TILIKAN STRUKTURAL JEUNG AJÉN MORAL DINA PUPUJIAN MASARAKAT KARANGPAWITAN GARUT - Parid, - (2012)
Sastra téh mangrupa gambaran masarakat nu ngagamarkeun rupa-rupa struktur sosial. Dina karya sastra, masarakat ogé ngagambarkeun dirina ngagunakeun modél-modél kahirupan nu aya di sabudeureunana.Kalawan nyokot judul "Tilikan Struktural jeung Ajén Moral dina Pupujian Masarakat Karangpawitan Garut", panulis ngaanalisis hakékat, métode, ciriketradisianjeungkelisanan, sartaunsuratikan nu utamanamahajén moral nu aya di jerona. Tina sakitulobanakaryasastra nu sumebar di wilayahGarut, pupujiantéhkaasupkaryasastra nu hadé, lantaranpupujiankaasupkaryasastra nu ngabogaanajén-ajénsastra nu hadé, nu mere amanatpikeun nu macasangkanngalampahkeunlakuhadé.Pupujiandiwariskeunsacaraturuntumuruntihijigenerasikagenerasisatuluyna. Tujuan ieu panalungtikan nya éta, pikeun ngadéskripsikeun: 1) kumaha struktur puisipupujiannu aya dina pupujian masarakat Karangpawitan Garut; 2) ajén moral nu aya dina puisipupujian masarakat Karangpawitan Garut; 3) ciri tradisi lisan dina pupujian masarakat Karangpawitan Garut; 4) fungsipupujian nu aya di masarakat Karangpawitan Garut; 5) kontribusinapuisipupujiankeurbahan ajar di sakola. Metode nu digunakandinaieupanalungtikannyaétamétodedéskriptifanalisiskalawanmakétéhnikstudipustaka, survéy, wawancara, jeungngarekam. Populasi dinaieupanalungtikannyaétasakabéhpupujin nu aya di wilayahKarangpawitanGarut. Opatpuluhsalapanjudulpupujian nu jadisampeldinaieupanalungtikan. Hasilpanalungtikannunjukkeunyéntéma-témaieupuisipupujiantéhayakaitananajeungsolat, Al-Qur'an, pépéling/naséhat, jeungpapagonhirup.Puisipupujiandiwariskeunsacaralisan, turuntumuruntihijigenerasikagenerasisutuluyna, jeungeuweuh nu nyahosahapangarangnajeungsaha nu mimitinganadomkeunana.Étapuisipupujiantéhngandungajén moral nu mangpaatpikeunkamekaranélmupangaweruhdinahal moral nu dianggappenting salaku manusa nu ngabogaandarajatleuwihluhurdiantara mahluk séjénna. Puisipupujianogébisadijadikeunalternatifbahanpembelajaranmuatanlokalngeunaantradisijeungadatistiadat.