laporan kajadian siswa kelas VIII-A SMPN 26 Bandung taun ajaran 2022/2023. Kurangnya kemampuan siswa dalam pembelajaran menulis laporan kejadian menjadi sebuah latar belakang masalah dalam penelitian ini. Tujuan dalam penelitian ini yaitu kemampuan menulis laporan kejadian sebelum, sesudah, dan perbedaan sebelum dan sesudah menggunakan model project based learning. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu kuasi eksperimen. Adapun desain penelitian yang digunakan yaitu desain pretest dan postest. Sumber data dalam penelitian ini yaitu siswa kelas VIII-A SMPN 26 Bandung tahun ajaran 2022/2023 yang berjumlah 29 siswa. Instrumen merupakan tes tulis berkaitan dengan laporan kejadian. Teknik tes tulis yang digunakan untuk mengumpulkan data kemampuan menulis laporan kejadian sebelum dan sesudah diterapkan model project based learning. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan tabel format penilaian kemampuan menulis laporan kejadian. Selanjutnya, data dianalis uji normalitas dan uji hipotesis menggunakan SPSS versi 25. Berdasarkan hasil penelitian, yaitu 1) kemampuan menulis laporan kejadian sebelum menggunakan modél project based learning, memperoleh rata-rata nilai 51,62 artinya siswa kurang mampuh; 2) kemampuan menulis laporan kejadian sesudah menggunakan modél project based learning, memperoleh rata-rata nilai 76 artinya siswa mampuh serta adanya perubahan nilai; 3) perbedaan kemampuan menulis laporan kejadian sebelum dan sesudah menggunakan model project based learning, terlihat nilai sig. 0,000 < 0,05. Oleh karena itu H0 ditolak sedangkan Ha diterima. Artinya, dapat disimpulkan model project based learning cocok dalam pembelajaran menulis laporan kejadian siswa kelas VIII-A SMPN 26 Bandung tahun ajaran 2022/2023. Students' lack of ability in learning to write event reports is the background of the problem in this study. The objectives in this study are the ability to write event reports before, after, and the difference before and after using the project-based learning model. The method used in this research is a quasi experiment. The research design used was pretest and posttest design. The data sources in this study were students of class VIII-A SMPN 26 Bandung in the academic year 2022/2023, a total of 29 students. The research instrument was a written test related to event reports. The written test technique was used to collect data on the ability to write event reports before and after applying the project-based learning model. The data obtained were analyzed using the format table for the assessment format table. Based on the results of the study, namely 1) the ability to write event reports before applying project-based learning models, obtained an average score of 51.62, which means that students are less capable; 2) the ability to write event reports after applying project-based learning models, obtained an average score of 76, which means that students are capable and there is a change in scores; 3) the difference in the ability to write event reports before and after using the project-based learning model, seen sig. 0,000 < 0,05. Therefore, H0 is rejected while Ha is accepted. That is, it can be concluded that the project-based learning model is suitable in learning to write event reports for students in class VIII-A of SMPN 26 Bandung in the 2022/2023 academic year.